Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Just Eat Takeaway.com

Investeringsidee: Just Eat Takeaway.com

In juni 2020 kocht de Europese maaltijdbezorger Just Eat Takeaway zijn Amerikaanse sectorgenoot Grubhub en wordt daarmee naar verwachting een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld.

Maaltijdbezorging is een van de weinige sectoren die niet alleen is gespaard door de coronacrisis, maar er zelfs van heeft geprofiteerd. De sector wordt echter wel geconfronteerd met een aantal uitdagingen en is aan het consolideren.

Just Eat Takeaway koopt Grubhub

Takeaway.com blijft verder uitbreiden. Na de overname van Just Eat in januari van dit jaar voor ongeveer 6,2 miljard Britse pond (de Britse mededingingsautoriteit keurde de deal eind april 2020 goed), kondigde Just Eat Takeaway.com op 10 juni de overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub aan voor ongeveer 7,3 miljard dollar. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 plaatsvinden.

Just Eat Takeaway was niet de enige geïnteresseerde om Grubhub in te lijven. Uber, dat met Uber Eats actief is in maaltijdbezorging, wilde Grubhub ook overnemen. Met een bod van 75,15 euro per aandeel Grubhub kwam Just Eat Takeaway uiteindelijk als winnaar uit de strijd.

Just Eat Takeaway.com wordt naar eigen zeggen de grootste maaltijdbezorger ter wereld buiten China. Dit is het resultaat van de groeistrategie van het bedrijf. Om zijn positie te versterken nam de maaltijdbezorger de afgelopen jaren verschillende concurrenten over. Zo lijfde Takeaway in juli 2018 de Israëlische maaltijdbezorger 10bis in en werden in datzelfde jaar de Duitse activiteiten van Delivery Hero overgenomen.

Als gevolg van deze expansie nam de omzet van Takeaway tussen 2018 en 2019 substantieel toe. Uit het jaarverslag 2019 van Takeaway komt naar voren dat de omzet steeg van 232 miljoen euro in 2018 naar 415 miljoen euro in 2019. Deze expansiestrategie leidt wel tot hogere kosten en volgens persbureau Reuters nam het nettoverlies van Takeaway toe van 13,8 miljoen euro over 2018 naar 103 miljoen euro over 2019.

Met de overname van Grubhub zet Takeaway de eerste stappen in de Verenigde Staten en Canada. In het persbericht van Just Eat Takeaway staat dat Matt Maloney (de huidige topman van Grubhub) de Noord-Amerikaanse activiteiten zal gaan leiden. Op deze manier profiteert Takeaway van Maloney’s kennis van en ervaring met de Noord-Amerikaanse maaltijdbezorgingsmarkt.

De toetreding tot een nieuwe markt is echter vaak riskant en er zijn verschillende voorbeelden van gefaalde acquisities. Beleggers leken niet enthousiast over de onderbouwing van Takeaways topman Jitse Groen: het aandeel sloot op 11 juni 3,8 procent lager ten opzichte van de dag daarvoor op 82,24 euro.

De maaltijdbezorgingsmarkt

Volgens persbureau Bloomberg bedroeg de grootte van de maaltijdbezorgingsmarkt in 2018 84,6 miljard dollar en zij verwachten dat deze in de komende jaren zal groeien naar 111,3 miljard dollar in 2020 en 138,4 miljard dollar in 2022. Het was ook een van de weinige sectoren die profiteerde van de wereldwijde coronacrisis. Grote maaltijdbezorgers wisten in het eerste halfjaar van 2020 hun marktaandeel te vergroten.

Deze markt wordt tegelijkertijd gekenmerkt door een hevige concurrentiestrijd, wat leidt tot lage marges en een aantal bedrijven dat problemen heeft met hun winstgevendheid. Als gevolg daarvan is de markt aan het consolideren.

Zoals eerder gezegd deed Takeaway diverse overnames en fusies, maar de concurrentie stond in de tussentijd ook niet stil. Delivery Hero verkocht weliswaar zijn Duitse activiteiten aan Takeaway, maar breidde zijn Aziatische marktpositie in december 2019 uit door de overname van de Zuid-Koreaanse maaltijdbezorger Woova.

De maaltijdbezorgingsmarkt zal naar verwachting steeds meer gedomineerd worden door grote partijen als Delivery Hero, Uber Eats, Just Eats Takeaway en Meituan-Dianping (dat sterke posities heeft in de Chinese markt).

Just Eat Takeaway.com aandeeloverzicht

Volgens Bloomberg bevelen elf analisten aan om het aandeel Just Eat Takeaway te kopen, adviseren vier analisten het aandeel aan te houden en twee analisten om het te verkopen.

Op 10 juli opende Just Eat Takeaway op 94,60 euro. Het hoogste koersniveau over de afgelopen 52 weken bedroeg 101,30 euro en werd op 3 juni 2020 bereikt, terwijl het laagste koersniveau in deze periode op 12 maart 2020 werd aangetikt op 62,30 euro.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op Just Eat Takeaway.com zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Just Eat Takeaway.com

TKWY BEST Turbo Long
TKWY BEST Turbo Long
TKWY BEST Turbo Short
TKWY BEST Turbo Short


Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare