Login
 

Tien jaar Koets

Het is alweer tien jaar geleden (9 mei 2003) dat u mijn eerste IEX-column Borgtocht en executie kon lezen. De afspraak was om een half jaar te schrijven. IEX is een beleggingssite en de vraag was of mijn columns over hypotheken en de huizenmarkt wel interessant genoeg zouden zijn voor de lezers.

Het antwoord hierop hoef ik u niet te geven. Zonder lezers kun je geen columnist zijn.

Daarom bedank ik al mijn lezers van de afgelopen tien jaar. Vooral de reacties (positief of negatief) onder mijn columns heb ik altijd met plezier gelezen. Bovendien heb ik in de jaren veel lezers telefonisch gesproken om hun vragen te beantwoorden.

Het heeft wat tijd gekost, maar dat is te verwaarlozen als iemand weer tevreden is met mijn antwoord. Wat ik niet verwacht had, maar toch is gebeurd, is dat de media mij nu zeer regelmatig belt. Ook Den Haag heeft diverse malen kamervragen gesteld naar aanleiding van mijn columns.

Ik heb talloze gesprekken gevoerd met instanties waaronder Binnenlandse Zaken en kamerleden om mijn mening te verduidelijken. In ieder geval is duidelijk geworden dat de materie van hypotheken en dan vooral de kleine lettertjes vrij ingewikkeld is.

En wat dacht u van de bijleenregeling die misschien wel vijftig keer aan bod is gekomen. Het was voor mij onmogelijk om een Top-10 van geschreven columns samen te stellen. Ik geef u een elftal dat aardig wat teweeg heeft gebracht. Vooral de DSB column met 449 reacties (ongelooflijk!) was een leestopper.

In de afgelopen jaren heb ik heel wat tegenwerking gehad.

Zo is het meerdere malen voorgekomen (na publicatie van een column) dat ik minimaal twintig keer op een dag werd gebeld zonder dat iemand antwoord gaf door de telefoon.  Zelfs zeer negatieve mails met onprettige tekst is een paar keer voorgekomen.

Deze situaties gaven mij het seintje dat ik zeker door moest gaan om alle misstanden in kaart te blijven brengen. In de loop van de jaren is het contact met de diverse kranten zo goed geworden, dat ik voor publicatie van de wekelijkse IEX-column al afspraken met ze kan maken.

Een mooi voorbeeld was Zestig jaar renteaftrek; het AD schreef op de voorpagina een artikel over deze column. Het ministerie van Financiën dacht hier anders over en beweerde via haar persbureau dat het artikel niet klopte. Uiteindelijk heeft de toenmalige minister De Jager antwoord gegeven, waardoor er weer meer duidelijkheid kwam over de situatie.

Tot slot wil ik de IEX bedanken. Zij hebben mij de kans gegeven om columnist te worden. In de komende tijd hoop ik nog veel onduidelijkheden aan te kaarten. Achteraf gezien is het natuurlijk schrijnend dat ik al tien jaar columns heb moeten schrijven oer dit soort zaken.

Als er sprake was geweest van duidelijkheid en transparantie in de hypotheekbranche had ik als columnist allang geen onderwerp meer over. Deze dag zie ik dan ook als het bewijs dat we in Nederland niet goed bezig zijn geweest; helaas ten koste van veel Nederlanders.

In overleg met IEX hebben we besloten voor deze “verjaardag” van mij iets leuks aan te bieden voor de vaste lezers (minimaal drie jaar IEX-lid). Voor slechts 200 euro (inclusief btw) breng ik uw gehele financiele situatie in kaart. Hierna kunt u een betere beslissing nemen hoe u uw onzekerheden moet aanpakken. Ik zal het volgende in kaart brengen:

 • situatie bij overlijden
 • situatie op pensioendatum
 • situatie aflossing (hoeveel wordt er afgelost en wat is vereist om financiële problemen te voorkomen)
 • fiscaliteit (duur renteaftrek met bijbehorende bedragen)
 • fiscaliteit verpande polissen (wat zijn de mogelijkheden en is er sprake van een woekerpolis?)
 • is er sprake van een “opeetscenario”? (opgebouwde waarde wordt opgegeten door de premie van de overlijdensdekking)
 • situatie sparen, eerder aflossen, onderwaterhypotheek
 • wensen voor de toekomst en hoe zijn die te behalen?

