Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Economisch record

Economisch record

Nederland doet het goed!

Ik heb het dan niet over de Olympische Spelen of over het weer deze zomer, want beide zijn toch wat teleurstellend dit jaar. Yuri van Gelder is de meest besproken olympische atleet en dat is niet vanwege zijn sportieve prestaties. Wat mij betreft is dit laatste onderwerp inmiddels wel voldoende besproken.

Uiteraard refereer ik aan de Nederlandse economie, waarbij de cijfers zonnig zijn. Al negen kwartalen op rij groeit de Nederlandse economie en ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 2,3%, aldus het CBS.

Ook in vergelijking tot andere Europese landen doet Nederland het relatief goed. Onze minister van Economische Zaken benadrukt dat Nederland qua groei behoort tot de economische kopgroep van Europa. Kortom, Nederland doet mee voor de medailles in het economische klassement.

Consument blijft terughoudend

Het positieve sentiment zit toch voornamelijk bij de ondernemers op dit moment. De investeringen groeien en het producentenvertrouwen staat op het hoogste niveau in vijf jaar tijd.

Al deze ontwikkelingen zouden er toch toe moeten leiden dat de consumenten in Nederland super positief zouden moeten zijn, maar hier schort het toch wat.

Ondanks dat ook het consumentenvertrouwen sinds februari 2015 bijna onafgebroken positief is geweest steekt dit vertrouwen toch maar bleekjes af tegen de gerealiseerde resultaten. Je zou toch mogen verwachten dat de consumenten inmiddels meer zouden gaan investeren in de Nederlandse economie.

Het rendement op spaarrekeningen is (bijna) negatief, maar toch staat er nog altijd zo’n 300 miljard aan spaargeld geparkeerd! Een investering in Nederlandse bedrijven levert al snel meer op, maar kennelijk is rendement voor veel consumenten van ondergeschikt belang. 

Beperkte kredietverlening

Daarbij wordt de groei van het Nederlandse bedrijfsleven nog geremd doordat de kredietverlening door de banken nog beperkt is. Als consumenten nou een deel van dat stilstaande geld in het Nederlandse MKB zouden investeren, dan zou de Nederlandse economie voor goud kunnen gaan.

We kunnen er natuurlijk ook gewoon een heerlijke nazomer van maken en lekker geld gaan uitgeven aan Nederlandse producten om onze economie weer een recordkwartaal te bezorgen. Yuri gaf al het goede voorbeeld met een paar Nederlandse biertjes!

Meer Beleggingsideeën van Voordegroei

Dit artikel is geschreven door Ivo Feeke, een van de oprichters van Voordegroei.nl.

 


Het auteursteam van Voordegroei bestaat uit Bart Vemer, Vera van Kesteren en Ivo Feeke. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Alle informatie over het investeringsaanbod en mogelijkheden van financiering bij Voordegroei vindt u op de website. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links