Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Biotech: +15,3% rendement over 12 maanden

Door Robert Schuckink Kool op 22 jan 2019 | Onderwerp: Trend Invest | Categorie: Beleggingsideeën

Biotech: +15,3% rendement over 12 maanden
Trend Biotech
9,7% *

Biotech is een enorm dynamische sector. Je ziet grote, beursgenoteerde bedrijven die werken aan medicijnen voor veel voorkomende ziekten als kanker en hartaandoeningen. Maar ook kleine, zeer gespecialiseerde private biotechbedrijven die zich concentreren op deelgebieden.

Dat doen ze bijvoorbeeld op heel specialistisch onderzoek dat een deel van de oplossing voor de ontwikkeling van een nieuw kankermedicijn kan zijn. Die specialisatie leidt tot een enorme focus en vaak ook tot succes.

Steeds meer nieuwe, effectieve medicijnen op de markt

Want mede door de toenemende rekenkracht die steeds betere computerchips bieden, wordt ook de succesratio bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen hoger. Zo kunnen er bijvoorbeeld in hoog tempo simulaties worden uitgevoerd bij onderzoek. Waardoor sneller potentieel succesvolle onderzoeksrichtingen kunnen worden gedetecteerd.

En als kleine bedrijven een doorbraak hebben geboekt bij hun onderzoek, worden ze vaak overgenomen door grote beursgenoteerde biotechbedrijven. Die gaan op hun beurt verder met de ontwikkeling van een effectief werkend medicijn. Dit heeft ertoe geleid dat vooral de laatste jaren steeds sneller nieuwe en effectieve medicijnen naar de markt komen.

Overnames(I)

Zo nam het Amerikaanse beursgenoteerde biotechbedrijf Amgen het in Naarden gevestigde Dezima in 2015 over voor €1,38 miljard. Amgen betaalde het hoge overnamebedrag om de rechten te verwerven op een nieuwe cholesterolverlager, die de kans op nieuwe hartaanvallen bij hartpatiënten vermindert.

In 2016 nam het Amerikaanse Illumina de Nederlandse biotech startup ThromboDX, die een snelle diagnostische bloedtest voor kanker ontwikkelde, voor €70 miljoen over.

Een meer recent voorbeeld: de Amerikaanse farmaceut Bristol-Myers Squibb heeft deze maand aangekondigd het eveneens Amerikaanse Celgene, dat onder meer medicijnen voor kanker ontwikkelt, over te willen nemen voor ongeveer €78 miljoen.

Omzet van ruim $727 miljard in 2025

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research voorziet dat de totale omzet van de biotechsector in 2025 zal uitkomen op ruim $727 miljard. De biotechmarkt zal over de periode 2017- 2025 met gemiddeld 7,4% per jaar groeien.

Beleggen in biotech

Beleggers die willen inspelen op de snelle ontwikkelingen bij biotech, kunnen dat doen bij Trend Invest. Eenvoudig en efficiënt. Voor deze beleggers heeft Trend Invest de Trend Biotech samengesteld. Over het afgelopen jaar boekte deze Trend een plus van 15,3%.*

Lees meer over de Trend Biotech en de samenstelling >>

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

*Het rendement in het rendementsblok is berekend vanaf de vorige beursdag tot een jaar geleden op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het rendement van 15,3% is berekend op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend vanaf 21 januari 2018 t/m 21 januari 2019. De weergegeven rendementen betreffen resultaten uit het verleden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De weergegeven rendementen betreffen een bruto-resultaat. De rendementen zijn berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en €7,50 per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten van 0,9%.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.