Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

De risico's van crowdfunding

Wat zijn de risico's van crowdfunding?

Crowdfunding, en vooral het uitlenen aan MKB-bedrijven, wordt steeds populairder. Dit komt vooral door de aantrekkelijke rendementen. Een rendement tussen de 7% en 9% is vaker regel dan uitzondering. Maar wat zijn de risico’s?

Over het algemeen is de stelregel: hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico.

Bij het beleggen in een lening in MKB-bedrijven is er eigenlijk maar één risico, namelijk dat het bedrijf haar verplichtingen niet kan voldoen. Met andere woorden: de onderneming heeft niet genoeg geld om de rente en aflossing over de lening te betalen aan de beleggers.

Voor een belegger is het dus van groot belang om dit risico goed in beeld te hebben voordat hij geld uitleent. Gedurende de looptijd van de lening is het van minstens evenveel belang om een vinger aan de pols te houden bij de onderneming.

Het platform waar de lening wordt aangeboden speelt hierbij een cruciale rol. De betere platforms spelen hier op in en hanteren een grondige analyse voordat beleggers kunnen investeren en een uitgebreide monitoring gedurende de lening.

1. Grondige analyse

Voordat de lening wordt aangeboden aan potentiële investeerders, heeft het platform een grondige analyse uitgevoerd. In de ideale situatie heeft het platform zowel cijfermatig als kwalitatief een oordeel gevormd van het bedrijf en de bijbehorende onderneming (en ondernemer): de tent en de vent!

Deze analyse leidt uiteindelijk tot het rentepercentage dat vergoed wordt op de lening. De uitkomsten van deze analyse moeten beschikbaar zijn voor potentiële beleggers op het platform.

Een potentiële belegger kan dan zelf een afweging maken in hoeverre deze lening (en de daarbij behorende risico’s) passen bij het risico dat hij wenst te lopen.

2. Monitoring gedurende de looptijd

Het blijven monitoren van de ondermening gedurende de looptijd van de lening vindt nauwelijks nog plaats en is minstens zo belangrijk! Mijn visie is dat er minimaal eens per kwartaal een herziene analyse van het bedrijf nodig is.

Mocht blijken dat het bedrijf een mindere periode doormaakt, dan is er nog tijd genoeg om het bedrijf te begeleiden en het tij te keren.

Voorbereiding is alles

Voordat u geld wilt beleggen in een lening, raad ik u aan om goed te kijken naar het niveau van kredietanalyse dat het platform toepast en in hoeverre deze analyse, per lening, beschikbaar is op het platform.

Daarnaast beperkt u uw risico als het platform een structurele monitoring heeft ingeregeld waarbij minimaal eens per kwartaal een nieuwe analyse van de onderneming wordt gemaakt.

Meer Beleggingsideeën van Voordegroei

Dit artikel is geschreven door Bart Vemer. 


Het auteursteam van Voordegroei bestaat uit Bart Vemer, Vera van Kesteren en Ivo Feeke. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Alle informatie over het investeringsaanbod en mogelijkheden van financiering bij Voordegroei vindt u op de website. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links