Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Vopak op de weg terug?

Vopak op de weg terug?

In november presenteerde midkapper Koninklijke Vopak de Q3-cijfers en daar was dan eindelijk de opleving na een maandenlange daling van het aandeel. Is dit van tijdelijke duur of is er sprake van een daadwerkelijke kentering wat kansen biedt?

Door Salah Bouhmidi, Head of Markets IG Europe

Wat doet Vopak precies

Vopak is ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare bulkchemicaliën, gassen en olieproducten. Vopak heeft een wereldwijd netwerk van tankterminals. Deze terminals liggen op strategische plaatsen voor gebruikers ten opzichte van de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie, voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat voor een groot aantal industrieën.

Korte terugblik op de cijfers en de outlook

De Q3 resultaten waren beter dan de markt vooraf had verwacht en de outlook aanzienlijk verhoogd. De consensus was voor het kwartaalresultaat gemiddeld €215 miljoen aan ebitda, tegen €219 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. De aangepaste ebitda steeg 7,6% tot €226,9 miljoen, bij een omzet die 13% opliep tot €349,6 miljoen. De kosten zullen voor dit jaar gaan oplopen van €690 miljoen naar €710 miljoen.

Het bedrijf heeft zich als doel gesteld een operationele kasstroom van ten minste 10% in 2025 te bereiken. Voor 2022 rekent Vopak nu al op 10,5%, eerder was dat 9,5%. Deze nieuwe outlook stelt het bedrijf wel afhankelijk van marktomstandigheden van valutaschommelingen. Na negen maanden dit jaar zat Vopak op 659,4 miljoen euro, circa 55 miljoen euro meer dan in dezelfde periode in 2021. De outlookverbetering is uiteraard wel afhankelijk van marktomstandigheden en de valutaschommelingen.

Transformatie biedt kansen

Hoewel slechts 30% van de omzet uit de oliehoek komt wordt Vopak toch vaak als een ‘olie-aandeel’ beschouwd. Echter, door de bloeiende economie is er op dit moment weinig vraag naar extra opslag en dit zet de bezettingsgraden onder druk. De bezetting van zijn tankopslag was 88% in het derde kwartaal maar bij de huidige hoge prijzen voor olie, gas en duurzamere brandstoffen, daalt doorgaans de behoefte aan opslag. Het bedrijf is mede daarom druk bezig om meer omzet uit chemicaliën, ammonia en waterstof te halen. Er is een groeiende behoefte aan opslagcapaciteit voor deze stoffen.

Momenteel bezit en exploiteert Vopak al een gekoelde ammoniaktank met een capaciteit van 10.000 kubieke meter, die de petrochemische activiteiten in Singapore ondersteunt. Het bedrijf gaf eerder al aan te willen investeren in nieuwe capaciteit met het oog op de energietransitie.

Trade idee en set ups

Voor een breder perspectief kijken we eerst naar de afgelopen 10 jaar en dan zien we dat VPK jarenlang in de bandbreedte 33-55 euro heeft gehandeld en is daar in de loop van 2020 langzaam maar zeer zeker uitgezakt naar het dieptepunt van eind september dit jaar op 18 euro. Dat was een daling van maar liefst 66%.

Belangrijk pivot punt voor VPK ligt rond de 32/34 eurozone wat een jarenlange steun was en ook even weerstand eerder dit jaar. Dat punt ligt nog zo’n 15-20 % boven de huidige koers dus daar valt sowieso nog wat te halen voordat weerstand kan worden verwacht. Een markt gaat natuurlijk vrijwel nooit in een rechte lijn omhoog of naar beneden dat gebeurt meestal gefaseerd.   


Bron: IG platform

Bodemvissen lukt je toch niet in 90% van de gevallen dus zal je op zoek moeten naar een ander optimaal mogelijk instappunt. Met de beweging mee omhoog kopen vinden veel retail traders gek genoeg lastig. Je zou zeggen dat je dan in ieder geval het momentum mee hebt wat niet onbelangrijk is. Wanneer er met veel volume gekocht wordt boven highs is er sprake van zogenaamde “initiële” kopers die bereid zijn om meer te betalen dan vorige sessies en dat is vaak een teken van kracht.

