Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: goud

Investeringsidee: goud

Bij toenemende onzekerheid op de financiële markten zoeken beleggers vaak hun toevlucht in goud. Ook nu is deze tendens weer duidelijk zichtbaar. Welke factoren veroorzaken deze onzekerheid en wat betekent dit voor de goudprijs?

De vraag naar goud zit weer in de lift. Beleggers en met name banken lijken het edelmetaal in groten getale in te kopen. Van oudsher fungeert goud als een veilige investering in tijden van wereldwijde financiële onrust.

Dat deze cyclus zich ook nu weer lijkt te herhalen is goed te verklaren. De vrees voor een nieuwe recessie wordt steeds meer gevoeld onder particulieren, bedrijven en financiële instellingen. Er zijn op dit moment veel factoren die deze angst voeden, zoals geopolitieke spanningen en teruglopende macro-economische cijfers.

Banken

Dat met name banken weer volop in goud stappen lijkt grotendeels toe te rekenen aan het ongunstige renteklimaat. Zowel de ECB (Europese Centrale Bank) als de Fed (Federal Reserve) schroefden hun rentes dit jaar nog verder terug, waarbij de ECB nu zelfs met negatieve depositorentes werkt.

Deze ontwikkeling, in combinatie met de lagere hypotheekrentes, zet de marges bij commerciële banken onder druk. Goud lijkt daarom een uitstekende alternatieve investering, omdat het edelmetaal relatief waardevast is en geen geld kost om te beheren.

Geopolitieke spanningen

Een andere belangrijke factor die bepalend is voor het sentiment op de markten zijn de huidige geopolitieke spanningen. Eerder dit jaar leek het erop dat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten bekoelde. Helaas lijkt de situatie weer te verslechteren en een oplossing verder weg dan ooit, met als gevolg hogere importtarieven op talloze producten die beide landen elkaar opleggen.

In Europa zorgt de aanhoudende onzekerheid rondom de brexit eveneens voor zorgen onder beleggers. Op het moment van schrijven is het nog altijd niet duidelijk wanneer en onder welke condities het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten.

De vrees voor een recessie wordt verder gevoed door tegenvallende macro-economische groeicijfers. Voor 2020 wordt er bijvoorbeeld voor Duitsland, de grootste economie van Europa, een economische groei van 1,1 procent verwacht. Eerder raamde economen deze groei nog op 1,8 procent. Ook in de Verenigde Staten lijkt de economie af te koelen. Zo stond de groei van de Amerikaanse dienstensector in september op het laagste niveau in drie jaar tijd.

Het is afwachten of de wereldwijde economische groei in een tijdelijke dip zit of dat de weg richting een recessie daadwerkelijk is ingezet.

Goudprijs

De genoemde factoren hebben tot op heden grotendeels bijgedragen aan een hogere goudprijs. Alleen al dit jaar is de prijs voor goud met circa 15 procent gestegen. Bedroeg de prijs per troy ounce begin dit jaar nog 1.280 dollar, inmiddels staat deze op 1.500 dollar per troy ounce. Sommige analisten verwachten zelfs dat de goudprijs volgend jaar de 2.000 dollar per troy ounce kan bereiken. Het blijft afwachten of dit daadwerkelijk zal gebeuren en een terugslag voor de goudprijs kan niet worden uitgesloten.

De toekomstige prijsvorming is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers moeten rekening houden met deze risico’s bij het nemen van hun investeringsbeslissingen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op goud zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: goud

Gold BEST Turbo Long
Gold BEST Turbo Long
Gold BEST Turbo Short
Gold BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare