Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Cyberbeveiliging: beleggen in belangrijk veiligheidsthema

Cyberbeveiliging: beleggen in belangrijk veiligheidsthema

Cyberbeveiliging is een topprioriteit geworden voor ondernemingen en overheden wereldwijd, en de reden daarvoor is duidelijk: de overschakeling op digitale systemen heeft ervoor gezorgd dat bedrijven meer en meer vertrouwen op het internet om een breed scala aan functies uit te voeren.

En dat blijkt ook uit de bijna dagelijkse meldingen van veiligheidsinbreuken en aanvallen die de pers halen. Niemand is nog veilig, noch individuen, noch bedrijven, zelfs overheden niet.

Vorig jaar alleen al zagen we hoe cybercriminelen het gemunt hadden op allerlei organisaties, van politieke partijen in de Verenigde Staten tot Britse telecommunicatiebedrijven. Meer nog dan de IT-afdeling is het nu de verantwoordelijkheid van bedrijfsleiders om hun netwerk, gegevens en internettoestellen te beschermen.

Bijgevolg is cyberbeveiliging big business geworden: wereldwijd zal er naar schatting 1 biljoen dollar worden uitgegeven aan cyberbeveilingsproducten en -diensten tussen 2017 en 2021.

Het risico van cyberaanvallen stijgt ook door de toename in heel de wereld van het aantal toestellen die verbonden zijn met het internet. Tegen 2020 zullen er naar schatting tweehonderd miljard slimme toestellen in gebruik zijn.

Nu cyberbeveiliging een megatrend is, hoe kunt u in deze groeiende sector beleggen?

Wat is cyberbeveiliging?

Eerst en vooral is cyberbeveiliging geen eenduidige materie: het omvat de expertise van bedrijven uit allerlei sectoren, onder meer ontwikkeling van software, communicatietoestellen, consultancybedrijven, en luchtvaart- en defensiebedrijven.

Er bestaat geen uniforme manier om netwerken, toestellen en gegevens te beveiligen: het personeel opleiden om valse e-mails te detecteren is even belangrijk als het updaten van software en het versleutelen van de gevoeligste gegevens.

De algemene doelstelling van cyberbeveiliging is computernetwerken, programma's verbonden toestellen zoals desktopcomputers en smartphones, en de gegevens die ze bevatten, te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en diefstal.

Mogelijk gaat het om een doelbewuste en (of) kwaadwillige aanval van een cybercrimineel op zoek naar waardevolle gegevens om ze te verkopen, een individuele hacker die wat keet wil schoppen, of een concurrent of land dat voordeel wil halen uit het bemachtigen van gevoelige gegevens. Soms is het ook een onschuldige vergissing: 17,7% van de veiligheidsinbreuken werd veroorzaakt door onopzettelijke handelingen of fouten, volgens een onderzoek van Verizon in 2016.

Beruchte cyberaanvallen

De dreiging van cybercriminaliteit is reëel - en bedrijven investeren meer en meer om zich ertegen te wapenen Een van de unieke aspecten van cyberbeveiliging is dat de bedreigingen voortdurend evolueren: naarmate systemen en toestellen mee-evolueren, vinden potentiële aanvallers nieuwe manieren om gaten in de beveiliging uit te buiten.

Het aantal cyberaanvallen waardoor bedrijven getroffen werden bereikte een historisch hoogtepunt in 2016, met onder meer een stijging van 752% van de uiteenlopende vormen van ransomware-aanvallen, volgens een onderzoek van Trend Micro.

De beruchte cyberaanvallen in de pers tonen aan hoe zeer cyberaanvallen de reputatie, inkomsten en de groeivooruitzichten van een bedrijf kunnen schaden. In mei werden meer dan 230.009 computers in meer dan 150 landen besmet door de wereldwijde ransomware-aanval van WannaCry.

Uitgebreidere regelgeving

Yahoo maakte vorig jaar twee lekken bekend, waarvan er een betrekking had op meer dan één miljard accounts en het andere op circa vijfhonderd miljoen gebruikers. Deze lekken resulteerden in rechtszaken in de Verenigde Staten en zorgden ervoor dat Verizon zijn overnamebod van 350 miljoen dollar op Yahoo introk.

In Groot-Brittannië moest de internetprovider TalkTalk een recordboete van 400.000 pond betalen nadat de persoonsgegevens van hondervijftigduizend klanten gelekt werden na een cyberaanval.

Cyberbeveiliging en de organisaties en producten die bedrijven gebruiken om zich te wapenen tegen deze bedreiging zullen alsmaar belangrijker worden: de regelgeving inzake gegevensbescherming en privacy zal uitgebreid worden, en de komst van het internet der dingen zal ertoe leiden dat meer en meer voorwerpen, van telefoons tot koelkasten, uitgerust zullen zijn met een internetverbinding en gegevens aanmaken die vervolgens beveiligd moeten worden.

Meer geld voor beveiliging

Het is daarnaast ook een prioriteit voor de overheid: Philip Hammond, de Britse minister van Financiën, heeft de National Cyber Security Strategy opgericht, die gepaard gaat met een investering van 1,9 miljard Britse ponden en in de Verenigde Staten zal president Trump een presidentieel besluit in verband met cyberbeveiliging ondertekenen in de lente.

Al deze elementen wijzen erop dat bedrijven wellicht steeds meer geld zullen vrijmaken voor cyberbeveiliging. Het is echter nog te vroeg om te bepalen wie de winnaars van de megatrend van cyberbeveiliging zullen zijn: er zijn vele concurrerende technologieën die de snel evoluerende bedreiging aanpakken, onder meer startups die nog niet over octrooien beschikken.

Deze kleinere ondernemingen creëren vernieuwende technologieën en producten, en tussen 2014 en 2016 investeerden durfkapitaalfondsen voor bijna 8 miljard dollar in cyberbeveiligingsfirma's. 9. Door in deze vroege fase al individuele aandelen te willen selecteren, stellen beleggers zichzelf bovendien bloot aan een hogere volatiliteit dan wenselijk is.

Passief beleggen

Het is dan ook aan te raden om passief te beleggen in de cyberbeveiligingssector. Via een wereldwijde en gediversifieerde portefeuille krijgt u toegang tot alle elementen die de groei van de cyberbeveiligingssector aanjagen.

Doorgaans zijn het de kleinere en middelgrote ondernemingen die de meest vernieuwende technologieën en producten creëren, en idealiter zou elke belegging in cyberbeveiliging deze spelers moeten bevatten.

In lijn met het thema van onze fondsen, zorgt een gelijkgewogen portefeuille er ten slotte voor dat er een allesomvattende blootstelling aan het hele ecosysteem van bedrijven verkregen wordt, en dat er belegd wordt in de winnaars van morgen.

Meer Beleggingsideeën van ETF Securities

Voor meer informatie, ga naar etfsecurities.com/futurepresent.

De ETF Securities Group is een van 's werelds meest toonaangevende innovators op het gebied van ETP's (Exchange Traded Products). Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links