Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Wereldwijd chiptekort stuwt omzet en aandelenkoers ASML omhoog

Wereldwijd chiptekort stuwt omzet en aandelenkoers ASML omhoog

Over het eerste kwartaal van dit jaar overtrof ASML ruimschoots zijn eigen verwachtingen. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven profiteert volop van de explosief gestegen vraag naar chips wereldwijd. Ook in het restant van dit jaar zet deze tendens door, waardoor ASML zijn outlook voor dit jaar heeft verhoogd. Het kunnen bijbenen en ondersteunen van dit groeitempo zal voor ASML nog de grootste uitdaging worden.

Op 21 april presenteerde ASML zijn resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. De chipmachinefabrikant zag zijn omzet op jaarbasis met ruim 2,5 procent toenemen naar 4,4 miljard euro. De brutomarge over het eerste kwartaal kwam uit op 53,9 procent en onder de streep resteerde een winst van 1,3 miljard euro. Aan het begin van dit jaar ging ASML voor het eerste kwartaal nog uit van een omzet van tussen de 3,9 en 4,0 miljard euro tegen een brutomarge van 50 tot 51 procent.

Chipmachines niet aan te slepen

Dat met name de omzet hoger uitviel dan verwacht was grotendeels te danken aan de wereldwijd toegenomen vraag naar chips. Vooral vanuit de auto-industrie maar ook voor smartphones en computeronderdelen blijft de vraag naar chips flink stijgen. Inmiddels is er zelfs sprake van een wereldwijd chiptekort. Grote chipfabrikanten zoals Intel, TSMC en Samsung willen daarom hun productiecapaciteit snel uitbreiden en dit leverde voor ASML in het eerste kwartaal, 4,7 miljard euro aan nieuwe orders op.

De hoger uitgevallen omzet komt overigens niet zozeer uit meer verkochte chipmachines, maar vooral uit software upgrades. Dankzij zogenoemde ‘enhancement-upgrades’ kunnen de afnemers van de chipmachines van ASML relatief snel en eenvoudig hun productiviteit verbeteren. Volgens ASML Topman Peter Wennink hebben veel klanten hun geplande capaciteitsuitbreidingen naar voren gehaald. Softwarepakketten kunnen sneller geleverd worden en bieden voor het bedrijf uit Veldhoven een goede marge.

Outlook voor 2021 verhoogd

Voor dit jaar verwacht ASML dat de wereldwijde vraag naar chips blijft toenemen. De chipmachinefabrikant voorziet dat de vraag naar zogenoemde rekenchips dit jaar zal groeien met 30 procent en de vraag naar geheugenchips zelfs met 50 procent. ASML heeft daarom zijn outlook voor dit jaar aangepast en verwacht nu een omzetgroei van 30 procent, waarbij de omzet uit software upgrades van bestaande systemen naar verwachting met 10 procent zal toenemen. Voor het tweede kwartaal rekent ASML op een omzet van tussen de 4 en 4,1 miljard euro en een brutomarge van 49 procent.

Voor ASML is het op peil kunnen houden van zijn eigen productiecapaciteit nog de grootste uitdaging in de komende jaren. Daarom werkt de chipmachinefabrikant nauw samen met zijn toeleveranciers om de productiecapaciteit van zowel zijn DUV (Deep Ultraviolet) machines als de nieuwste EUV (Extreme Ultraviolet) machines te kunnen opschalen. De omzet uit de verkoop van EUV-machines was in het eerste kwartaal goed voor 2,3 miljard euro. Topman Wennink verwacht dit jaar 30 procent meer EUV-machines te verkopen.

Koersverloop

Beleggers reageerden zeer positief op de presentatie van de eerstekwartaalcijfers, waardoor de aandelenkoers van ASML dezelfde dag nog met 5,4 procent steeg. Sindsdien is de koers nog verder opgelopen en staat nu (23.04.2021) op een recordhoogte van €547,10 euro.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op de ASML zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ASML

ASML BEST Turbo Long
ASML BEST Turbo Long
ASML BEST Turbo Short
ASML BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Meer over Bank Vontobel Europe AG ›

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  1. Marktleiderschap Bitcoin is niet vanzelfsprekend 14 jun
  2. Fisher Investments Nederland legt uit hoe aandelen reageren op inflatie 09 jun
  3. Eerstekwartaalcijfers ABN AMRO voelen nog het effect van een moeizaam 2020 07 jun
  4. Prosus met anticiperende koopkans 31 mei
  5. Echte bescherming tegen inflatie met Vonovia 28 mei

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links