Natuurlijk zijn er ook short posities die gesloten worden en dat versterkt alleen maar de beweging. Genoeg reden dus om mee te gaan met de beweging. Maar heel veel retail traders handelen juist tegen het momentum in met het idee de pivot precies te kunnen timen maar dat is vragen om problemen.


Bron: IG platform

Op de daily chart kunnen we mooi zien dat er tussen de 25 en 26 euro een kleine hapering plaatsvond in de recente opmars. Echter, de 25 euro diende als springplank naar hogere niveaus tot waar we ons momenteel bevinden. Mocht er een pullback komen dan kan de zone tussen de lijnen van 25 – 27,20 euro een goede plek zijn om een long positie op te bouwen in afwachting van continuatie van de nieuwe trend die zich aan het ontwikkelen is. Indien het 25 euro level toch breekt dan is het beter om het kruid droog te houden, even aan de zijlijn gaan staan oftewel long posities (tijdelijk) sluiten om af te wachten hoe de markt zich verder zal ontwikkelen.

Wat belangrijk is om toch nog even te noemen, lijntjes bepalen niet primair of wij aandelen kopen of verkopen. Dat is namelijk onze fundamentele visie en zolang die positief is nemen wij long posities in op technisch kansrijke niveaus. Mocht er aanleiding zijn voor twijfel dan gaat hij weer op de watchlist of wordt het trade idee helemaal geschrapt.

Wanneer Vopak toch een flinke stap terugzet dan is de gapzone het eerstvolgende level van belang. Deze zal getest kunnen worden en dan is het zaak om goed op te letten wat er vervolgens gebeurt. Als er sprake is van een gap fill dan is de 21,50 – 21,60 weer interessant wat gedurende augustus/september als meerdaagse steun gold en recentelijk nog als weerstand waar de lijn ligt.

Gedurende de gap fill is het meestal niet raadzaam om positie in te nemen want onzekerheid is troef zonder enig relevant referentiepunt. Een positie opbouwen werkt het best als de totale size in 1/3 of 1/4 wordt verdeeld over de zone die interessant is i.p.v. alles in 1 keer op 1 prijs. Wees flexibel met je posities opbouwen en het helpt ook beter om je stop loss te plaatsen.

Nogmaals, wanneer er sprake is van een meer technische daling is er niet zoveel aan de hand zolang er maar geen nadelige ontwikkelingen zijn voor Vopak of de markt in zijn geheel anders dan al bekend zijn. Ervan uitgaande dat Vopak met het eerdergenoemde nieuws en uitgesproken verwachtingen het dieptepunt achter zich heeft gelaten kan dit aandeel weleens een mooie trade gaan worden.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste marktonwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor onze dagelijkse marktupdate en ontvang elke ochtend voorbeurs het laatste beursnieuws. Daarnaast bieden wij een tal van gratis webinars aan met gastsprekers, live trading en meer. Bekijk hier het webinar overzicht voor deze maand. 

Over IG

IG, opgericht in 1974, is een wereldwijde online broker gespecialiseerd in hefboomproducten. Wij helpen beleggers mogelijkheden te vergroten middels ons bekroonde handelsplatform en dagelijkse inzichten van onze analisten en de IG Academy. Ook staan wij dag en nacht voor u klaar met onze 24-uurs klantenservice.

Het Europese hoofdkantoor bevindt zich in Frankfurt, waarmee IG volledig gereguleerd wordt door de BaFin en Deutsche Bundesbank; het Nederlandse kantoor staat ook onder toezicht van de AFM.

Risicowaarschuwing

De inhoud van dit artikel is in samenwerking met IG tot stand gekomen en bevat geen beleggingsadvies of beleggingsaanbod en dient ook niet als zodanig opgevat te worden. Derivatenhandel kent een hoog risico op snel verlies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links