Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ArcelorMittal

Investeringsidee: ArcelorMittal

ArcelorMittal presenteerde onlangs tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal. De oorzaak ligt voornamelijk bij problemen binnen de wereldwijde staalmarkt, waar lagere staalprijzen en overproductie door China zorgen voor een zwakkere vraag. Toch verwacht de staalgigant zijn resultaten op korte termijn weer op te krikken.

Over het eerste kwartaal van 2019 hield ArcelorMittal op jaarbasis zijn omzet gelijk op 19,2 miljard dollar. Desondanks halveerde de operationele winst over dezelfde periode van 1,6 miljard dollar naar 769 miljoen dollar. Verder daalde de ebitda met ruim 34 procent naar bijna 1,7 miljard dollar. Uiteindelijk resteerde een nettowinst van 414 miljoen dollar, een daling op jaarbasis van 65 procent en de laagste kwartaalwinst sinds 2016.

Staalmarkt onder druk

Zelf wijt ArcelorMittal de tegenvallende resultaten aan de lagere staalprijzen en zwakkere vraag. Het staalconcern uit daarbij kritiek op de Europese Unie, die te weinig zou doen om het dumpen van goedkoop Chinees staal op de Europese markt tegen te gaan. Sinds de Verenigde Staten vorig jaar importheffingen invoerden op staal en aluminium uit China en Europa, is de Europese staalmarkt verder onder druk komen te staan. ArcelorMittal wil dat de EU daarom ook met extra importheffingen op Chinees staal komt.

Om de problemen toch enigszins het hoofd te kunnen bieden heeft ArcelorMittal aangegeven tijdelijk de Europese staalproductie met 3 miljoen ton terug te schroeven. Mogelijk gaan hierdoor circa 19.000 banen verloren. Afgewacht moet worden welke invloed dit zal hebben op de resultaten van het staalbedrijf.

Ook andere staalbedrijven ondervinden problemen door de recente marktontwikkelingen. Zo zag concurrent Voestalpine ondanks een recordomzet van 13,6 miljard euro over het eerste kwartaal, de ebitda op jaarbasis met 20 procent dalen naar 1,56 miljard euro. British Steel zou volgens Reuters zelfs in grote financiële problemen verkeren en de Britse regering om een noodlening van 30 miljard pond hebben gevraagd.

Ondertussen lijkt de fusie tussen Tata Steel en ThyssenKrupp definitief van de baan omdat de Europese Commissie deze heeft afgekeurd. Door de fusie zou de op één na grootste staalproducent van Europa zijn ontstaan, met een gezamenlijke omzet van 15 miljard euro per jaar.

Herstel

Het is afwachten of de staalmarkt zich op korte termijn zal herstellen. Met name de vraag naar staal vanuit de auto-industrie blijft achter, terwijl de staalproductie in de Verenigde Staten en China in april werd opgevoerd met respectievelijk 7,3 procent en 12,7 procent. Voor de rest van dit jaar verwacht ArcelorMittal dat de wereldwijde vraag naar staal zal toenemen met 1 tot 1,5 procent en dit kan mogelijk bijdragen aan een ondersteuning van de staalprijzen.

De aandelenkoers van ArcelorMittal is in een jaar tijd met 49,7 procent gedaald en staat nu (25.06.2019) op 14,84 euro. Het aandeel noteert op een koers-winstverhouding van 3,8 en biedt een dividendrendement van 1,2 procent.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op ArcelorMittal zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee ArcelorMittal

Ontdek Vontobels productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.