Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ING

Investeringsidee: ING

ING lag de afgelopen periode onder vuur door verscheidene witwasaffaires en beschuldigingen van marktmanipulatie. De Nederlandse bank hoopt door afscheid te nemen van bepaalde klanten en een nieuwe strategie het beleggersvertrouwen terug te winnen.

Diverse witwasaffaires

ING werd de afgelopen periode geconfronteerd met meerdere witwasaffaires. Zo zou de Nederlandse tak volgens het Openbaar Ministerie jarenlang te weinig hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Om dit te compenseren trof ING september vorig jaar met het Openbaar Ministerie een schikking van 775 miljoen euro.

Begin maart meldde dagblad Trouw dat via een rekening van het ING-bankfiliaal in Moskou miljoenen euro’s zijn doorgesluisd van bedrijven die betrokken waren bij witwassen. De bank zou hier al jaren van op de hoogte zijn, maar onvoldoende maatregelen hebben genomen. Vooralsnog is onduidelijk of ING hiervoor beboet zal worden.

Slechts een paar weken later werd bekend dat ING voorlopig geen nieuwe klanten in Italië mag aannemen. Banca d’Italia stelde dat het controlesysteem van ING Italië tekort heeft geschoten om witwaspraktijken door klanten tegen te gaan.

Verbeterplannen

De Italiaanse centrale bank heeft inmiddels van ING verbeterplannen ontvangen en de bank blijft in de tussentijd bestaande klanten van dienst zijn. De Italiaanse activiteiten zijn goed voor 1,9% van het balanstotaal van ING.

Verder meldde dagblad NRC halverwege maart dat Amerikaanse pensioenfondsen in juli 2018 een aantal banken, waaronder ING, hebben aangeklaagd voor het jarenlang manipuleren van de handel in Mexicaanse staatsobligaties.

Op dit moment is niet bekend hoeveel schadevergoeding de Amerikaanse pensioenfondsen eisen en hoeveel van deze claim zal worden neergelegd bij ING.

Beleggersdag

Om te proberen het vertrouwen van beleggers terug te winnen, meldde ING tijdens de Investor Day op 25 maart dat het in 2018 van 2.700 dubieuze klanten afscheid heeft genomen. De bank gaat daarnaast de komende twee jaar actief alle dossiers van verdachte klanten analyseren en honderden miljoenen investeren om het antiwitwasbeleid te verbeteren.

Ook maakte ING bekend zijn activiteiten in Nederland en België verder met elkaar te integreren en daarnaast de focus te leggen op online. Met de introductie van nieuwe digitale diensten en verdienmodellen verwacht ING dat de honorariuminkomsten met 5 tot 10% zullen groeien.

Koersstijging

Ondanks de negatieve berichtgeving over de afgelopen periode staat de koers van het aandeel (10,49 euro op 25 maart) circa 12% hoger ten opzichte van begin 2018. Afgewacht moet worden of ING het vertrouwen van beleggers zal weten terug te winnen.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op ING zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ING

Ontdek Vontobels productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare