Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ArcelorMittal

Investeringsidee: ArcelorMittal

De vierdekwartaalcijfers van ArcelorMittal over 2020 overtroffen de verwachtingen van analisten. Na een uitdagend jaar lijkt het staalbedrijf te profiteren van de aantrekkende staalprijzen als gevolg van verbeterde marktomstandigheden. Met de verkoop van een groot belang in het Amerikaanse Cleveland-Cliffs wil ArcelorMittal een inkoopprogramma van eigen aandelen opstarten, wat mogelijk weer kansen biedt voor beleggers.

Door de coronacrisis en worstelende autosector nam de vraag naar staal en ijzererts aanzienlijk af, waardoor in het afgelopen jaar de wereldwijde staalprijzen flink onder druk stonden. De autosector lijkt zich inmiddels weer te herstellen en dankzij het wereldwijde coronavaccinatieprogramma ligt een economisch herstel eveneens in het verschiet.

Vierdekwartaalcijfers 2020

Over het afgelopen kwartaal steeg de omzet van ArcelorMittal op kwartaalbasis met 6,9 procent naar 14,2 miljard dollar. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019, viel de omzet desondanks nog 8,6 procent lager uit. Onder de streep bleef een nettowinst over van 1,2 miljard dollar.

In het derde kwartaal van 2020 schreef ArcelorMittal nog een nettoverlies van 261 miljoen dollar en ook over het vierde kwartaal van 2019 wist het bedrijf geen winst te boeken. Analisten waren vooral positief verrast over het EBITDA resultaat van 1,7 miljard dollar. Ook ten opzichte van het derde kwartaal 2019 (901 miljoen dollar) en het vierde kwartaal van 2020 (925 miljoen dollar) is dit een aanzienlijke verbetering. Het operationele resultaat steeg op kwartaalbasis van 718 miljoen dollar naar bijna 2 miljard dollar.

Het staalbedrijf verwacht deze opwaartse trend ook in 2021 zal doorzetten en gaat ervanuit dat het aantal staalverschepingen dit jaar zal toenemen ten opzichte van 2020. Voor dit jaar wordt een herstel van de wereldwijde staalmarkt van 4,5 tot 5,5 procent verwacht. Over 2020 stelt het bedrijf een dividend voor van 0,30 dollar per aandeel.

Verkoop belang in Cleveland-Cliffs

Begin februari dit jaar maakte ArcelorMittal bekend dat het een groot belang in het Amerikaanse Cleveland-Cliffs verkoopt. Het gaat om de verkoop van 40 miljoen aandelen, met een totale waarde van 651,6 miljoen dollar. De transactie is onderdeel van de fusie tussen de Amerikaanse dochteronderneming ArcelorMittal North America Holdings LLC en staalconcern Cleveland-Cliffs. Na verkoop houdt ArcelorMittal nog een belang over van 38 miljoen aandelen en 58 miljoen preferente aandelen in het Amerikaanse staalconcern.

Met de opbrengst uit het verkochte belang wil ArcelorMittal onder andere een opkoopprogramma van eigen aandelen bekostigen ter waarde van 650 miljoen dollar. Na afronding van dit programma volgt een tweede programma met nog eens 570 miljoen aan eigen aandelen. Beide inkoopprogramma’s moeten voor het einde van dit jaar zijn afgerond.

Koersverloop

De koers van het aandeel ArcelorMittal is sinds het begin van het vierde kwartaal hard opgelopen en staat nu (23.02.2021) circa 35 procent hoger dan een jaar geleden. Het is de vraag of het herstel van de staalmarkt daadwerkelijk doorzet, terwijl de coronacrisis vooralsnog niet ten einde is en de uitwerking daarvan op de economie ongewis.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op ArcelorMittal zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ArcelorMittal

MT BEST Turbo Long
MT BEST Turbo Long
MT BEST Turbo Short
MT BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare