Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: AEX

Investeringsidee: AEX

Zwaargewichten binnen de AEX stonden de afgelopen periode door verschillende redenen onder druk, waardoor de index weer rond hetzelfde niveau staat als aan het begin van dit jaar.

Prestaties zwaargewichten wisselend

De afgelopen periode stond voor de AEX onder meer in het teken van de kwartaal- en halfjaarcijfers die bedrijven die genoteerd staan in de index naar buiten brachten. De zwaargewichten binnen de AEX index presteerden wisselend.

ASML opende halverwege juli het bal en wist met zijn tweedekwartaalcijfers wederom de marktverwachtingen te verslaan. Wel plaatste de chipmachineproducent voor het derde kwartaal de kanttekening dat afgewacht moet worden hoe het oplaaiende handelsconflict tussen de VS en China zich in de komende periode zal ontwikkelen en welk effect dit gaat hebben op chipfabrikanten.

Royal Dutch Shell wist vervolgens met zijn resultaten niet aan de verwachtingen te voldoen, wat vooral het gevolg was van negatieve valuta-effecten en hogere olie- en gasprijzen.

Verder zag Unilever over het eerste halfjaar van 2018 de resultaten onder druk staan door onder meer de sterke euro, maar de operationele marge steeg met 80 punten tot 18,6% en dat was meer dan waar analisten op rekenden.

Ontwikkeling inflatie

Een van de zaken waar rekening mee gehouden kan worden door beleggers is de ontwikkeling van de inflatie. In maart schreven wij nog dat de inflatie achterbleef bij de doelstellingen van centrale banken, waardoor afgewacht moest worden of en zo ja wanneer de rente zou worden verhoogd.

Een belangrijke indicator voor de inflatieontwikkeling zijn de consumentenprijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte begin augustus bekend dat de consumentenprijzenindex is gestegen tot het hoogste niveau in vijf jaar tijd. Nederlanders betaalden in juli 2,1% meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Consumenten hebben vooral te maken met hogere huur- en energieprijzen.

In de Verenigde Staten bleef de inflatie in juli op jaarbasis stabiel op 2,9%. De komende periode zal wellicht duidelijk worden welke impact de recent ingevoerde Amerikaanse importheffingen zullen hebben op de Amerikaanse economische groei en inflatieontwikkeling.

Onder druk

De afgelopen periode stond de AEX index net als andere indices onder druk door de ontstane onrust in Turkije. Vooral financials als ING en ABN AMRO maar ook staalconcern ArcelorMittal hadden het zwaar en trokken de AEX omlaag.

Sinds begin augustus daalde de index met circa 2,5% tot 559 punten (22 augustus 2018). Nu de rust voorlopig lijkt te zijn wedergekeerd op de beurzen wereldwijd moet afgewacht worden of de AEX zich zal weten te herstellen in de komende periode.

De toekomstige ontwikkeling van de index is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Investeringsidee: AEX

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links