Deze speciale actie geldt voor de eerste tien vaste IEX-lezers, die zich melden bij de redactie. Nogmaals het is een éénmalige actie.

Wilt u gebruikmaken van deze actie, stuur dan een mail naar de IEX-redactie (redactie@iex.nl) onder vermelding van Actie Koets en vergeet niet uw telefoonnummer te vermelden.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Gerelateerd

huizenmarkt

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

hypotheken

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Valiare
0
Proficiat met het 10 jarig jubileum.

De columns hebben mij zeer veel duidelijk gemaakt over het rommeltje dat de regering er van maakt, hopelijk leren ze er wat van.

Vele malen dank :)
marique
0
"Als er sprake was geweest van duidelijkheid en transparantie in de hypotheekbranche had ik als columnist allang geen onderwerp meer over. Deze dag zie ik dan ook als het bewijs dat we in Nederland niet goed bezig zijn geweest; helaas ten koste van veel Nederlanders."

Jos,
Eigenlijk ben je een soort klokkenluider of een luis in de pels.
Er is moed voor nodig om jarenlang die rol te vervullen.
Alle waardering!
aadj
0
Van harte Jos. Veel waardering voor je collums
Altijd lezenswaardig en ik steek er veel van op.
RichZed18
0
Proficiat!
Kwalitatief altijd goed naar mijn bescheiden mening.
Vooral doorgaan zo, want het blijft nodig.
Denk maar aan het rommeltje dat Blok er van maakt met z'n duo-lening.
Het stond nog maar weer eens uitgebreid in het FD (meen ik) dat de meeste mensen hier niets van snappen en de banken er niet eens aan willen (meewerken). Dat kan dus geen goed product zijn.
king.salom
0
Beste Jos,

Gefeliciteerd met je jubileum. Ik lees je columns regelmatig en waardeer steeds de moeite die je neemt om de materie te verduidelijken met een voorbeeld. Dank je wel.
Robkazoe
0
Gefeliciteerd met de eerste tien jaar Jos. Ik lees de meeste artikelen met veel plezier. Ga zo door!
Marijn21
0
A_A
0
Van harte!

(Op de ipad wordt er niet doorgelinkt na t klinken op 1 vd top11 columns)
Pieter Kort
1
Beste Jos,

Gefeliciteerd met je jubileum. Ik dacht dat ik al lang bij IEX zat, maar je blijft me in anciënniteit toch net een paar maanden voor. Het feit dat je het al zo lang volhoudt op deze site geeft denk ik wel aan wat een goede en natuurlijke 'klik' er bestaat tussen jou en de IEX-lezers.
Je ben niet voor niets ooit 'ontdekt' op het IEX-forum, waar je - eigenlijk compleet off-topic, maar in jouw geval knepen we een oogje toe ;-) - voor het eerst begon te schrijven over jouw kijk op de hypothekenmarkt. Ik ben er trots op dat je sindsdien bent uitgegroeid tot echte autoriteit op dit gebied. Aan onze strijdkreet 'van beleggers voor beleggers' kunnen we inmiddels ook de toevoeging ' van hypotheekadviseurs voor hypotheekadviseurs' hangen.

In de kleine 10 jaar dat ik je nu ken heb je niet alleen honderden columns geschreven, maar ook een handvol goedgelezen boeken en zijn er al diverse malen kamervragen over het rekenwerk in je columns gesteld. En het leuke is dat je al die tijd ook een actieve aanjager van de IEX community gebleven, altijd bereid om verder te discussiëren en met je lezers in gesprek te gaan - precies waar deze site ooit voor gemaakt is.

Eén van jouw initiatieven, de jaarlijkse IEX-Koffiekamer-voetbalwedstrijd, is de laatste twee jaar een beetje in het ongerede geraakt - ondanks jouw inspanningen - en dat is jammer. De wisselbeker staat na de laatste winst door FC Koffiekamer nog steeds bij - ik vermoed - Diedeldumpie in de kast. Die wil ik graag eens terugveroveren. Dus bij deze daag ik de KK uit om weer eens een team te formeren, dan regelt IEX een veld, sfeervolle omlijsting en catering. De beker dopen we voor de gelegenheid om in de Jos Koets Cup!

