Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

AEX-index weer op oude niveau boven de 600-puntengrens

AEX-index weer op oude niveau boven de 600-puntengrens

Begin dit jaar heeft de AEX-index een flink stap terug moeten doen na de wereldwijde covid-19-uitbraak en de daaropvolgende beurskrach in maart. Mede dankzij zwaargewichten als ASML en Unilever heeft de AEX zich inmiddels weer hersteld tot het oude niveau van januari 2020. Wat mogen beleggers in 2021 verwachten van de Amsterdamse hoofdgraadmeter?

Het is een roerig 2020 geweest op de beurzen wereldwijd. Eind juni schreven wij al over de ontwikkelingen van de AEX-index over de eerste helft van het jaar, waarin onder meer de impact van het olieconflict aan bod kwam. Vooral de koers van Royal Dutch Shell stond hierdoor flink lager en trok de AEX met zich mee omlaag, waarmee de index op 18 maart op het laagste niveau van 404 punten terechtkwam. De uitbraak van het coronavirus bracht voor zowel beursgenoteerde bedrijven als beleggers een tijd van onzekerheid met zich mee. De coronacrisis zorgde onder de hoofdfondsen van de AEX voor duidelijke winnaars en verliezers.

Winnaars en verliezers

Fondsen als Unilever en Ahold Delhaize profiteerden met name aan het begin van de coronamaatregelen van het hamstergedrag van consumenten. Ook nam het aantal digitale transacties en betalingen significant toe, wat een zwaargewicht als Adyen in de kaart speelde. Een flinke portie van deze transacties was bestemd voor bedrijven als Just Eat Takeway, aangezien consumenten bij gebrek aan horecamogelijkheden ervoor kozen om eten thuis te laten bezorgen. Voor ASML veranderde er uiteindelijk weinig en bleef het ‘Business as Usual’.

Zoals eerder genoemd behoort Royal Dutch Shell tot de grote verliezers dit jaar, wat vooral het gevolg is van het olieconflict eerder dit jaar. De koers van het aandeel heeft zich sindsdien nog niet weten te herstellen. Door de massale sluiting van de horeca en bij gebrek aan festivals heeft ook bierbrouwer Heineken flink geleden. Hoewel de aandelenkoers zich weer enigszins heeft kunnen herstellen, is het niveau van begin dit jaar nog ver weg. Randstad zag vooral het aantal arbeidsplaatsen binnen de horeca en reisbranche afnemen. Bovendien hielden veel andere bedrijven tijdelijke vacaturestops als gevolg van de economische onzekerheid. Desondanks laat de koers van Randstad inmiddels weer een voorzichtig herstel zien.

Verwachtingen 2021

Dat de AEX zich richting het einde van het jaar weer heeft kunnen herstellen tot het oude niveau van januari 2020 is vooral te danken aan zwaargewichten als Adyen, Unilever en ASML, die ongeschonden het jaar door zijn gekomen of zelfs wisten te profiteren van de huidige crisis. De hardste klappen vielen vooral binnen de reis- en luchtvaartsector, maar binnen de AEX bevinden zich geen grote fondsen uit die sector.

Een eveneens mogelijk gunstige ontwikkeling is de toegenomen populariteit van beleggen als alternatief voor de negatieve spaarrentes. Het afgelopen jaar zouden er volgens een onderzoek van Kantar circa 17% meer Nederlandse huishoudens zijn toegetreden tot de beleggingsmarkt. De meesten van deze nieuwkomers kiezen vooral voor het beleggen in Nederlandse aandelen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat nog eens 12% van alle Nederlandse huishoudens van plan is om alsnog volgend jaar te starten met beleggen.

De gevolgen van de coronacrisis zullen nog tot ver in 2021 voelbaar blijven, aangezien het massaal vaccineren van de wereldbevolking eveneens veel tijd zal kosten. Met name banken vrezen bovendien voor de gevolgen als overheden hun financiële steun aan het bedrijfsleven gaan terugschroeven. Dit zou kunnen leiden tot betalingsproblemen rondom hypotheken en leningen. ING en ABN Amro hebben een notering binnen de AEX. Het blijft daarom afwachten of de AEX ook volgend jaar boven de 600 punten kan blijven.

De toekomstige koers van de aandelen en index is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee.Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op de AEX zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Beleggingsidee: AEX

AEX BEST Turbo Long

AEX BEST Turbo Long

AEX BEST Turbo Short

AEX BEST Turbo Short

Ontdek hier Vontobels productaanbod


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare