Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Legends profiteren van daling grondstofprijzen

Theta Legends: Legends profiteren van daling grondstofprijzen

Het is een bloedbad op de grondstoffenmarkten. De prijs van ruwe olie is na de halvering in 2014 en na een kleine opleving in april verder gedaald en staat inmiddels op het laagste punt in meer dan tien jaar. De toonaangevende grondstoffenindex S&P GSCI heeft over de afgelopen twaalf maanden bijna 50% van zijn waarde verloren.

Aan de vraagzijde zorgt de groeivertraging van China tot druk op de prijzen terwijl aan de aanbodzijde bijvoorbeeld de technologische voortgang bij het winnen van schalie-olie zorgt voor aanhoudende prijsdruk.

Dat er ook partijen zijn die juist weten te profiteren van de koersdalingen, wordt bewezen door het Legends Fund. Legends Fund belegt in tien toonaangevende hedgefunds en bestrijkt met de portefeuille de financiële markten in de breedte: van aandelen tot grondstoffen, en van bedrijfsobligaties tot valutamarkten.

Long en short

De hedgefunds die in Legends Fund vertegenwoordigd zijn, werken met minder beleggingsrestricties dan traditionele beleggingsfondsen en kunnen bijvoorbeeld ook shortposities innemen. Hiermee positioneren zij zich op een waardedaling.

Alle fondsen binnen het Legends Fund maken gebruik van deze mogelijkheid en zijn op die manier minder afhankelijk van de richting van de markt. Daarbij draagt het bij aan de mogelijkheden om hogere rendementen te genereren. Vaak doen grote bewegingen zich namelijk juist voor naar beneden.

In juli werd er door verschillende hedgefunds in het Legends Fund op uiteenlopende manieren goed verdiend aan de malaise op de grondstoffenmarkten.

Legend: Transtrend

Eén van de Legends, tevens de enige Nederlandse vertegenwoordiging in het fonds, is Transtrend. Transtrend’s ‘Diversified Trend Program’ hanteert een volledig geautomatiseerde handelsstrategie waarbij op basis van prijsgegevens trends in financiële markten worden opgespoord. Transtrend is een van de meest gerespecteerde spelers op dit gebied ter wereld en inmiddels meer dan twintig jaar actief.

Transtrend speurt naar trends in meer dan 300 markten en belegt vervolgens in de markten met de sterkste signalen. In de voorbije maanden is er op die manier een concentratie aan shortposities in grondstoffenmarkten opgebouwd en wist het fonds in juli zijn beste maandrendement te boeken sinds maart 2010.

Legend: Lansdowne Developed Markets

Lansdowne Developed Markets verdiende ook goed aan de dalende grondstofprijzen. De positionering van dit fonds was echter volledig fundamenteel van aard, in tegenstelling tot Transtrend’s systematische aanpak. Lansdowne heeft veel werk gestoken in het begrijpen van de aanboddynamiek in de oliemarkt.

Hun conclusie is dat de productie van schalie-olie inmiddels bij veel lagere olieprijzen rendabel is dan algemeen wordt aangenomen, waarbij die productie ook nog eens binnen een zeer korte periode kan worden opgestart. Lansdowne verwacht dan ook dat energieprijzen blijvend lager zullen zijn dan is ingeprijsd in de meeste energie-gerelateerde aandelen.

Tegelijkertijd is Lansdowne erg negatief over China, waar de situatie erg doet denken aan de Westerse landen romdom de financiële crisis van 2008. En de invloed van China op grondstofmarkten is onmiskenbaar. De visies van Lansdonwe vertalen zich in significante nettoshortposities in aandelen gerelateerd aan de winning van zowel energy als basisgrondstoffen. Deze positionering leidde tot stevige winsten in juli.

Eenvoudig verkrijgbaar

Transtrend DTP en Lansdowne Developed Markets waren verantwoordelijk voor de twee grootste bijdragen aan het Legends Fund maandrendement in juli. Mede dankzij deze contributies wist Legends Fund in juli 2,14% te verdienen. Het rendement in 2015 tot dusver kwam hiermee op 6,24%, een stuk beter dan wereldwijde aandelen- en obligatiemarkten.

En niet onbelangrijk, dit rendement werd verkregen zonder grote schommelingen en met beperkte gevoeligheid voor de volatiele beursuitslagen.

Legends Fund kan eenvoudig worden aangekocht via de meeste banken en brokers en is door de beursnotering zelfs dagelijks verhandelbaar. Dit is een unicum in de wereld van hedgefunds die wordt gedomineerd door grote professionele beleggers.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links