Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: AkzoNobel

Investeringsidee: AkzoNobel

De sterke derdekwartaalcijfers lijken erop te duiden dat AkzoNobel de concurrentie voorbijstreeft. Ondertussen blijft het verfbedrijf stevig in de kosten snijden.

Begin juli schreven wij nog over de nieuwe strategie van AkzoNobel, waarbij de focus volledig komt te liggen op de verf- en coatingdivisies. De recente afronding van de verkoop van Specialty Chemicals was een belangrijke stap binnen dit proces. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle betaalde 10,1 miljard euro voor de chemietak en heeft het bedrijf inmiddels omgedoopt tot Nouryon.

Uit de recent gepresenteerde derdekwartaalcijfers blijkt dat AkzoNobel meer verdiend heeft aan zijn verf- en coatingproducten, hoewel de omzet als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten op jaarbasis met 4% daalde naar 2,3 miljard euro.

De nettowinst kwam over het afgelopen kwartaal namelijk uit op 301 miljoen euro, een stijging van ruim 39% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De winstmarge verbeterde op jaarbasis van 10% naar 12,3%. Hiermee lijkt de nieuwe strategie al zijn eerste vruchten af te werpen.

Problemen bij concurrentie

Opvallend is dat AkzoNobel op dit moment een stuk beter lijkt te presteren dan zijn concurrenten. Zo kwam het Amerikaanse PPG onlangs met een winstwaarschuwing. Het Amerikaanse bedrijf deed in 2017 nog een overnamepoging op AkzoNobel.

Ook werd recent bekend dat Trian Fund Management over de afgelopen maanden een belang van 2,9% heeft opgebouwd in PPG. Het is op dit moment nog onduidelijk wat de plannen zijn van deze activistische aandeelhouder met dit aandelenbelang.

Ook bij concurrent Axalta spelen er problemen, maar dan rondom de nieuwe topman. Vanwege ongepast gedrag is hij al na een maand weggestuurd en is het afwachten wie de nieuwe topman van Axalta zal worden. Vorig jaar had AkzoNobel Axalta nog in het vizier als mogelijke overnamekandidaat.

Stijgende grondstofkosten

Ondanks de positieve resultaten liggen er ook voor AkzoNobel de nodige risico’s op de loer. Met name de stijgende grondstofprijzen kunnen een probleem worden voor de marges. De verffabrikant heeft al aangegeven dat voor met name ruwe grondstoffen de prijzen dit jaar waarschijnlijk verder zullen stijgen. Om deze kostenstijging deels op te vangen heeft AkzoNobel onlangs de prijzen voor zijn producten verhoogd. Het is afwachten welke invloed dit zal hebben op de verkoopvolumes.

Verder wil AkzoNobel de komende jaren flink in de kosten snijden, waarbij het doel is om tegen 2020 voor 200 miljoen euro aan kostenreducties gerealiseerd te hebben. Voor deze doelstelling trekt het bedrijf eenmalig 350 miljoen euro uit. AkzoNobel kondigde aan dat banenverlies tijdens dit besparingsproces onvermijdelijk is. De afgelopen periode werd de verfgigant al geconfronteerd met acties van het personeel en de aangekondigde reorganisatie kan mogelijk voor nog meer onrust zorgen.

Grillig koersverloop

Na de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers door AkzoNobel liep de koers flink op en is het afwachten of deze stijgende trend doorzet. De koers staat op dit moment (17 oktober 2018) op 74,08 euro, wat nog wel 5% lager is ten opzichte van een jaar geleden.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de AkzoNobel zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee AkzoNobel

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links