Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Dynamiek met biotech

Dynamiek met biotech
Trend Trend Biotech

-9,00% *

Biotech is een enorm dynamische sector. Je ziet grote, beursgenoteerde bedrijven die werken aan medicijnen voor veel voorkomende ziekten als kanker en hartaandoeningen.

Maar ook kleine, zeer gespecialiseerde private biotechbedrijven, die zich juist concentreren op deelgebieden. Bijvoorbeeld op heel specialistisch onderzoek dat een deel van de oplossing voor de ontwikkeling van een nieuw kankermedicijn kan zijn. Die specialisatie leidt tot een enorme focus en vaak ook tot succes.

Hogere succesratio

Want mede door de toenemende rekenkracht die steeds betere computerchips bieden, wordt ook de succesratio bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen hoger. Zo kunnen er bijvoorbeeld in hoog tempo simulaties worden uitgevoerd bij onderzoek, waardoor sneller potentieel succesvolle onderzoeksrichtingen kunnen worden gedetecteerd.

De dynamiek die nu veel voorkomt is dat die kleine biotechbedrijven bij doorbraken bij hun onderzoek, worden overgenomen door grote beursgenoteerde biotechbedrijven. Die gaan vervolgens verder met de ontwikkeling van het effectief werkende medicijn.

Dit heeft ertoe geleid dat vooral de laatste jaren steeds sneller nieuwe en effectieve medicijnen naar de markt komen. De VS is het land van de grote beursgenoteerde biotechbedrijven. Maar ook ons land telt mee.

Clusters in Nederland

Nederland kent geen grote, beursgenoteerde biotechondernemingen. Maar wel een flink aantal van die kleine, zeer gespecialiseerde biotechbedrijven. Zo vinden we onder meer clusters van dergelijke bedrijven in Amsterdam, in de buurt van het AMC. Of bijvoorbeeld bij het Leids Universitair Medisch Centrum en op het terrein van het voormalig farmaceutisch bedrijf Organon in Oss.

In ons land wordt namelijk veel hoogwaardig biotechonderzoek gedaan door universiteiten en medische centra. Uit dit onderzoek komen vaak ideeën voort die weer een basis voor een startup kunnen zijn.

Diezelfde dynamiek zie je ook hier. Zo nam in 2015 het Amerikaanse beursgenoteerde biotechbedrijf Amgen het Naardense Dezima voor 1,38 miljard euro over. Amgen betaalde het hoge overnamebedrag om de rechten te verwerven op een nieuwe cholesterolverlager, die de kans op nieuwe hartaanvallen bij hartpatiënten vermindert.

En vorig jaar liet biotechnologiebedrijf ThromboDx nog eens zien hoe snel het kan gaan met Nederlandse startups. Het bedrijfje ontwikkelde een technologie om aan de hand van een bloeddruppel te kunnen testen of iemand in een vroeg stadium kanker heeft.

Opeens stond het Amerikaanse Illumina met circa 70 miljoen euro voor de deur en bracht het ThromboDx onder in een dochterbedrijf waar onder andere Bill Gates en Amazon-directeur Bezos geld in hebben gestopt.

Groei en mooie rendementen

Niet alleen de hele biotechsector profiteert van deze dynamiek, maar wij allemaal. Want er worden steeds sneller succesvolle medicijnen op de markt gebracht. En beleggers die in de biotechbedrijven belegden, profiteerden de afgelopen jaren al volop mee van de dynamiek en groei van deze dynamische sector.

Instappen in Biotech

Beleggers die overwegen voor deze snel groeiende trend een plekje in hun portefeuille in te ruimen, kunnen bij Trend Invest instappen in de Trend Biotech. In deze Trend zijn 26 toonaangevende internationale aandelen opgenomen, zoals het Amerikaanse Gilead Science, het Franse Ipsen en het Nederlands Galapagos. Dit jaar boekt deze Trend al een plus van 15,5%.*

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

* Het rendement van 15,5% (periode: 1 januari 2017 tot en met 21 juli 2017) is berekend vanaf de vorige beursdag tot een jaar geleden op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het rendement in het rendementsblok is berekend vanaf de vorige beursdag tot een jaar geleden op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en 7,50 euro per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten variërend tussen de 0,45% en 0,9%.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links