Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Investeringsidee: Unilever

Door Bank Vontobel Europe AG op 17 mei 2018 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: Unilever

Unilever heeft een goed kwartaal achter de rug. Het levensmiddelenconcern is echter nog niet in rustiger vaarwater terechtgekomen. Waar Unilever vorig jaar nog werd belaagd door Kraft Heinz zijn het nu de eigen aandeelhouders die hun onvrede uiten. Daarnaast lijkt een wisseling van de macht aanstaande.

Op 19 april gaf Unilever een update over het eerste kwartaal van dit jaar. In deze periode had het bedrijf last van een lage dollar en als gevolg van dit negatieve wisselkoerseffect daalde de omzet op jaarbasis met 5.2% tot €12,6 miljard.

De onderliggende omzetgroei bedroeg 3,7%, waarbij de groei in opkomende markten uitkwam op 5,1%. De onderliggende omzetgroei ligt in lijn met de doelstelling van Unilever om een groei van 3-5% te realiseren.

Verder meldde Unilever dat de duurzame merken 46% sneller groeien dan de rest van de activiteiten en inmiddels 70% van de groei voor hun rekening nemen. Het afgelopen jaar breidde het bedrijf zijn duurzame merkenportefeuille nog met 8 uit, waardoor het totaal nu op 26 staat. Hieronder vallen bekende namen als Dove, Lipton, Dirt is Good, Rexona, Hellmann’s en Knorr.

Verkoop en aankoop

Unilever verwacht halverwege dit jaar de verkoop van zijn margarinedivisie af te ronden. Eind vorig jaar werd de divisie voor ruim €6,8 miljard verkocht aan investeringsmaatschappij KKR. Een deel hiervan wordt teruggegeven aan de aandeelhouders.

Unilever is in mei gestart met een aandeleninkoopprogramma ter waarde van maximaal €6 miljard. Daarnaast gaat het kwartaaldividend, dat in juni wordt uitgekeerd, met 8% omhoog tot €0,3872 per aandeel. Afgewacht moet worden in hoeverre het aandeleninkoopprogramma de koers van het aandeel zal ondersteunen.

Aandeelhoudersonvrede

In mei moest Unilever zich wapenen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen. Onder beleggers is er veel onvrede over het voorgestelde beloningsbeleid voor de top van het bedrijf. In het jaarverslag over 2017 wordt voorgesteld om het vaste salaris van topman Paul Polman voor 2018 te verhogen met 5%, terwijl de bonusstijging maximaal 23% kan bedragen.

De beloning van de topman stijgt zodoende van €11,3 miljoen naar maximaal €13,7 miljoen. Unilever lijkt met de loonsverhoging voor te sorteren op een nieuwe topman. Polman is inmiddels tien jaar de topman van het bedrijf en heeft eerder aangegeven dat een goed moment te vinden om het stokje over te dragen. Verwacht wordt dat Polman ergens in de komende twee jaar met pensioen gaat.

Nadat tijdens de aandeelhoudersvergadering in Londen 35,81% van de aandeelhouders tegen het beloningsvoorstel stemde, werd in Rotterdam door 26,94% van de aandeelhouders tegen het voornemen gestemd. Ondanks dit verzet ging een meerderheid van de aandeelhouders akkoord met de loonsverhoging.

Koers

Sinds het voorlopige dieptepunt voor de koers op €42,13 (2 maart 2018) heeft deze de weg omhoog gevonden en staat het aandeel op het moment van schrijven bijna 13% hoger op €47,55 (10 mei 2018).

De toekomstige aandelenkoers is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Unilever zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Unilever

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.