Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoera-stemming

We hebben net een heerlijk weekend achter ons met heerlijk lenteweer en als semi-Amsterdammer ben ik blij met de landstitel. Ook de week ervoor hadden we een paar heel mooie dagen kijkend naar het weer. Ik zat op Koninginnedag met een kleedje met putopties in het plaatselijke dorp en verkocht helemaal niets.

Toen ik thuiskwam was ik even blij dat ik ze allemaal nog had, maar de volgende dag was er maar een richting die ze op wilden en dat was omhoog. Ik heb maar weer eens een oude plaat op de platenspeler gelegd: The only way is up (een nummer van Yazz eind jaren tachtig).

Bescherming is blijkbaar iets overbodigs.

Altijd omhoog
Vrijdag was ik het spoor weer even helemaal bijster en dacht aan een carrièreswitch, voor de werkloosheidcijfers uitkwamen zag ik analisten op CNBC en die beweerden dat als het cijfer goed was we omhoog gingen met het idee dat de economie aan het aantrekken was.

Op zich was dit met mijn gebrekkige economische kennis te volgen. Maar als de cijfers slecht waren zouden we ook omhoog gaan volgens diezelfde analist, want dan zou de Federal Reserve doorgaan met stimuleren. Niet dat ze hier überhaupt mee wilde stoppen, maar toch.

Op dat moment begreep ik het even niet meer want dan hoefden ze toch niet op die cijfers te wachten en konden we gewoon direct kopen? Maar dat deed men dan niet en inderdaad na de werkloosheidscijfers gingen we omhoog omdat de cijfers meevielen.

Zelfs de AEX brak uit het zijwaartse patroon. En niet aan de onderkant waar ik eerder op hoopte, nee gewoon aan de bovenkant alsof de werkloosheid in Europa helemaal niet opgelopen was.

Ooit wilden we bezuinigen en hadden we het over 3%, nu hebben we het alleen over geld uitgeven en de Japanners en Amerikanen nadoen dan moet het wel goed komen.

De Duitse DAX doet lekker mee en we zijn weer op niveaus waar we ook in 2000 en 2008 voor de val stonden. Natuurlijk wordt het deze keer anders toch?

De Dow Jones ging even door de 15.000 een champagne-moment.

De Dow Jones staat nog ver boven de niveaus van 2008. Als of er nooit problemen geweest zijn en er helemaal geen bedrijven van enige omvang omgevallen zijn...

En niet alleen die smalle Dow maar zelfs de veel bredere S&P 500 is helemaal los.

De Lamme duck Obama gaat als het hem lukt de terreurgevangenis Guantanamo Bay sluiten, maar we hebben net een terreurprobleempje gehad in Boston en dus is het de vraag of het echt gaat lukken. Ook de eerdere poging van Obama om de wapenregels aan te scherpen is hem niet gelukt.

Kortom de president is alles behalve machtig. In dat politieke licht zou je geen hoera-stemming op de beurs verwachten.

De hoera-stemming in Amerika werkt heel aanstekelijk ook de Eurostoxx 50 zet hogere niveaus neer. Ook deze index is uit het consolidatiepatroon. Technisch gezien zijn er dus koopsignalen.

De vraag die me ook bezighoudt is wat is nu beter voor de beurs een lage olieprijs waardoor de economie kan groeien of een hoge olieprijs zodat de oliebedrijven veel winst maken?

Aangezien we steeds erg bang zijn (en terecht) voor deflatie is een hogere olieprijs wenselijk. Waar moet anders de inflatie vandaan komen?

Goud staat zoals verwacht op het niveau waar het eerder uitviel. Maar de vraag blijft of het een pullback wordt en het weer omlaag gaat of dat het allemaal onzin was en het gewoon weer omhoog gaat?

Nieuwe records
Ik noemde het al eerder, vorige week kwam het Europese werkloosheidscijfer uit. In Europa waren er ook nieuwe records maar dan dus niet in de index maar in die werkloosheidscijfers. Maar slecht nieuws is goed… De Case Shiller home price index was heel positief de afgelopen week. Een behoorlijk herstel

De Washington Post had het over de grootste stijging in zeven jaar en dus goed nieuws voor de economie.  

