Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Investeringsidee: ArcelorMittal

Door Bank Vontobel Europe AG op 22 nov 2018 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: ArcelorMittal

Hoewel ArcelorMittal niet zijn beste kwartaal van het jaar achter de rug heeft, verwacht de staalgigant ondanks risico’s voor de staalprijzen de komende periode te kunnen profiteren van gunstige marktontwikkelingen.

De resultaten van ArcelorMittal over het derde kwartaal van 2018 lieten vooral een wisselend beeld zien. Zo daalde de omzet op kwartaalbasis met 7,3% naar 18,5 miljard dollar. Op jaarbasis steeg de omzet echter juist met 5%.

Ook de ebtida bleef iets achter ten opzichte van het tweede kwartaal en kwam uit op 2,7 miljard dollar. De nettowinst viel eveneens lager uit, wat volgens het staalconcern te maken had met een afschrijving op de overname van het Italiaanse Ilva.

Action 2020 plan intact

Verder verscheepte ArcelorMittal over het derde kwartaal circa 5,5% minder staal ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar en viel het werkkapitaal hoger uit dan verwacht, waardoor de nettoschuld steeg naar 10,5 miljard dollar. Het bedrijf blijft vasthouden aan het Action 2020 plan, wat vooral tot doel heeft om de winstgevendheid te verbeteren.

Naast de acquisitie van het Italiaanse Ilva won ArcelorMittal recent ook de overnamestrijd om het failliete Indiase Essar Steel. Dit biedt ArcelorMittal de mogelijkheid om zijn marktpositie in India verder te versterken.

India is momenteel de snelst groeiende staalmarkt ter wereld. De staalgigant voorziet dat de wereldwijde vraag naar staal de komende periode met ongeveer 2 tot 3% zal toenemen.

Staalprijzen

Toch maakt ArcelorMittal zich wel zorgen over de ontwikkeling van de staalprijzen. Mede door geopolitieke spanningen en wereldwijde overproductie zijn deze onder druk komen te staan. Eerder dit jaar stelde de Amerikaanse president Donald Trump hogere importtarieven in op staal en aluminium uit onder andere de Europese Unie. Afgewacht moet worden hoe de staalprijzen zich in de komende periode zullen ontwikkelen.

De enigszins tegenvallende derdekwartaalcijfers waren voor beleggers geen directe aanleiding om het vertrouwen in het aandeel te verliezen. Wel daalde de koers de afgelopen weken flink na het nieuws over branchegenoot ThyssenKrupp. Het Duitse bedrijf kwam in opspraak na de aankondiging van een kartelonderzoek door het Bundeskartellamt. ThyssenKrupp heeft naar aanleiding daarvan zelfs een winstwaarschuwing afgegeven.

ArcelorMittal kreeg eerder dit jaar al voor kartelafspraken een forse boete opgelegd. Afgewacht moet worden hoe deze zaak voor ThyssenKrupp afloopt en of het nog gevolgen gaat hebben voor ArcelorMittal.

Koersverwachting

Op het moment van schrijven (13 november 2018) staat de koers van ArcelorMittal op 21,75 euro, wat ruim 12% lager is ten opzichte van een jaar geleden.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de ArcelorMittal zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee ArcelorMittal

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.