Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Meer vertrouwen in fintech dan de bank

Door Robert Schuckink Kool op 24 dec 2018 | Onderwerp: Trend Invest | Categorie: Beleggingsideeën

Meer vertrouwen in fintech dan de bank

De meerderheid van de consumenten verkiest fintech-dienstverlening boven de banken. Dit blijkt uit een onderzoek over financiële dienstverlening van adviesbureau Bain & Company, waaraan ruim 150.000 consumenten uit 29 verschillende landen meewerkten.

Wereldwijd zou zo’n 54% van de consumenten zijn of haar geld toevertrouwen aan een fintechbedrijf in plaats van een traditionele bank. In Nederland kiest circa de helft al voor fintech. In de leeftijd 18-34 jaar geeft zelfs tweederde aan te willen bankieren bij een fintechbedrijf.

Opmerkelijk, omdat banken al vele honderden jaren bestaan, terwijl fintech een heel recente ontwikkeling is. Aan de andere kant is de keuze voor fintechbedrijven wel te begrijpen. Ze hebben namelijk een enorm voordeel doordat ze geheel nieuwe, soepel werkende financiële diensten ontwikkelen met behulp van de modernste technologie.

Daarmee kunnen ze snel inspelen op de wensen en eisen van de veeleisende moderne consument. Terwijl de traditionele banken moeizaam proberen soepeler dienstverlening – zoals Tikkie – in te passen in bestaande, verouderde en logge structuren.

Adyen en Paypal

De banken krijgen vooral steeds meer concurrentie van fintechbedrijven als het gaat om de belangrijkste pijlers van hun dienstverlening: betalen en lenen. Een van de bekendste fintechbedrijven, het Nederlandse Adyen, is bijvoorbeeld gespecialiseerd in betalingen.

Een Chinese klant die in De Bijenkorf met WeChat wil betalen? Adyen zorgt dat er een onzichtbare maar perfect werkende schakel zit tussen WeChat en de rekening van De Bijenkorf. En zo verzorgt Adyen inmiddels ook de betalingen voor grote bedrijven als Facebook, Uber, Netflix, Spotify, easyJet en Microsoft.

Een ander belangrijk en beursgenoteerd fintechbedrijf is het Amerikaanse PayPal, eveneens actief in betalingen. PayPal kent net als Adyen duizelingwekkende groeicijfers. Ook de Amerikaanse bedrijven Lendingtree en Square horen bij de gevestigde, beursgenoteerde fintechbedrijven.

Groei fintech

De markt voor fintech groeit de komende jaren gestaag. Het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau Statista gaat de komende vier jaar uit van een gemiddelde jaarlijkse groei van 13,5%. Andere onderzoeksbureaus komen daar met hun groeiverwachtingen nog bovenuit.

Inspelen op fintech

Beleggers die willen inspelen op de ontwikkelingen bij fintech, kunnen dat doen via Trend Invest. Gemakkelijk en efficiënt. Voor deze beleggers heeft Trend Invest de Trend Fintech samengesteld. Deze Trend heeft over de periode 19 december 2017 – 19 december 2018 een rendement gerealiseerd van 10,9%.*

De Trend Fintech bestaat uit vijftien aandelen. Naast de hierboven genoemde fintechbedrijven bijvoorbeeld ook Intuit en SS&C Technologies, beide uit de VS. Intuit is groot in slimme online belastingtools en SS&C Technologies ontwikkelt software voor de fintechindustrie. (I)

Lees meer over de Trend Fintech en de samenstelling>>

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

*Het rendement van 10,9% is berekend op grond van (1) een simulatie van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend vanaf 19 december 2017 tot aan de startdatum van 21 september 2018 en (2) de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend vanaf de startdatum van 21 september 2018 tot en met 19 december 2018.

*De weergegeven rendementen betreffen resultaten uit het verleden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven rendementen betreffen een bruto-resultaat. De rendementen zijn berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en €7,50 per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten van 0,9%.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.