Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Goud

Investeringsidee: Goud

De goudprijs heeft zich de afgelopen periode weten te herstellen, waarbij uit recente cijfers naar voren komt dat de goudmijnproductie nog altijd daalt. Analisten zijn ondertussen verdeeld over de gemiddelde goudprijs voor 2018.

Eerder dit jaar schreven wij nog dat de goudprijs daalde nadat Emmanuel Macron de Franse verkiezingen won. Ten opzichte van begin dit jaar staat de goudprijs inmiddels meer dan 10% hoger.

Rapport World Gold Council

Uit het meest recente rapport van de World Gold Council komt wel naar voren dat de vraag naar goud in het derde kwartaal is gedaald tot 915 ton, het laagste niveau sinds 2009. Op maandbasis daalde de vraag met 9%, terwijl de daling op jaarbasis 12% bedroeg.

Opvallend is dat de consumptie van goudproducten in China op jaarbasis steeg met 23,1%, waarbij de vraag naar goudbaren en munten toenam met 57% tot 64,3 ton. Een andere opsteker is dat de volumes voor goud gebruikt in technologieën voor het vierde kwartaal op rij een stijging lieten zien.

Over het afgelopen kwartaal steeg de vraag met 2% tot 84 ton. Dit was te danken aan een sterke vraag naar LED’s en voortdurende groei in het gebruik van 3D-sensoren in smartphones.

Goudmijnproductie

De goudmijnproductie daalde in het derde kwartaal op jaarbasis met 1% tot 841 ton. Daarmee staat de totale goudmijnproductie over de eerste negen maanden van 2017 op 2,420 ton, wat volgens de World Gold Council een record is.

Wel zag China als marktleider voor het vijfde kwartaal op rij op jaarbasis de goudmijnproductie dalen. Recent doorgevoerde regels hebben een negatieve impact op de productie en de World Gold Council verwacht dat dit ook in de komende kwartalen nog het geval zal zijn.

In Canada steeg de productie op jaarbasis met 10% dankzij de goudmijnen Brucejack en Hope Bay, die eerder dit jaar van start zijn gegaan met commerciële productie. Daarnaast zal goudmijn Rainy River naar verwachting binnenkort van start gaan met commerciële productie.

Goudprijs in 2018

Diverse analisten verwachten dat in 2018 de goudprijs zich zal herstellen. TD Securities stelde onlangs tegenover Kitco News dat de goudprijs zal profiteren van een voorzichtige verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve. TD Securities verwacht dat de eerste renteverhoging in december wordt doorgevoerd, maar dat daarna in 2018 slechts één of misschien twee renteverhogingen zullen volgen.

De analisten schatten in dat de goudprijs in 2018 gemiddeld 1.313 dollar per ounce zal bedragen, waar de schatting van dezelfde analisten voor de gemiddelde goudprijs over 2017 op 1.257 dollar per ounce ligt. TD Securities rekent erop dat de goudprijs in het vierde kwartaal van 2018 richting 1.325 dollar per ounce zal gaan.

Er zijn echter ook analisten die juist rekenen op een daling van de goudprijs. Zo verwacht Société Générale dat de Federal Reserve tot en met het einde van 2018 de rente tenminste drie keer zal verhogen en de gemiddelde goudprijs daardoor uitkomt op 1.175 dollar per ounce. Afgewacht moet worden welk rentebeleid de Federal Reserve in de komende periode zal voeren en in hoeverre dit zal wegen op de goudprijs.

Vontobel producten op goud zijn verkrijgbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee: Goud

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links