Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Wat is de beste rente voor u?

Wat is de beste rente voor u?

Veel particulieren zijn momenteel op zoek naar een goede rente. Belangrijke reden hiervoor is dat de huidige rentes die u krijgt op de traditionele spaarvormen historisch laag zijn. Elk renteproduct kent natuurlijk wel zijn eigen risico’s en is daarom niet voor iedereen geschikt. Wat is de beste rente voor u?

1. Een spaarrekening of een deposito

De hoogste Nederlandse spaarrente is momenteel 0,8%. Als daar nog de vermogensrendementsheffing van 1,2% vanaf wordt gehaald, blijft er een negatief rendement over. Voor spaardeposito’s is het al niet veel beter.

Als u uw geld voor een lange periode van tien jaar bij een van de grootbanken vastzet, dan wordt er nog steeds maar maximaal 1,2% uitbetaald. Dit klinkt nog steeds niet erg aantrekkelijk. Vooral niet omdat er tussentijds niet kan worden uitgestapt.

Voordeel hiervan is wel dat de tegoeden onder het depositogarantiestelsel vallen zolang u niet meer dan 100.000 euro per bank in heeft gelegd.

2. Een staatslening

De meest voorkomende staatslening is die in de Nederlandse of de Duitse staat. Het rendement hierop is echter nog slechter dan op een spaarrekening. Een Nederlandse staatslening die loopt tot 2025 geeft op dit moment een effectief rendement van 0,23%. Een Duitse tienjarige staatslening geeft zelfs maar 0,13%.

Tussentijds kunnen deze leningen wel verhandeld worden, maar als de rente in de markt weer wat gaat oplopen, dan is er een risico dat de koersen van deze leningen hard zullen dalen. In dit geval zult u eindigen met een verlies of de gehele looptijd uit moeten zitten vrijwel zonder daar een rendement op te krijgen.

3. Een spaarrekening bij een Oost-Europese bank

Hierover is momenteel veel discussie. Binnenkort start een platform dat de mogelijkheid biedt om geld te stallen bij een aantal banken in Oost-Europa. Er kan op dit moment tot maximaal 2,5% aan rente worden gekregen bij de Fibank uit Bulgarije.

Het platform belooft dat de tegoeden van klanten alleen worden weggezet in landen waar een depositogarantiestelsel van kracht is. De vraag is echter of dit in de praktijk ook zo zal werken. Het IJslandse Icesave viel ook onder het depositogarantiestelsel, maar dit bleek uiteindelijk niet veel waard te zijn.

Ook kunt u bij deze spaarvorm een valutarisico lopen bij de niet-eurolanden. Dit wordt op dit platform wel afgedekt omdat de spaartegoeden in euro's worden aangehouden.

De Fibank betaalt de rente overigens niet jaarlijks uit, maar pas na vijf jaar. De Fibank krijgt van Fitch een B-rating. Dat staat gelijk aan hoogst speculatief. Bovendien acht Fitch de kans op staatssteun klein als de bank in problemen komt.

4. Een MKB-lening via crowdfunding

Het verstrekken van leningen via crowdfunding wint snel aan populariteit. Hiermee kunnen rendementen worden gehaald die gemiddeld tussen de 7 en 9% liggen. De gemiddelde looptijd is hierbij drie tot vijf jaar.

Zo kunt u nu bij het platform van Voordegroei een investering doen in een vierjarige lening, waarbij een rente wordt vergoed van 8,5%. Maar ook hier is er een risico. Het kan gebeuren dat de onderneming waarin u belegt niet meer aan z’n betalingsverplichtingen kan voldoen.

Dit risico wordt wel verkleind als er door het platform vooraf een grondige screening van het MKB-bedrijf is gedaan. Het nadeel is dat deze leningen tussentijds niet verhandeld kunnen worden.

Meer Beleggingsideeën van Voordegroei

Dit artikel is geschreven door Ivo Feeke.


Het auteursteam van Voordegroei bestaat uit Bart Vemer, Vera van Kesteren en Ivo Feeke. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Alle informatie over het investeringsaanbod en mogelijkheden van financiering bij Voordegroei vindt u op de website. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links