Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Investeringsidee: Nasdaq

Door Bank Vontobel Europe AG op 12 jul 2018 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: Nasdaq

De Nasdaq-100 index is de afgelopen periode sterk opgelopen en de vraag naar technologische oplossingen blijft positief. De dreigende wereldwijde handelsoorlog zorgt wel voor de nodige onzekerheid.

Begin dit jaar schreven wij dat een verdere opmars van de Nasdaq-100 onvermijdelijk leek. Er was sprake van een onverminderd optimisme op de technologiebeurs en een meerderheid van de analisten rekende op een stijging.

Sindsdien is de index inderdaad verder gestegen, al ging dit tussentijds wel gepaard met aantal forse dalingen. Ten opzichte van begin dit jaar staat de Nasdaq-100 7,7% hoger.

Ontwikkeling economie VS

Afgewacht moet worden hoe de Amerikaanse economie zich in de komende periode zal ontwikkelen. Over het algemeen wordt verwacht dat deze sneller zal groeien dan de Europese en Chinese economie.

Een risicofactor is het oplopende wereldwijde handelsconflict en de gevolgen die deze kan hebben voor de Amerikaanse economie. Op 6 juli heeft de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe importtarieven voor Chinese producten ingesteld. Het gaat om een totale importwaarde van 34 miljard dollar.

De Chinese overheid heeft gereageerd door soortgelijke maatregelen voor Amerikaanse producten in te voeren. Afgewacht moet worden of Trump hierop zal reageren door nieuwe importtarieven te introduceren.

De huidige importtarieven kunnen een negatieve invloed hebben op technologieaandelen. Veel chipfabrikanten en technologiebedrijven als Apple hebben een deel van hun productie buiten de Verenigde Staten gehuisvest. Ook kunnen de importtarieven leiden tot banenverlies in de Verenigde Staten.

Gevaar voor stimuleringsbeleid

Voormalig economisch adviseur tijdens Donald Trump’s verkiezingscampagne Arthur Laffer stelde recent tegenover Bloomberg Television dat de wereldwijde handelsoorlog een gevaar is voor het economische stimuleringsbeleid van Trump. Laffer verwacht mede daarom niet dat een handelsoorlog uiteindelijk zal ontstaan.

De Federal Reserve stelde begin juli dat de negatieve risico’s voor de Amerikaanse economie als gevolg van de importheffingen de afgelopen maand zijn geïntensiveerd. Desondanks verwacht de centrale bank wel de rentetarieven geleidelijk aan verder te verhogen.

De toekomstige koers van de index is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de Nasdaq-100 zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee Nasdaq-100

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.