Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Tip van een Legend: Mondelez International

Tip van een Legend: Mondelez International

Bill Ackman is één van de meest succesvolle beleggers ter wereld. Zijn hedgefund Pershing Square Capital heeft rendementen behaald van rond de 20% per jaar sinds de start van het fonds in 2004. Pershing Square is één van de tien Legends in het Legends Fund. Op 6 augustus 2015 maakte Pershing Square een 7,5%-belang in Mondelez bekend, een positie die neerkomt op een economisch belang van 5,5 miljard dollar, bestaande uit gewone aandelen, forwards en callopties.

Het is daarmee de grootste activistische positie die ooit door hedgefund werd genomen. Mondelez is een van ’s werelds grootste snackbedrijven met meer dan 30 miljard dollar omzet en een marktkapitalisatie van meer dan 70 miljard dollar. Modelez voert onder andere de merken Cadbury, Oreo, Nabsico en Trident.

Het bedrijf is ontstaan uit de opsplitsing van Kraft Foods in 2012. Mondelez is een typische Pershing Square-belegging, een bedrijf van hoge kwaliteit met in de basis een eenvoudig businessmodel en voorspelbare vrije kasstromen. Het bedrijf heeft aantrekkelijke groeimogelijkheden en, meest belangrijk voor Ackman, enorm veel ruimte om de marge te verbeteren.

Samengesteld uit overnames

Ondanks het feit dat Mondelez de eigenaar is van een aantal van de beste merken in de sector, heeft Mondelez namelijk de laagste winstmarges van al zijn concurrenten. Daarin speelt mee dat Mondelez eigenlijk een nieuw bedrijf is dat is gecreëerd door het samenvoegen van drie Kraft-overnames die nooit volledig geïntegreerd en geoptimaliseerd zijn: Nabisco, LU Biscuit en Cadbury.

Pershing Square heeft een lange historie met het bedrijf en zijn voorgangers. In 2007 nam het fonds een positie in Cadbury. Ook waren ze aandeelhouder in Kraft toen het Cadbury in 2010 overnam. Pershing was zelfs al eens belegd in Mondelez, na de afsplitsen van Kraft in 2012, maar zag vervolgens elders betere beleggingsmogelijkheden.

Door de jaren heeft het fonds een goede, constructieve band opgebouwd met CEO Irene Rosenfeld. Nu de winstmarges na jaren van stagnatie weer beginnen toe te nemen, onder andere door kostenbesparingen, denkt Ackman dat dit het juiste moment is om weer in Mondelez te investeren.

Hogere marges

Daarnaast heeft het uiterst succesvolle 3G Capital, samen met Warren Buffett’s Berkshire Hathaway controlerend aandeelhouder van de nieuwe combinatie The Kraft Heinz Company, een nieuwe meetlat neergelegd voor operationele efficiency. Pershing Square verwacht dat de nieuwe 3G-standaard een duidelijke response teweeg zal brengen in de hele industrie, met hogere marges en winstgevendheid voor Mondelez en andere bedrijven in de industrie van verpakte voedingsmiddelen tot gevolg.

Naast de operationele verbeteringen liggen er ook kansen op overnamevlak. Warren Buffett heeft weliswaar aangegeven dat een overname door Kraft Heinz voorlopig niet te verwachten is, toch is dit iets wat volgens Ackman over 1 tot 1,5 jaar wel degelijk kan spelen. Ackman heeft meerdere ijzers in het vuur in de consolidatiegolf in deze industrie.

Zo is Pershing Square sinds kort ook 21,7% aandeelhouder van Nomad Holdings dat in de laatste maanden zowel Iglo Group als de Europese activiteiten van Findus Group overnam. Het lijkt het begin van een voedingsindustrietransformatie met een aantal van de meest succesvolle beleggers van dit moment aan het roer.

Over Legends Fund

Legends Fund streeft een aantrekkelijk rendement na waarbij kapitaalbehoud voorop staat. Het fonds investeert in tien tot vijftien van de meest vooraanstaande hedgefunds ter wereld, fondsen die merendeels gesloten zijn voor nieuwe investeerders. 

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links