Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ING

Investeringsidee: ING

Lange tijd leken de seinen voor ING op groen te staan, maar inmiddels lijken er een aantal problemen te zijn ontstaan.

Eind oktober vorig jaar schreven wij nog dat de vooruitzichten voor ING er positief uit zagen. Zo had kredietbeoordelaar Moody’s zijn rating voor ING Bank verhoogd van A1 naar Aa3, terwijl de rating voor ING Groep werd gehandhaafd op Baa1. Verder rekenden analisten gemiddeld genomen op een verder economisch herstel in Europa.

Dit positivisme onder analisten werd begin dit jaar voortgezet. Kredietbeoordelaar S&P verwacht dat de winstgevendheid en kredietkwaliteit van de bankensector in 2018 verder zal verbeteren. Risico’s die zij zien zijn de Brexit, protectionisme en geopolitieke risico’s. Afgewacht moet worden of het verwachte economische herstel er ook komt.

Volatiele koers

De koers van ING is in de afgelopen maanden volatiel geweest en sinds 22 januari zelfs sterk gedaald. Dit was onder meer te wijten aan tegenvallende vierdekwartaalcijfers die ING op 31 januari naar buiten bracht. In het vierde kwartaal daalde de onderliggende nettowinst op jaarbasis met 27,5% tot €1.001 miljard. De uiteindelijke nettowinst steeg op jaarbasis met 35.3% tot €1.015 miljard, maar dit was te danken aan een gunstige vergelijkingsbasis.

In het vierde kwartaal van 2016 moest ING namelijk enkele bijzondere lasten afboeken. Over heel 2017 daalde de onderliggende nettowinst van ING ten opzichte van 2016 met 0,4% tot €4.957 miljard, terwijl de uiteindelijke nettowinst met 5,5% toenam tot €4.905 miljard.

De problemen zitten bij ING met name in de toenemende kosten. Waar de bank streeft om de kosten afgezet tegen de baten tussen de 50-52% te houden, steeg deze ratio over 2017 van 54,2% naar 55,5%.

Daarnaast moest de bank meer geld apart zetten voor slechte leningen. In het vierde kwartaal werd er €55 miljoen afgeboekt vanwege belastinghervormingen in de Verenigde Staten en België. Afgewacht moet worden in hoeverre dit de groei van de bank zal aantasten.

Meerderheidsbelang Payvision

Om zijn online positie te versterken nam ING eind januari een meerderheidsbelang van 75% in Payvision. Dit Nederlandse bedrijf verwerkt online betalingsverkeer. ING hoopt met de overeenkomst zijn zakelijke klanten beter te kunnen bedienen.

Deze krijgen door de deal de mogelijkheid om zowel fysiek als online betalingen te accepteren via meer dan 80 betaalmethodes in meer dan 150 verschillende valuta’s. De overeenkomst waardeert Payvision in totaal op €360 miljoen.

Op dit moment worden aandelen ING verhandeld rond €14,80 (15 februari 2018). Analisten blijven vooralsnog overwegend positief over het aandeel. Een meerderheid van hen hanteert een koopadvies, maar de afgelopen weken zijn er ook een aantal verkoopadviezen afgegeven. Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van €17.

De toekomstige koers van het aandeel wordt beïnvloed door verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op ING zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ING  

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links