Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?
IEX Beleggingsideeën Advertorial

Investeringsidee: Randstad

Door Bank Vontobel Europe AG op 28 dec 2017 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: Randstad

Randstad wist in navolging van het tweede kwartaal de omzet op jaarbasis verder op te krikken, terwijl de nettowinst nog altijd wordt gedrukt door integratiekosten gelieerd aan de overname van Monster. Dit is terug te zien in de koers van het aandeel.

Eind oktober presenteerde Randstad zijn resultaten over het derde kwartaal van 2017. Het uitzendconcern zag over deze periode de omzet op jaarbasis stijgen met 10% tot 5,87 miljard euro, waarbij de autonome omzetgroei uitkwam op 9%.

Europa was met een omzetgroei van 11% de best presterende regio, geholpen door een autonome omzetgroei van 14% in Frankrijk. Nederland bleef met een omzetgroei van 1% achter bij andere Europese landen waar Randstad actief is. In Noord-Amerika zag het uitzendconcern de omzetgroei stagneren.

Bedrijfsresultaat

Het onderliggende bedrijfsresultaat van Randstad steeg over het derde kwartaal op jaarbasis met 6% tot 287,5 miljoen euro, terwijl de ebitda-marge daalde van 5.1% naar 4.9%. Onderaan de streep zag Randstad de nettowinst afnemen met 7% tot EUR 165,1 miljoen euro.

Dit was te wijten aan hogere afschrijvingen op immateriële activa, die op jaarbasis stegen van 16,3 miljoen naar 33,6 miljoen euro. Daarnaast namen de financieringskosten toe van 4,4 miljoen naar 9,7 miljoen euro.

Verder wijst Randstad erop dat als gevolg van de overname van vacaturewebsite Monster de integratiekosten en eenmalige kosten toenamen van 11 miljoen euro naar 27 miljoen euro. Afgewacht moet worden hoe hoog deze kosten in de komende kwartalen uitvallen.

Toekomstplannen

Randstad heeft verder aangekondigd dat het vanaf 2019 jaarlijks 90-100 miljoen euro aan kostenbesparingen wil realiseren. Dit zal onder meer gerealiseerd worden door tientallen van de in totaal 206 fysieke vestigingen op A-locaties vanaf 2018 te verhuizen naar bedrijventerreinen.

Een deel van de opbrengsten die voortvloeien uit de kostenbesparingen investeert het uitzendconcern in nieuwe digitale initiatieven. Daarnaast verwacht Randstad in 2018 de ebitda-margedoelstelling te kunnen verhogen richting 5-6%, waar deze momenteel nog rond de 4,6% ligt.

Vraag naar uitzendwerk groeit

Positief voor Randstad is dat in Nederland dankzij de verder aantrekkende economie de vraag naar uitzendwerk nog altijd groeit. Uit de meest recente cijfers van brancheorganisatie ABU komt naar voren dat uitzendkrachten in periode 10 (week 37-40) 6% meer uren draaiden in vergelijking met een jaar eerder.

Hierdoor nam de omzet van uitzendbedrijven over dezelfde periode met 7% toe. Afgewacht moet worden of deze groei voor uitzendwerk in de komende periode wordt vastgehouden en in hoeverre Randstad als marktleider hiervan profiteert.

De koers van het aandeel staat op dit moment (13-12-2017) op 52,09 euro en daarmee rond hetzelfde niveau als een jaar geleden. In de tussentijd piekte de koers op 58,41 euro en werd een dieptepunt van 48,10 euro bereikt.

Vontobel producten op Randstad zijn verkrijgbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee: Randstad

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.