Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Investeringsidee: AB InBev

Door Bank Vontobel Europe AG op 01 nov 2018 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: AB InBev

AB InBev presteerde het afgelopen kwartaal sterk en blijft investeren in opkomende markten. Toch is de koers van het aandeel het afgelopen halfjaar flink gedaald.

Met een gemiddelde productie van 440 miljoen hectoliter per jaar mag AB InBev zich tot een van de grootste bierbrouwers ter wereld rekenen. Biermerken die de brouwer produceert zijn onder andere Jupiler, Hertog Jan, Corona en Budweiser. Laatstgenoemde merk was overigens afgelopen zomer de hoofdsponsor van het WK voetbal in Rusland.

Groeimarkten

De omzet van AB InBev steeg over het tweede kwartaal van 2018 op jaarbasis met 4,7% tot meer dan 14 miljard dollar. De ebitda nam over dezelfde periode toe met 7% tot 5,5 miljard dollar.

Ondanks deze positieve resultaten maken beleggers zich zorgen over de ontwikkelingen binnen een aantal belangrijke afzetmarkten van AB InBev. Door een sterke afname van de alcoholconsumptie onder met name Amerikaanse jongeren, zag de bierbrouwer de omzet binnen deze markt over het tweede kwartaal met 3,1% dalen. Ook in Europa lijkt de omzetgroei te stagneren.

Zuid-Amerika en China zijn daarom inmiddels belangrijke groeimarkten voor AB InBev geworden. Zo bepaalde de Zuid-Amerikaanse markt over het tweede kwartaal 43,5% van de totale wereldwijde omzet van AB InBev.

Wel kunnen de financiële crisis in Argentinië en de politieke spanningen in Brazilië mogelijk een risico vormen voor de omzet van de bierbrouwer in deze Zuid-Amerikaanse landen.

Risico's

Op de Aziatische markt zag AB InBev de omzet met 6,6% stijgen en is deze markt nu goed voor 16% van de totale wereldwijde omzet. Ondertussen werkt ook concurrent Heineken aan het versterken van zijn marktpositie in met name China, waar de Nederlandse bierbrouwer eerder dit jaar nog een belang van 40% nam in China Resources Beer Holdings. Het is afwachten of dit tot een grotere concurrentiedruk in China gaat leiden voor AB InBev.

Andere risico’s voor de resultaten van van AB InBev zijn de stijgende grondstofkosten voor onder andere graan en mogelijk negatieve wisselkoerseffecten. Ook hangt de Belgische bierbrouwer een mogelijke boete boven het hoofd wegens een lopende zaak omtrent machtsmisbruik.

Volgens de Europese Commissie zou AB InBev bewust hebben voorkomen dat goedkoper bier van de merken Leffe en Jupiler ook op de Belgische markt zou eindigen. Door een lagere concurrentiedruk rekent AB InBev in België hogere prijzen dan in de landen daaromheen. Het is afwachten hoe deze zaak afloopt en wat de hoogte van een eventuele boete wordt.

Koersverwachting

De koers van het aandeel is gedaald naar het huidige niveau (16 oktober 2018) van 73,57 euro. De grote vraag is of AB InBev goed weet in te spelen op alle mogelijke risico’s en het vertrouwen van beleggers kan terugwinnen.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de AB lnBev zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee AB InBev

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.