Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Investeringsidee: Aegon

Door Bank Vontobel Europe AG op 06 sep 2018 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: Aegon

Aegon zag over het eerste halfjaar de nettowinst bijna halveren, maar het onderliggend resultaat wel verbeteren. De Nederlandse verzekeraar blijft de komende periode actief op zoek naar overnamekandidaten.

Aegon zag over het eerste halfjaar van 2018 de nettowinst op jaarbasis dalen van €907 miljoen naar €491 miljoen. Dit was vooral te wijten aan een verlies op de verkoop van de Ierse activiteiten en beleggingsverliezen.

In de Verenigde Staten zorgde de toegenomen waarde van de dollar ervoor dat het resultaat met 10% werd gedrukt. Daarnaast zag de verzekeraar de verkopen van zowel levenspolissen als spaar- en beleggingsproducten in de Verenigde Staten dalen.

Het onderliggende resultaat van Aegon verbeterede juist met 2% tot €1,06 miljard, waar analisten gemiddeld genomen rekenden op een daling. Als negatieve wisselkoerseffecten buiten beschouwing zouden worden gelaten bedroeg de toename 10%. Verder kwam de solvabiliteit van Aegon uit op 215% en keert de verzekeraar een interim dividend uit van €0,14 per aandeel.

Mogelijke overnames

Ook gaf Aegon tegen onder meer persbureau Bloomberg aan dat het nog altijd interesse heeft in een overname van Vivat, de vroegere verzekeringstak van SNS Reaal. De verzekeraar ziet in zijn Nederlandse sectorgenoot, dat nu nog in handen is van het Chinese Anbang, voldoende potentieel.

Ondertussen blijft Aegon eveneens naar andere overnamekandidaten kijken. Zo kreeg de verzekeraar eind augustus van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) goedkeuring voor de overname van Robidus, een dienstverlener op het gebied van sociale zekerheid. Aegon verwerft een belang van circa 95%, het restant blijft in handen van het managementteam van Robidus.

Daartegenover staan de verkoop van twee bedrijfsonderdelen in Slowakije en Tsjechië aan NN Group voor €155 miljoen. Afgewacht moet worden of Aegon in de komende periode meer overnames of desinvesteringen zal aankondigen.

Schikking en koers

Eind augustus trof Aegon een schikking voor drie van zijn Amerikaanse dochterbedrijven die beleggers misleidt zouden hebben. Het schikkingsbedrag is vastgesteld op $97 miljoen. Aegon had in het vierde kwartaal van 2017 voor deze zaak al een voorziening van $100 miljoen genomen. Analisten zijn blij dat er door de schikking nu meer duidelijkheid is.

De koers van het aandeel is in augustus sterk gedaald en staat ten opzichte van begin dit jaar 2,1% lager op €5,20 euro (30 augustus 2018). De koers-winstverhouding bedraagt 4,6 en er wordt een dividendrendement geboden van 5,4%.

De toekomstige koers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Aegon zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee Aegon

Ontdek Vontobel's productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.