Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Zijn aandelen vandaag volatieler dan ooit tevoren?

Zijn aandelen vandaag volatieler dan ooit tevoren?

Sinds de uitbraak van de coronapandemie heeft beleggen in aandelen veel weg van een dollemansrit. 2020 werd gekenmerkt door de snelste bearmarkt ooit (een door fundamentals veroorzaakte neergang van 20% of meer) en een al even vlot herstel. Naarmate het jaar vorderde, liepen beleggers warm voor beursintroducties van grote namen en een momenteel vrij populaire variant daarvan, Special Purpose Acquisition Companies (SPAC's). Tel daarbij nog de gekte rond hype-aandelen begin 2021 en het lijkt wellicht alsof de aandelenmarkt nu volatieler is dan ooit tevoren. Als we terug gaan in de tijd, zien we echter dat dit niet zo is. Fisher Investments Nederland denkt dat langetermijnbeleggers er beter aan doen volatiliteit in een langetermijnperspectief te plaatsen en de recente marktvolatiliteit niet te projecteren op de toekomst.

Volatiliteit op de aandelenmarkt is normaal

In de lange geschiedenis van de aandelenmarkten gingen volatiliteitspieken weer even snel dan ze gekomen waren. De volatiliteit zelf is echter altijd aanwezig als een inherent en onvoorspelbaar aspect van markten. Een veel gebruikt instrument om volatiliteit te meten, is de historische standaardafwijking van marktrendementen. Die laat zien in hoeverre rendementen over een bepaalde periode van hun gemiddelden afwijken. Figuur 1 toont de gemiddelde jaarlijkse standaardafwijking van maandelijkse marktrendementen (weergegeven in USD) van 1926 tot 2020. In die periode kenden sommige jaren bovengemiddelde volatiliteit, terwijl andere verhoudingsgewijs juist minder volatiel waren. Hoewel de volatiliteit per jaar verschilt, is het een vast gegeven bij beleggen in aandelen.

Figuur 1: Gemiddelde jaarlijkse standaardafwijking van maandelijkse marktrendementen, 1926 – 2020
klik om te vergroten
Bron: Global Financial Data (GFD), per 06/15/2021. Totaalrendement van de GFD World Index, op maandbasis, van 12/31/1925 tot en met 12/31/2020. De World Return Index is gebaseerd op de berekeningen van GFD van het totaalrendement van vóór 1970. Dit zijn schattingen van Global Financial Data voor de berekening van de waarden van de World Index van vóór 1970 en zijn geen officiële waarden. GFD heeft tot 1969 voor de berekening van het totaalrendement van de World Index gebruikgemaakt van specifieke wegingen en sinds 1970 van officiële dagcijfers. Waarden berekend in USD. De waarde en opbrengsten van beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde financiële markten en internationale wisselkoersen.

Verder is een volatiele periode volgens Fisher Investments Nederland nooit aanleiding geweest voor een permanent hogere volatiliteit, en we denken dat 2020 geen uitzondering zal vormen. Iedereen die de vrije val en het daaropvolgende herstel heeft doorstaan, zal niet verrast zijn dat de standaardafwijking over 2020 maar liefst 25,3% bedroeg, ruim boven het jaarlijkse langetermijngemiddelde van 12,4%.i De volatiliteit in 2020 was echter niet ongekend. Drie jaren – 1931, 1932 en 1933 – kenden stuk voor stuk hogere standaardafwijkingen dan 2020.ii Maar zelfs de ongelooflijk volatiele jaren tijdens de Grote Depressie mondden niet uit in een nieuw tijdperk van hogere volatiliteit. Sterker nog: de gemiddelde jaarlijkse volatiliteit in het decennium dat volgde op 1933 was vrij matig – slechts 9,93%.iii Gezien deze historische context en onze toekomstgerichte marktvisie, denkt Fisher Investments Nederland niet dat de bovengemiddelde volatiliteit van 2020 noodzakelijkerwijs zal leiden tot meer volatiliteit. Beleggers moeten de verleiding weerstaan om de hevige marktbewegingen van 2020 te projecteren op de toekomst. Volatiliteit is onvoorspelbaar en kan zich zonder enige reden voordoen. Ze is inherent aan aandelenmarkten en in zekere zin de prijs die beleggers betalen om de vermogensgroei te realiseren die typisch is voor aandelen.

Het voordeel van volatiliteit op de aandelenmarkt

Mensen associëren volatiliteit vaak met negatieve beleggingsrendementen, maar volatiliteit kan ook gunstig uitpakken. Zo kende 2008 buitengewoon negatieve rendementen en een standaardafwijking van 23,9%, terwijl 2009 gekenmerkt werd door buitengewoon positieve rendementen en een standaardafwijking van 22,5% – slechts een fractie lager dan in 2008!iv Die positieve volatiliteit is een belangrijke reden waarom aandelen op lange termijn een vrij hoog gemiddeld jaarrendement van 8,9% weten te realiseren.v

De volgende keer dat de markt in vrije val gaat, doet u er wellicht goed aan niet meteen al uw aandelen te verkopen. Recente volatiliteit zegt niets over wat er staat te gebeuren, en betekent niet dat aandelenmarkten volatieler zijn dan ooit tevoren. Ook al hebt u buitengewoon negatieve volatiliteit meegemaakt, dat is slechts één kant van de medaille. Positieve volatiliteit is de keerzijde, en veel aandelenbeleggers zijn hierop aangewezen om hun beleggingsdoelstellingen op lange termijn te realiseren.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten. Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg (onder het nummer: B228486) die ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“Fisher Investments Europe”). Fisher Investments Europe is gereguleerd door de CSSF. Het geregistreerde adres van Fisher Investments Europe is: K2 Building, Troisième étage, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg.

Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen. Meer specifiek zal de voorbereiding van rapporten met betrekking tot de geschiktheid van de beleggingen gedeeltelijk uitgevoerd worden door Fisher Investments Europe Limited, handelend onder de naam Fisher Investments UK ("Fisher Investments UK"), en zal de dagelijkse besluitvorming over de portefeuillestrategie uitgevoerd worden door Fisher Asset Management, LLC, handelend onder de naam Fisher Investments ("Fisher Investments"). Portefeuillehandelingen kunnen worden verricht door Fisher Investments Europe, Fisher Investments UK of andere gelieerde ondernemingen. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

__________________________________________

i Bron: Global Financial Data (GFD), per 06/15/2021. Totaalrendement van de GFD World Index, op maandbasis, van 12/31/1925 tot en met 12/31/2020. De World Return Index is gebaseerd op de berekeningen van GFD van het totaalrendement van vóór 1970. Dit zijn schattingen van GFD voor de berekening van de waarden van de World Index van vóór 1970 en geen officiële waarden. GFD heeft tot 1969 voor de berekening van het totaalrendement van de World Index gebruikgemaakt van specifieke wegingen en sinds 1970 van officiële dagcijfers. Waarden berekend in USD. De waarde en opbrengsten van beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde financiële markten en internationale wisselkoersen.

ii Ibid. Standaardafwijking van 28,3% in 1931, 32,6% in 1932 en 27,4% in 1933

iii Ibid. Gemiddelde jaarlijkse standaardafwijking van 9,93% van 1934 tot 1943.

iv Ibid.

v  Ibid.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links