Als ik een langer plaatje pak, dan zien we dat het 2006-niveau zeker geen hoogtepunt was maar er wel een behoorlijke rebound bezig is. (uit oud verhaal). Doordat de huizenmarkt herstelt zijn de rommelhypotheken ook weer meer waard en worden zelfs de bad banks nog iets waard.

Nog even en Fortis komt weer tot leven?. Maar als het echt beter gaat waarom kondigt Mario Draghi een renteverlaging aan en heeft hij de banken verzekerd van nog zeker veertien maanden onbeperkte liquiditeitssteun. Waarom zo lang?

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) hebben banken geen excuus meer dat er gebrek aan financiering is voor het uitlenen van geld. Maar zou jij als bank zijnde geld uitlenen aan iemand die mogelijkerwijs werkloos wordt of al is?

Helemaal als je net een kredietcrisis als bankdirectie achter de rug hebt omdat je teveel uitleende... Toen kreeg je nog een risico-opslag nu is de rente zo laag. Als er nu niet meer kredieten voor het MKB komen, dan ligt dat niet aan de ECB. De rente werd met 25 basispunten verlaagd en noteert nu op de laagste stand ooit:  0,5%.

Ook de volatility index staat weer op het laagste punt en risico’s lijken er niet te bestaan. Met de stroom mee gaan? Als kleine jongen leerde ik dat je niet tegen de wind in moet plassen, maar is het mogelijk mee te doen aan deze stoelendans op de beurs? En wil je dit echt?

Een voorbeeld: kunt u genieten van een cruise op de Titanic, als u weet hoe het afloopt? Oké het is nu ook zo dat we alleen niet weten wanneer het fout gaat. Wij hebben in mijn optiek al een hele tijd een ijsberg geraakt en we laten de muziek vrolijk doorspelen. Zit u liever nu al in de sloep vooraan of zit u aan het banket?

Oké het is op dit moment in de sloep koud en minder gezellig dan in de saloon, maar willen we nog wel gezellig een dansje doen? Als professional verwachten veel beleggers van mij dat ik profiteer van deze bizarre situatie van hogere beurzen maar als we in het koude water belanden...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. fromtheonkel 6 mei 2013 10:26
    Ben het een keer behoorlijk met je eens, ik snap ook niets van de slecht nieuws is goed nieuws en goed nieuws is ook goed nieuws show. Geld lijkt overal heen te gaan behalve naar de echte economie (bedrijven), ik blijf net als velen aan de zijlijn en ga short als doordringt dat verder leven op de pof niet werkt.
  2. forum rang 4 bearishbull 6 mei 2013 11:17
    We zitten in een heerlijk sweetspot in USA.
    Groei is te traag om fed stimulering terug te trekken, maar groot genoeg om vertrouwen te hebben.

    In USA is werkeloosheid al van 10+ naar 7.5 gedaald. Ook is er al maanden sprake van een groei in de payrolls daar. Europa loopt altijd wat achter in de cyclus.

    Dankzij de crisis zitten de bedrijven op een zak geld. Vertrouwen komt langzaam aan terug. Wat gaat er met die cash pile gebeuren? rente stelt nu niks voor. Het is een prachtige tijd voor aandelen. Je moet alleen vooruit kijken en niet terug. Iets dat veel azijnpissers hier doen en daarom keer op keer de boot missen.

    Het stijgt als het niet slechter kan en daalt als het niet beter kan.
    Als het nu slecht gaat is dat geen reden om short te gaan, want dat wisten we al.
  3. [verwijderd] 6 mei 2013 11:26
    Zou wel eens willen weten hoe de verhouding is tussen aantal privebeleggers, zakelijke beleggers, banken en centrale banken. dat zou een hoop verklaren m.b.t. de ontwikkeling van de koersen. Voorbeeld. Hoeveel keren de euro niet gelijk omhoog gegaan is nadat er een negatieve berichtgeving in het nieuws kwam. Interventie wellicht door ECB en andere banken? Beter 1% naar beneden met een interventie omhoog van een 1% dan niets doen en die 1% accepteren. Wat ik nu doe heeft niets met beleggen te maken in de zin portefeuille opbouwen, beheren en rendement op lange(re) termijn maken. Gewoon via turbo's, speeders etc. inspelen op een reactie van de overheden. 9 van de 10 keer raak de afgelopen twee maanden. Identiek van het banenrapport uit de USA. Als je naar de bijlagen kijkt (tabellen) is het helemaal niet goed wat daar met de werkgelegenheid gebeurt, maar de 'markt' heeft afgesproken dat men enkel kijkt naar wat de email aangeeft. Weer raak. Verder moeten de koersen wel omhoog. Vele banken hebben voor eigen rekening in aandelen 'belegd'. Met een halvering van de beurskeursen kunnen ze het eigen vermogen inleveren, Idem voor hogere rentes.Fundamenteel zit het helemaal fout en de reactie zal schrikbarend zjn. daar kan geen liijtjestrekken tegenop.
  4. forum rang 7 handyman6 6 mei 2013 12:13
    quote:

    SanderSch schreef op 6 mei 2013 12:05:

    Ik wil dus stellen dat iedereen met geld wel moet kiezen voor aandelen ook al ziet er het fundamenteel economisch alles behalve goed uit.
    Bij onze oosterburen wordt er op grote schaal geld van buitenlandse rekeningen gehaald en onder de matras verstopt,zo bang is men er voor een algemene EU haircut ala Cyprus voor alle spaarders,om de banken te redden en voor 01-01-2015 als belastingsparadijzen officieel(!)hun bankgegevens gaan doorgeven aan thuislanden die nu al op cd's overal te koop zijn,lees ik.No more off-shore voor de gewone burger!
    Je kunt dat geld kennelijk ook in aandelen stoppen,dan kan de fiscus er niet bij,of klets ik nu maar wat ,om de rally te duiden?
    grh6
  5. forum rang 7 handyman6 6 mei 2013 13:02
    quote:

    Joost Visser schreef op 6 mei 2013 12:25:

    Handyman6. Fiscus weet bij aangifte wat je hebt. Kunnen ze zo confisceren. Alos je zwart geld belegt, wordt dat zichtbaar, dus ook geen optie. Aandelen kopen via een bedrjf buiten de EU kan een optie zijn.
    OK..ik bedoelde de rekeningen die buiten de aangiften zijn gehouden,natuurlijk,die halen onze buren terug nu de netten zich sluiten,lees ik veelal.Zwart geld in aandelen steken,voorkomt geen fiscale boetes bij ontdekking ,maar wel +-50% haircuts,redeneert men dan...zoiets..grH6
  6. [verwijderd] 6 mei 2013 13:50
    Handyman6. Snap nog steeds niet dat bijvoorbeeld een hele familie een vertrouwenspersoon aanstelt en gewoon het zchtbare voor de fiscus naar buiten de EU brengt. Reiskosten worden over de hele famile omgeslagen en met de internetverbindngen kan je je kapitaal beheren vanuit vrijwel iedere uithoek in de wereld. Aangiften gaan gewoon netjes door, maar als stront aan de knikker komt staat er op iedere rekening van een familielid niet meer dan bijvoorbeeld 25.000 euro. Dat saldo zullen ze toch wel in de toekomst vrij laten?
  7. [verwijderd] 6 mei 2013 17:08
    Veel mensen denken teveel in punten. Een procent omhoog is op een aex van 400 het dubbele van de bodem in maart 2009. Een index schiet dan 2x zo hard omhoog maar procentueel eveneel als een schamele 2 puntjes in 2009.

    Heel betrouwbaar zijn werkloosheidscijfers overigens ook niet te noemen. In Spanje is een zwarte economie waar een groot deel van de mensen in werkt. Als het de cijfers waren die gemeld worden als ´officieel´ dan was er natuurlijk al ruimschoots eerder een grote revolutie uitgebroken.

  8. [verwijderd] 6 mei 2013 17:58
    Prachtig zo'n positieve inleiding; juist in deze vertwijfelde tijdgeest. Cees, jouw 'slecht nieuws is goed en goed nieuws' o.a. in combinatie met die kersverse landstitel voor Ajax roept sterke associaties op met Johan Cruijff's eyeopener 'Ieder nadeel heb zijn voordeel'...

    Onze traditionele Amsterdamse brokers, ziet vanuit lef, humor en visie, vrijwel geen noemenswaardig probleem. Bovenal gloren er gaandeweg weer (unieke) kansen..!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links