Jos, bedankt voor je inzet, hulp en indrukwekkende productie in de afgelopen 10 jaar. Ik hoop van harte dat we daar de komende 10 jaar kunnen blijven genieten!

Neem er eentje van me en tot snel,
Pieter
voda
0
Jos, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!

Zeer vaak lees ik je columns, en de bijbehorende commentaren.

Fantastisch hoe jij je altijd ingezet heb, niet alleen hier, maar ook via telefonische hulp.

Ga vooral zo door. Je wordt door velen gelezen én vooral gewaardeerd.

Met vriendelijke groet,

Hans
De Pareltjeszoeker
0
Jos,

Ik ben het niet altijd met je eens, maar je hebt absoluut meer kwaliteit in huis dan die walgelijke snor. M'n complimenten voor alle jaren dat je de hypotheekproblematiek aan de kaak hebt gesteld. Kennelijk moet iemand van buitenaf; 'Den Haag' wakker maken dat het goed mis is in hypothekenland.

Succes is je van ook de komende jaren toegewenst!

PZ
holenbeer
0
quote:

A_A schreef op 9 mei 2013 om 13:56:


Van harte!

(Op de ipad wordt er niet doorgelinkt na t klinken op 1 vd top11 columns)

Jos, gefeliciteerd. Je columns openen mijn ogen, jammer dat ik ze niet al die jaren heb gelezen.

Wat betreft de iPad: %20 weghalen bij de url werkt bij mij
bbotje
0
Gefeliciteerd Jos!

Volg je vanaf ongeveer het begin. Je kritische, onderbouwde en toegankelijke bijdragen aan iex.nl houden lezers verzekeraars/hypotheekverstrekkers en politiek scherp. Je houdt van je vak en je houdt van mensen. Toen woekerpolissen & beleggingshypotheken nog welig tierden, liet jij als praktijkman zien wat er niet deugde (gratis advies bestaat niet, te weinig transparantie en ook door helder rekenwerk). Je vakgenoten mogen je dankbaar zijn dat jij met gezond verstand en (de vaak ver te zoeken) ethiek zaken aankaart en bespreekbaar maakt; waren er maar meer zoals jij. Dat het af en toe weerstand en kwalijk gestalk oproept, bewijst temeer eens dat je dingen bloot hebt gelegd die het daglicht niet verdragen.

Indertijd waren je columns een reden voor me om je voor second opinions te benaderen en -we spreken voor de kredietcrisis - wat waren je adviezen strak en 'spot on'. Hebben ons veel ellende bespaard.

Ik hoop dan ook dat je er nog eens tien jaar columns aan vast plakt. Beter nog: Economische Zaken zouden je als onafhankelijke adviseur moeten inhuren. Jouw combinatie van gedegen vakkennis, fatsoen en mensenkennis leidt zeker tot zinvol beleid.

Niet lullen maar Koetsen!

Chichi21
0
Jos,

Van harte met je 10-jarig jubileum. Ik neem echt mijn petje voor je af want je bent echt een plaisant bijtertje die niet snel opgeeft.

Net als Martijn voel ik mij betrokken bij je eerste posting middels een substantiele reactie van mij (en mijn edele Chicha) destijds.

Huize 'volgevreten' bestaat nog steeds ;-)

Groetjes CC
haas
0
proficiat,Jos
en bedankt voor al uw artikels.

U schrijft over huizen, financiering van huizen en wettelijke kaders/fiscale aspecten.
Maar het is wel de start van de persoonlijke vermogensvorming wss voor wel 90% van de Nederlanders ? Zelfs in deze tijden van crisis.
gerrit 69
0

Respect Jos voor alle energie en tijd, die jij in 10 jaar aan onze ingewikkelde hypotheekmarkt hebt besteed.
In een verloren uurtje lees ik je columns nog wel eens door.
Hierbij mijn felicitaties voor dit jubileum, waarvan ik zeker weet, dat er nog genoeg gespreksstof overblijft voor de komende 10 jaar.

Groet van Gerrit
18 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: huizenmarkt, hypotheken

Column door: Jos Koets

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

 1. 17 aug Let op bij Kapitaalverzekering E... 3
 2. 06 jul Huizenprijzen naar recordhoogte 47
 3. 20 jun Kopen of verbouwen? 10
Gesponsorde links