Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Moore Global Investments: profiel van een Legend

Theta Legends: Moore Global Investments: profiel van een Legend

Legends Fund investeert in een tiental legendarische hedgefunds die over langere tijd en in verschillende marktomgevingen hebben bewezen een consistent sterk beleggingsresultaat te kunnen behalen.

Via Legends Fund, dat een notering heeft aan Euronext Amsterdam, kunnen investeerders nu eenvoudig toegang krijgen tot deze exclusieve fondsen. Legends Fund wordt beheerd door de hedgefundspecialisten van Theta Capital Management in Amsterdam.

Eén van de Legends in het Legends Fund is Moore Global Investments (MGI), beheerd door het vermaarde Moore Capital Management. Het fonds, gestart in 1990 heeft over zijn historie van inmiddels meer dan 25 jaar een nettojaarrendement behaald van meer dan 17%. Hiermee is MGI één van de meest succesvolle beleggingsfondsen aller tijden.

Ter vergelijking: een investering van 10.000 euro op 1 januari 1990 bij Moore Capital was op 30 juni 2015 meer dan 500.000 euro waard. Een vergelijkbare investering in de AEX index zou zijn aangegroeid tot zo’n 36.000 euro.

Beleggingsstrategie 

Moore Capital hanteert een discretionaire Global Macro-strategie. Het fonds richt zich op het voorspellen en analyseren van rentebewegingen, kapitaalstromen, politieke veranderingen, overheidsbeleid en andere macro-economische ontwikkelingen.

Op basis van analyse neemt het fonds op wereldwijde schaal posities in rente-, valuta-, grondstoffen- en aandelenmarkten. Doordat er zowel long- als shortposities worden genomen, is de strategie niet afhankelijk van de richting van de algehele markten.

In deze periode van extreem lage rentes en hoge beurskoersen kan dit een welkome aanvulling geven op een traditionele beleggingsportefeuille van aandelen en obligaties.

Louis ‘Moore’ Bacon

De oprichter en voornaamste portfoliomanager van MGI is Louis Bacon (foto). Hij wordt beschouwd als een van de beste handelaren ter wereld. Louis Bacon begon zijn carrière bij Bankers Trust en werkte vervolgens als runner op de New York Cotton Exchange.

Als handelaar bij Shearson Lehman Brothers leerde hij futures te gebruiken om zijn beleggingsvisies tot uitdrukking te brengen. In 1989 richtte hij Moore Capital Management en hij startte in januari 1990 MGI met een erfenis van 25.000 dollar.

Inmiddels heeft Louis Bacon heeft een indrukwekkend robuuste organisatie gebouwd, met het hoofdkantoor gevestigd in New York. Onder de ongeveer 440 medewerkers bevinden zich zo’n 180 beleggingsprofessionals. De andere medewerkers richten zich op alle niet beleggings-technische zaken en zorgen ervoor dat de portefeuillebeheerders zich volledig op het handelen kunnen concentreren.

Hoge rendementen

Eén van de onderscheidende elementen van Louis Bacon is dat hij vanaf het begin van zijn handelscarrière de nadruk heeft gelegd op risicobeheer. Het begrijpen en beheren van de risico’s in zijn portefeuille hebben onmiskenbaar bijgedragen aan de consistentie van de rendementen die MGI heeft behaald onder verschillende marktomstandigheden en dit is duidelijk terug te zien in het trackrecord van MGI.

Terwijl er uitzonderlijke hoge rendementen zijn behaald, gebeurde dit ook nog eens met veel minder schommelingen dan we kennen van de aandelenbeurzen. Zo verloor het fonds maar vier keer geld in zijn 25-jarige bestaan en waren de verliezen in vier van de vijf jaren kleiner dan 5%.

Het grootste verlies werd geleden in 1994 toen MGI 14% verloor. De AEX index verloor in dezelfde periode vier keer meer dan 20% en in 2008 zelfs meer dan 50%. Door snel verlies te nemen en winnende posities te laten doornemen, heeft MGI een zeer aantrekkelijk rendementsprofiel.

Gesloten voor nieuwe beleggers

Zoals geldt voor de meeste Legends in het Legends Fund is MGI gesloten voor nieuwe beleggers. Louis Bacon is zelf veruit de grootste belegger in het fonds met een belegd vermogen van bijna twee miljard dollar.

Hij ziet er nauw op toe dat het fonds niet zo groot wordt dat de rendementen hieronder gebukt gaan. Hij heeft in 2012 zelfs een kwart van al het externe kapitaal teruggegeven aan de investeerders toen hij onvoldoende beleggingsmogelijkheden zag.

De positie van het Legends Fund in MGI bedraagt zo’n 11% van het fondsvermogen.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links