Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Royal Dutch Shell

Investeringsidee: Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell wil door te investeren in duurzame energie-activiteiten, minder afhankelijk worden van de ontwikkeling van de olieprijzen.

In een interview eind vorig jaar met de Britse krant The Guardian zei Royal Dutch Shell-bestuurder Maarten Wetselaar dat het olie- en gas bedrijf de ambitie heeft om zijn investeringen in niet-fossiele activiteiten te verhogen van 1-2 miljard dollar per jaar naar 4 miljard dollar op jaarbasis.

Overnames

Een van de opties die Wetselaar in het interview noemt om de positie van Shell in duurzame energie te verstevigen is door het doen van overnames. Begin 2019 voegde het bedrijf de daad bij het woord. Samen met pensioenuitvoerder PGGM wil Shell een bod uitbrengen op Eneco.

De Nederlandse energiemaatschappij is momenteel in handen van 52 Nederlandse gemeenten. Zij hebben eind 2018 aangegeven Eneco te willen verkopen via een ‘gecontroleerde veiling’. Analisten rekenen op een verkoopprijs van circa 3 miljard euro.

Shell en PGGM willen Eneco uitbouwen tot een Europese speler, door zowel in binnen- als buitenland investeringen te doen. Daarbij willen de partijen het groene karakter van de energiemaatschappij behouden. Afgewacht moet worden of Shell uiteindelijk Eneco zal weten in te lijven.

Olieprijzen

De aandelenkoers van Royal Dutch Shell is sterk gerelateerd aan de ontwikkelingen van de olieprijzen, die al langere tijd onder druk staan. Mede als gevolg daarvan besloot oliekartel OPEC in december de olieproductie vanaf januari 2019 met 1,2 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Dit leidde daarna tot een korte opleving van de olieprijzen.

Zwakke import- en exportcijfers van China hebben de olieprijzen echter weer onder druk gezet. China is het op een na grootste olie consumerende land ter wereld en gold de afgelopen jaren als de groeimotor voor de wereldeconomie. Een vertraging van de groei van de Chinese economie voedt wellicht de angst voor een wereldwijde economische groeivertraging.

Tegelijkertijd zijn er weinig signalen dat de olievraag in China de afgelopen periode is afgenomen. Uit data van persbureau Reuters blijkt dat in december de import van olie op jaarbasis nog met bijna 30% toenam. Afgewacht moet worden hoe de olieprijzen zich in de komende periode zullen ontwikkelen.

Koersverwachting

De koers van Shell is het afgelopen kwartaal sterk gedaald. Waar de koers begin oktober nog boven de 30 euro noteerde staat de koers inmiddels 12% lager op 26,40 euro (peildatum 14 januari 2018). Mede als gevolg daarvan bedraagt de koers-winstverhouding 11,7 en wordt er een dividendrendement geboden van 6,1%.

De toekomstige aandelenkoers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Royal Dutch Shell zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Royal Dutch Shell

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.