Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Koffie, iemand?

Koffie, iemand?

Met de uitdrukking “het zwarte goud” wordt in de beurswereld meestal olie bedoeld, maar met de wetenschap dat koffie na water de meest populaire drank ter wereld is past die verwijzing ook zeker bij dit zwarte goedje. Een nadere kijk op koffie en wat de mogelijkheden zijn om erin te handelen.

Door Salah Bouhmidi, Head of Markets IG Europe

Stijgende populariteit

Met name de laatste 10-15 jaar wordt koffie commercieel flink uitgebuit en overal ter wereld kom je wel gespecialiseerde koffietentjes tegen en uiteraard de onvermijdelijke commerciële beursgenoteerde ketens waar hele legers zzp-ers met hun laptop zitten te werken. En dit resulteert in een niet aflatende vraag naar koffiebonen en uitbreiding van de supply chain.

Soorten koffiebonen

Er worden 2 soorten koffiebonen verhandeld: de Arabicabonen, die worden verhandeld in de VS op de ICE Exchange, en de Robustabonen, die eveneens op de ICE worden verhandeld, maar dan in Londen.

Voor degenen die zich afvragen wat het verschil is: Arabicabonen hebben een zachtere, zoetere smaak en Robustabonen zijn sterker en harder met een meer bittere smaak. Robustakoffie bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne als de Arabicavariant. Italiaanse espresso's gebruiken Robustabonen, terwijl grote ketens als Starbucks en Dunkin Donuts Arabicabonen gebruiken.

Waar komen ze vandaan?

Brazilië is zonder meer de koning van de koffie. Het land is goed voor meer dan een derde van de wereldwijde koffieproductie. Brazilië is al meer dan 150 jaar de grootste koffieproducent ter wereld, en naar verwachting zal het in 2023 3.858.000 ton koffie produceren.

Misschien wat minder algemeen bekend: Vietnam is goed voor 40% van de wereldwijde Robustakoffieproductie en heeft onlangs Colombia ingehaald, om wat betreft de totale koffieproductie de tweede plaats in te nemen. Daarachter zijn er nog tal van landen die ook koffiebonen verbouwen maar dan op (veel) kleinere schaal.

Welke factoren zijn van invloed op de koffieprijs?

Naast het voor de hand liggende vraag en aanbod is de koffieproductie, net als alle beursgenoteerde zaken, niet ongevoelig voor geopolitieke onrust en recessie en is in het bijzonder altijd afhankelijk van het weer. Dreigende klimaatveranderingen kunnen impact op de oogst hebben.

Inflatie en recessie

Wereldwijde inflatie zorgt ervoor dat alle productiekosten van grondstoffen stijgen en koffie is daarop geen uitzondering. De verkrapping van het monetaire beleid in leidende consumptiemarkten zoals de Verenigde Staten en de EU heeft geleid tot zorgen over een recessie die de vraag naar 's werelds op 1 na populairste drank kan aantasten.

Hoewel de opbrengsten naar verwachting zullen stijgen voor enkele van 's werelds grootste koffieproducerende landen, worden boeren ook geconfronteerd met stijgende productiekosten. Zo heeft onder andere het conflict in Oekraïne de prijs van kunstmest opgedreven, en dat zal worden doorberekend aan de consument.

Klimaatinvloed op koffiebonen

Onderzoekers van de Zurich University of Applied Sciences publiceerden in januari 2022 een rapport over de impact van klimaatverandering op de productie van onder andere koffie. Het rapport concludeerde: "Koffie bleek het meest kwetsbaar te zijn voor klimaatverandering met negatieve effecten die alle teeltregio's domineren voornamelijk als gevolg van stijgende temperaturen."      

Het rapport noemde significante klimaatveranderingstrends in Brazilië, Vietnam, Indonesië en Colombia, landen die Arabica- en Robustabonen produceren. Gezien de trends zouden de oogsten tekort kunnen blijven schieten, wat kan leiden tot weinig aanbod en hogere prijzen.

Valuta

De koffiefutures staan genoteerd in USD en de ontwikkeling van de dollarindex kan invloed hebben op de koers van in dollar genoteerde futures. Zo ook ontmoedigt een sterkere Braziliaanse Real de exportverkoop van de Braziliaanse koffieproducenten.

Gewasziektes

Dan zijn er nog de productspecifieke risico's, zoals gewasziektes die zomaar een hele oogst kunnen ruïneren. Hier zijn boeren natuurlijk zo goed mogelijk op voorbereid, maar het risico valt zeker niet uit te sluiten.

Voorspellingen van analisten

Rabobank, Fitch en Goldman Sachs hebben onlangs hun voorspellingen gedaan voor het komende jaar, en ze zijn het unaniem erover eens dat de prijs van koffie in 2023 zal blijven dalen, nadat in oktober vorig jaar al een sterke daling was opgetreden.

Een verwachte toename van de Braziliaanse koffieproductie naast de verwachte dalende wereldwijde vraag kan ervoor zorgen dat de prijzen ver onder de pieken van $2,58 per pond van februari 2022 zullen dalen.

Daar komt bij dat een verwachte stijging van de Vietnamese en Colombiaanse koffieproductie tot respectievelijk 30 miljoen zakken en 13,1 miljoen zakken de neerwaartse trend van overproductie en achterblijvende vraag alleen maar zal versterken.

De prijs is het bewijs

Zoveel mensen, zoveel meningen, maar er zijn voldoende ingrediënten aanwezig om de koffiemarkt in beweging te houden. Uiteindelijk zal de prijs bewijzen in hoeverre de visie van de experts correct was. Niet zelden zit men er door allerlei oorzaken naast. We gaan dus kijken wat voor verhaal de charts ons momenteel laten zien:

Bron: IG platform

Eerst de Arabicachart. We zien het patroon van lagere toppen, en de vraag is of tegen de 175 een 2e lagere top wordt neergezet of dat de markt zich herstelt en richting de 200 gaat bewegen.

De daling in oktober (wat ook voor de Robusta-future geldt) is hoofdzakelijk veroorzaakt door overproductie in Brazilië wat tot overschotten leidde, en de stijgende dollar. De gele zone tussen de 140 en 150 heeft tot nu toe als steun gediend, maar een break daarvan kan de sluizen openen richting de volgende steun van 110.

Bron: IG platform

De Robusta-future laat vanzelfsprekend een soortgelijk beeld zien.  Wanneer u besluit om in deze koffiefutures te gaan handelen is het raadzaam om het relevante nieuws omtrent deze markt eerst goed te lezen.

Zoals u kunt zien zit er genoeg beweging in de koffiemarkt, waar zeker leuke trades op te doen zijn. U kunt met zowel CFD’s als met Barrier-opties in koffie traden bij IG. Wat het beste bij uw stijl en risicoprofiel past, is geheel aan u. Let wel even op de contractgrootte die u kiest, linksboven bij de producttitel! 

Het laatste beursnieuws ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste marktonwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor onze dagelijkse marktupdate en ontvang elke ochtend voorbeurs het laatste beursnieuws. Daarnaast bieden wij een tal van gratis webinars aan met gastsprekers, live trading en meer. Bekijk hier het webinaroverzicht voor deze maand. 

Over IG

IG, opgericht in 1974, is een wereldwijde online broker gespecialiseerd in hefboomproducten. Wij helpen beleggers mogelijkheden te vergroten middels ons bekroonde handelsplatform en dagelijkse inzichten van onze analisten en de IG Academy. Ook staan wij dag en nacht voor u klaar met onze 24-uurs klantenservice.

Risicowaarschuwing

De inhoud van dit artikel is in samenwerking met IG tot stand gekomen en bevat geen beleggingsadvies of beleggingsaanbod en dient ook niet als zodanig opgevat te worden. Derivatenhandel kent een hoog risico op snel verlies. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 79% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.