Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Van bank naar crowd

Van bank naar crowd

Eind juni organiseerde Voordegroei op het kantoor van de Dutch Network Group een evenement waar investeerders en ondernemers elkaar konden ontmoeten. Pim Betist, Roeland van Dijk en Ivo Feeke hielden bovendien een presentatie aan de ruim honderd aanwezigen, waar de verdelingen tussen investeerders en ondernemers nagenoeg gelijk was,

De eerste spreker is een van de grondleggers van de hedendaagse crowdfunding, Pim Betist. Hij gaf een heldere uiteenzetting van alle vormen van crowdfunding. Betist was zelf ooit in New York op het idee van crowdfunding gekomen en is founder van Voordegroei.

Vooral zijn visie waarin de kredietverlening van banken het gaat afleggen tegen de kredietverlening van de crowd was voor de aanwezigen een eyeopener. Hier plaatste hij wel de kanttekening bij dat er nog een lange weg te gaan is.

"Er is in Nederland 128 miljoen euro opgehaald via crowdfunding tegenover 135 miljard euro bancair krediet. Waar in Nederland vooral leningen aan het MKB worden verstrekt is de crowdfundmarkt in Europa sterker verdeeld. Daar speelt equity-based, crowdfunding gebaseerd op aandelen een belangrijke rol."

Qua aantal platformen zit Nederland in de top van Europa. Alleen het Verenigd Koninkrijk steekt er met kop en schouders bovenuit. Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2015 ruim 2,2 miljard euro via de crowd opgehaald. Ter vergelijking, Frankrijk is tweede met ruim 150 miljoen euro.

Van bank naar crowd

Daarna was het woord aan Roeland van Dijk. Van Dijk heeft gewerkt in alle mogelijke posities op het gebied van financieringen. Zo was hij verantwoordelijk voor het toezicht op de banken bij de DNB, werkte hij als accountant bij ABN Amro en tegenwoordig is hij als ondernemer verbonden aan de Dutch Network Group.

Via grafieken en tabellen toonde hij aan dat de verschuiving van bank naar crowd in gang is gezet, maar vooral nog een lange weg te gaan heeft. "Vooral de MKB’er moet het ontgelden bij de bank. Nergens in Europa is het percentage afgewezen MKB-leningen zo hoog als in Nederland."

Slechts 46% van de kleine MKB’ers heeft een succesvolle financieringsaanvraag bij de bank tegenover 95% van de grote bedrijven. Van dat grote aantal afgewezen kleine MKB’ers ziet 30% alternatieven voor een bancair krediet. Op dit moment zien 6% van de ondernemers crowdfunding als alternatief.

Dit betekent volgens Van Dijk dat er nog een enorme kans voor zowel de investeerder als de ondernemer is. Hij verwacht net als Betist dat de wereld van financiering voor het MKB tegen 2020 totaal op zijn kop staat. Die financier is in 2020 al lang niet meer alleen de bank, maar ook de crowd, een andere ondernemer of een vermogende particulier.

Consolidatie crowdfundingmarkt

Maar voordat dit werkelijkheid is moet er nog hoop gebeuren. Zo voorzien Van Dijk en Betist een consolidatie van de versnipperde crowdfundmarkt, waar alleen de partijen met een sterke propositie zullen overleven.

De derde spreker was Ivo Feeke van Voordegroei. Hij onderstreepte dat Voordegroei zich uitsluitend richt op gevestigde MKB-bedrijven met een bewezen trackrecord, waar andere crowdfundplatforms zich voornamelijk richten op startups, particulieren en bestaande bedrijven.

Door het strenge selectieproces en aandacht voor de ondernemers na het plaatsen van de lening onderscheidt Voordegroei zich van de rest van de markt. Als laatste kwamen de twee pitches van de huidige proposities, respectievelijk De Verzekeringsrealist en de Dutch Network Group aan bod.

 


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links