Login
 
IEX Beleggingsideeën Advertorial

Investeringsidee: EUR/GBP

Door Bank Vontobel Europe AG op 14 mrt 2017 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: EUR/GBP

De Brexit komt dichterbij. De mogelijke effecten worden langzaamaan zichtbaar, terwijl Europa in politieke onzekerheid verkeert door de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De dag na de verrassende keuze van de Britten voor een Brexit kelderde het pond ten opzichte van de euro met 5,8%. In de maanden daarna herstelde de munt enigszins, maar per saldo was het Britse pond een van de slechtst presterende valuta in 2016.

Wat zal het Britse pond nu doen?

Theresa May volgde David Cameron op als premier. Inmiddels is duidelijk dat zij aankoerst op een zogeheten harde Brexit. De vraag is wat dit voor gevolgen heeft voor de Britse economie én voor de koers van de nationale munt. Die koers is de afgelopen maanden gestabiliseerd, maar de vraag is of dat zo blijft?

Groeiverwachtingen Groot-Brittannië

Begin maart hield Chancellor Philip Hammond zijn eerste Budget speech. De Britse economie staat er volgens hem momenteel goed voor en mede daarom heeft de Britse regering zijn verwachtingen voor de economische groei in 2017 opwaarts bijgesteld van 1,4% naar 2%.

De gevolgen van de Brexit moeten echter nog zichtbaar worden en dit is ook terug te zien in de ramingen voor de jaren daarna. Voor 2018, 2019 en 2020 zijn de groeiverwachtingen verlaagd naar respectievelijk 1,6% en 1,7% en 1,9%.

Voor 2021 rekent de Britse regering erop dat de economische groei uitkomt op 2%.

Het Institute for Fiscal Studies (IFS) vindt dat de ramingen een somber beeld schetsen voor de Britse economie, met een zwakke groei van het bruto binnenlands product en een zeer teleurstellende stijging van de lonen in de komende vijf jaar.

Hiermee wordt volgens het IFS de negatieve lijn van het afgelopen decennium waarin Groot-Brittannië geen groei realiseerde doorgetrokken. Economen verwachten zelfs dat de groeiratio van het bruto binnenlands product als gevolg van de financiële crisis in 2008 structureel lager zal blijven.

EUR/GBP

In eerste instantie leek het Britse pond weer terrein te winnen ten opzichte van de euro door de opwaartse bijstellingen van de Britse regering. Dit was echter van korte duur nadat de Europese Centrale Bank (ECB) begin maart een positieve outlook gaf over het economische herstel van de eurozone.

Volgens ECB-president Mario Draghi is er niet langer een gevoel van urgentie om meer maatregelen te nemen om de economie en de euro te ondersteunen. De ECB heeft mede daarom zijn rente gehandhaafd.

Analisten wijzen er wel op dat de verbeteringen van de economie in de eurozone te danken zijn aan een stijging van de inflatie als gevolg van de energieprijzen. De kerninflatie is namelijk stabiel gebleven.

Voor de komende maanden zien analisten tegelijkertijd de nodige gevaren voor de eurozone door de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ook de Bank of England (BoE) handhaaft vooralsnog haar rentetarieven, ook al worden er zorgen geuit over de stijgende inflatie.

Analisten verwachten echter dat de BoE de rente voorlopig niet zal wijzigen vanwege de onzekerheden rondom de gevolgen van de Brexit.

Investeringsidee EUR/GBP

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.