Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: AkzoNobel

Investeringsidee: AkzoNobel

Ondanks de wereldwijd teruglopende verkoopvolumes wist verffabrikant AkzoNobel zijn omzet en winstmarge in het afgelopen kwartaal op te voeren. Dit is voornamelijk te danken aan doorgevoerde kostenreducties en prijsverhogingen.

AkzoNobel behoort al jaren tot de grootste verfproducenten ter wereld. Na PPG en Sherwin Williams staat de Nederlandse verffabrikant met merken als Flexa en Sikkens op de derde plek wereldwijd.

Over het derde kwartaal realiseerde AkzoNobel op jaarbasis een omzetstijging van 3 procent naar 2,4 miljard euro. Europa was met een bijdrage van 34 procent de belangrijkste afzetmarkt voor AkzoNobel, gevolgd door Azië met 31 procent. De ebitda steeg met 12 procent naar 334 miljoen euro en de verffabrikant wist zijn winstmarge te verbeteren naar 13,8 procent.

Minder verf

De behaalde omzetstijging van AkzoNobel was niet te danken aan het aantal verkochte liters verf. Zo daalden de verkoopvolumes van zowel de divisie Decorative Paints als van de divisie Performance Paints met 5 procent. Volgens de verffabrikant was dit het gevolg van een wereldwijde tendens, waarbij belangrijke afnemers hun voorraden minder snel aanvulden. Of deze ontwikkeling wijst op de mogelijke komst van een nieuwe recessie moet afgewacht worden.

Dat AkzoNobel desondanks betere derde kwartaalresultaten wist neer te zetten was onder andere te danken aan kostenreducties. Zowel voor dit jaar als komend jaar heeft de Nederlandse verffabrikant ambitieuze plannen om zijn kosten flink terug te schroeven.

Het afgelopen kwartaal realiseerde het bedrijf nog een kostenreductie van 19 miljoen euro, waarmee de teller voor heel 2019 op 90 miljoen euro staat. Het bedrijf heeft echter nog een lange weg te gaan, aanzien de totale kostenreductie volgend jaar op 200 miljoen euro moet uit komen. Vorig jaar gaf AkzoNobel al aan dat banenverlies tijdens dit proces onvermijdelijk is.

Prijsverhogingen

Een andere methode waarmee AkzoNobel zijn marges op peil wil houden is via prijsverhogingen. De eerste negen maanden van dit jaar heeft het bedrijf al doorlopend zijn productprijzen verhoogd. Volgens AkzoNobel waren deze prijsstijgingen noodzakelijk om de gestegen grondstofkosten het hoofd te kunnen bieden.

Het afgelopen kwartaal lijkt de verffabrikant hierin wel een plafond te hebben bereikt. Het is afwachten hoe AkzoNobel zijn winstmarges in de komende periode wil bewaken.

Overnames

Wel heeft AkzoNobel aangegeven op zoek te gaan naar kleine en middelgrote overnames, om zo de marktpositie te versterken. Een relatief bescheiden eigenaandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro moet ervoor zorgen dat AkzoNobel genoeg kapitaal in kas houdt voor eventuele overnames, maar dat tegelijkertijd aandeelhouders wel worden beloond.

Onder andere Axalta wordt door de markt gezien als een potentiële overnamekandidaat. Het is AkzoNobel er alles aan gelegen om zelf niet ten prooi te vallen aan nieuwe overnamepogingen. Zo sloeg het bedrijf in 2017 nog een overnamebod van PPG af.

Outlook

AkzoNobel houdt vast aan zijn verwachtingen om in 2020 op een winstmarge van 15 procent uit te komen. Na bekendmaking van de derdekwartaalresultaten steeg de aandelenkoers dezelfde dag nog met 2 procent. Op het moment van schrijven (18 november 2019) staat de koers van het aandeel AkzoNobel op 88,21 euro, wat het hoogste niveau van dit jaar tot nu toe is.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op AkzoNobel zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Akzo Nobel

Akzo Nobel BEST Turbo Long
Akzo Nobel BEST Turbo Long
Akzo Nobel BEST Turbo Short
Akzo Nobel BEST Turbo Short


Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Meer over Bank Vontobel Europe AG ›

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  1. Fisher Investments Nederland legt uit hoe aandelen reageren op inflatie 09 jun
  2. Eerstekwartaalcijfers ABN AMRO voelen nog het effect van een moeizaam 2020 07 jun
  3. Prosus met anticiperende koopkans 31 mei
  4. Echte bescherming tegen inflatie met Vonovia 28 mei
  5. Coinbase: Beursgang grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptovaluta 18 mei

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links