Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Cyber security: witte beursraaf

Cyber security: witte beursraaf
Cybe rsecurity
26,90% *

De afgelopen maanden was een opvallend gegeven zichtbaar bij cyber security-aandelen; veel van deze aandelen bleven in koers stijgen, ook toen de beurzen gas terugnamen. Daarmee is cyber security echt een witte raaf op de beurs.

Die koersstijging vind ik eigenlijk best begrijpelijk. Want bijna iedere dag is er in de media wel nieuws over cybercriminaliteit. Zo was de Duitse Bondsdag recent in het nieuws vanwege een opzettelijk ontwrichtende cyberaanval.

Meer dan een maand na de aanval was het computersysteem van het Duitse parlement nog altijd niet onder controle en was nog steeds niet duidelijk waar de aanval vandaan is gekomen.

In ieder geval moet niet alleen alle software worden vernieuwd, maar moeten tevens circa twintigduizend computers worden vervangen. Een gigantische schadepost!

Drie soorten cybercrime

Deze aanval op het computersysteem van de Bondsdag was bepaald niet de enige die de media haalde. In binnen- en buitenlandse kranten, op internet en op televisiezenders ging het de afgelopen tijd bijna iedere dag over cyberaanvallen, waarbij een onderscheid te maken is tussen:

  • spionage
  • digitale bankroof
  • opzettelijke ontwrichting

Bij alledrie deze soorten cyber crime is de schade gigantisch.

Een vrij recent voorbeeld van spionage was de waarschijnlijk uit China afkomstige cyberaanval op de Nederlandse maker van machines voor het fabriceren van computerchips ASML.

Ook werd recent door een groep cybercriminelen waarschijnlijk 1 miljard dollar buitgemaakt bij banken in verschillende landen. En de aanval op de Duitse Bondsdag kan heel goed een opzettelijk ontwrichtende cyberaanval zijn geweest.

Wedloop

Als je dit allemaal op een rijtje zet, worden de koersstijgingen van cyber security-ondernemingen heel begrijpelijk. Alleen al de afgelopen maand stegen onder meer het Nederlandse AVG Technologies (+13,1%), het Japanse SecuAvail (+33,5%), het Amerikaanse Imperva (+9,3%) en het Amerikaanse KEYW Holding (+38,4%) flink in koers.

En die koersstijgingen lijken nog lang niet ten einde zijn. Want bedrijven en overheden zullen zich wel moeten beveiligen met steeds weer state-of-the art software en andere producten van cyber security-ondernemingen om die aanvallen af te weren.

Interessante toekomst

Vanwege die voortdurende investeringen, doen cyber security-aandelen het al jaren goed. En de voorspellingen van onderzoeksbureaus voor de markt van cyber security – onder meer 50% groei tot 2017 – moeten door de recente ontwikkelingen zeer waarschijnlijk naar boven worden bijgesteld.

Alles overziend lijkt de kans groot dat de trend cyber security de komende jaren heel interessant blijft voor beleggers.

Trend Invest biedt de Trend Cyber Security (dit jaar een plus van 34%, tegen 13,8% voor de brede MSCI World Index), met daarin vijftien toonaangevende cyber security-aandelen.


Het rendement van 34%is berekend vanaf 1 januari 2015 tot en met 26 juni 2015 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden. Dit vormt geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de kosten voor aan- en verkopen variërend tussen de 0,45% en 0,9%, de kosten voor het ontvangen van beleggingsaanbevelingen (7,50 euro per kwartaal) en, indien u daarvan gebruik wilt maken, de kosten van de Trend Update van 0,8% per jaar.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links