Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Waarom goedkoop kopen als duur ook kan?

Waarom goedkoop kopen als duur ook kan?

Zijn de aandelenmarkten duur of goedkoop? Gemakkelijke vraag: een deel is duur en een ander deel is goedkoop. Waar zit het verschil? Ook gemakkelijk: groei is duur en value goedkoop.

Klopt deze simplistische voorstelling? Mogelijk wel, maar het is niet zeker dat op korte termijn goedkoop duur wordt en duur goedkoop. Want duur kan nog veel duurder worden. Kijk maar naar het aandeel Tesla of stijgende koersen van al hoog geprijsde IPO’s, genre Airbnb. Welke bubbel?

In het jaar 2000, het jaar dat de internetbubbel barstte, stond ik op een beleggersbeurs in Utrecht te verkondigen dat valuebeleggen terug zou komen. In de volgende 3 jaar daalde de AEX 50% terwijl mijn selectie value-aandelen ± 35% steeg.

De onderstaande grafiek vergelijkt de MSCI World Value index met de MSCI World Growth index over de laatste 45 jaar. Dit geeft een mooi beeld van de teloorgang van waardebeleggen in het voordeel van groei sinds 2007. Je ziet duidelijk de dip aan het einde van de 20ste eeuw toen technologie overgewaardeerd werd. Een gewaarschuwd man…

klik om te vergroten

Logisch gezien is het beter om in dure aandelen te zitten die nog duurder worden, want dan maak je winst. En winst zorgt voor succesvol beleggen. De vraag is welk risico daarbij hoort. Janbelco zit in de goedkope aandelen die (voorlopig) nog goedkoper worden. Dus maken we op dit moment verlies en kan de perceptie bestaan dat we als belegger niet goed bezig zijn. Maar ook hier moet de risicovraag worden gesteld.

Tegenover de dure beursintroducties zijn er heel wat grootaandeelhouders die hun bedrijf van de beurs halen. Dat doen ze niet omdat ze geld te veel hebben, maar omdat ze denken een koopje te doen. Voorbeelden zijn er legio: Altice, Hunter Douglas, Sioen, Orange Belgium.

Het feit dat de 2 grootste deelnemingen in ons fonds van de beurs gehaald worden, bewijst volgens ons dat we een neus hebben voor goedkope aandelen. Wel wordt ons door een delisting alle potentieel op verdere koerswinsten ontnomen.

Tenminste… als we de aandelen direct bij delisting verkopen. Bij Hydrogen, een Britse recruiter, kregen we een premie van 42% op de laatste beurskoers. Maar Octagonal, een financiële dienstverlener, maakte bekend te delisten, zonder een bod op de uitstaande aandelen te doen. Gevolg: de koers daalde met 60%. Dit is volgens ons opnieuw een voorbeeld van hoe goedkope aandelen nog goedkoper kunnen worden.

Is Octagonal na die delisting-aankondiging een ander bedrijf geworden? Zeker niet, ze maken evenveel winst, het dividend en de cashvoorraad blijven onveranderd en de vooruitzichten goed. Waarom dan een koersdaling tot het niveau van hun cashpositie, een k/w van 5 en een dividendrendement van 10%?

Na uitgebreid telefonisch overleg met de hoofdaandeelhouder/CEO op 19 december hebben we besloten ons 2,3% belang te behouden. Op managementtijd en beurskosten wordt bespaard na delisting en de focus komt op groei te liggen, 30% per jaar is het doel van de directie. In de eerste jaarhelft steeg de omzet met 40%, dat is een goed begin.

Meer informatie over o.a. Octagonal vindt u in onze maandelijkse nieuwsbrief, aan te vragen via de website, samen met alle informatie over ons fonds en hoe in te schrijven: www.janbelco.nl.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links