Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Palladium: beperkte liquiditeit

Palladium: beperkte liquiditeit
  • De kerncijfers van palladium voor de middellange termijn blijven sterk, gesteund door de verstrakkende emissienormen wereldwijd.
  • Maar de krappere liquiditeit maakt het metaal kwetsbaar voor grote prijsveranderingen.
  • Speculatieve vraag uit Azië is mogelijk de oorzaak van die beperkte liquiditeit.

Te weinig aanbod van palladium

We verwachten dat de vraag naar palladium dit jaar hoger zal liggen dan het aanbod, wat neerkomt op zesde opeenvolgende jaren van ontoereikend aanbod.

Palladium is een metaal dat voornamelijk wordt gebruikt in materiaal voor de bestrijding van milieuverontreiniging. Zo'n 80% van alle palladium wordt gebruikt in autokatalysatoren om de uitstoot van koolstofdioxide en stikstofoxides te beperken.

Benzinewagens bevatten meer palladium dan dieselwagens. Dieselwagens bevatten meer platina. Dat heeft een gelijkaardige rol als palladium, maar beter geschikt is voor dieselmotoren, die op lagere temperaturen werken. Zo'n 40% van de vraag naar platina komt van autokatalysatoren.

Voorkeur consument

De consument heeft tegenwoordig een voorkeur gekregen voor benzinewagens in plaats van diesel en dat verklaart meteen de toegenomen vraag naar palladium in vergelijking met die naar platina. We verwachten voor het eerst sinds 2011 een overaanbod van platina, terwijl het onderaanbod van palladium zal aanhouden.

De structurele groei van de autosector in markten als China, India en andere opkomende markten speelt een belangrijke rol in die sterkte. Dit zijn over het algemeen benzinemarkten. Deze landen verstrengen ook hun uitstootnormen, waardoor er meer palladium zal moeten worden gebruikt. Gevestigde dieselmarkten zoals Europa zien hun automarkt niet op die schaal groeien.

De best presterende onder de grondstoffen

Het voorbije jaar is palladium met 60% gestegen, tegenover een daling van 10% voor de Bloomberg Commodity Index, een daling met 2% van de goudprijzen en 4% verlies voor platina.

Hoewel de kerncijfers volgens ons sterk zijn voor metaal, lijken de recente winsten toch wat overdreven, gezien de ontwikkelingen in het bredere grondstoffencomplex. De autoverkoop lijkt immers te verzwakken, wat doorgaans geen goed voorteken is voor palladium. De autoverkoop in de VS (een grote markt voor benzinewagens) is aan het krimpen.

Beperkte liquiditeit

De winsten van palladium zijn overdreven door de beperkte fysieke liquiditeit. In het laatste kwartaal van 2016 zijn er al periodieke tekorten geweest van loco-Zurich-baren.

Volgens consultant Metal Focus is er een vrij grote hoeveelheid van 15,3 miljoen troyounces bovengrondse voorraad palladium, maar is de beschikbaarheid wel degelijk krap. Niettemin zijn de voorraden op de beurzen gedaald tot niveaus die geleden waren van 2003.

De markt van palladiumfutures is naar deport opgeschoven, wat aantoont hoe krap hij is. Er zijn hier en daar ook tekenen dat het metaal moeilijk te vinden is op de contantmarkt.

Azië

Een van redenen van die krapte is de hoge speculatieve vraag uit Azië. De Aziatische beleggers blijken te worden aangemoedigd door de optimistische achtergrond voor palladium. De schaal waarmee wordt gekocht, heeft de relatief kleine markt echter overdonderd.

Doordat de speculatieve positionering in palladium gerekt lijkt, geloven we dat er mogelijk betere instappunten zijn op deze metaalmarkt, zodra de handelsactiviteit wat afneemt. We blijven constructief over de kerncijfers op lange termijn, maar de recente opleving lijkt overdreven en ingegeven door speculatie.

Meer Beleggingsideeën van ETF Securities

Voor meer informatie, ga naar etfsecurities.com/futurepresent.

De ETF Securities Group is een van 's werelds meest toonaangevende innovators op het gebied van ETP's (Exchange Traded Products). Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links