Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: DAX

Investeringsidee: DAX

Eerder dit jaar stelden wij nog dat de DAX net als andere indices profiteerde van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. De Duitse index stond halverwege april rond 12.300 punten en is sindsdien gestegen met 5,7% tot 13.000 punten.

Bedrijven die genoteerd staan in de DAX profiteren onder meer van de groeiende wereldeconomie. In oktober maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook bekend dat de wereldwijde economische groei dit jaar naar verwachting uit komt op 3,6% en in 2018 op 3,7%, wat licht hoger is wat het IMF in juli nog voorspelde.

Dit zou de sterkste wereldwijde economische groei sinds 2011 betekenen. Wel waarschuwt het IMF dat het economisch herstel mogelijk tijdelijk is en het daarom noodzakelijk is om structurele hervormingen door te voeren om ook op middellange termijn groei te realiseren.

Verkiezingsuitslag Duitsland

De DAX profiteerde ook van de marktopluchting na verkiezingsuitslag in Duitsland. Eind september won Angela Merkel met haar partij CDU/CSU de verkiezingen en gaat zij op voor haar vierde ambtstermijn als bondskanselier. De partij kwam uit op 33% van de stemmen, wat wel een verlies van 8.5 procentpunt betekende ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2013.

De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) wist 12,6% van de stemmen binnen te slepen en is de derde partij van Duitsland geworden. Merkel wil echter geen regering vormen met de AfD.

Omdat haar huidige coalitiepartner SPD, dat 20,5% van de stemmen verwierf, heeft aangegeven in de oppositie te gaan, zal de bondskanselier waarschijnlijk een coalitie vormen met de FDP en de Grünen. Het is vooralsnog onduidelijk of en zo ja wanneer Merkel een nieuwe coalitie zal weten te realiseren.

Duitse economie

De Duitse economie blijft ondertussen gestaag verder groeien. Volgens het ministerie van Economische Zaken van Duitsland is de industriële productie in augustus op maandbasis met 2,6% gestegen, wat de grootste stijging in zes jaar zou betekenen. Op jaarbasis bedroeg de stijging 4,7%, de grootste toename sinds januari 2014.

Mede daarom besloot het ministerie begin oktober om de groeiverwachtingen voor de binnenlandse economie te verhogen. Waar eerder voor heel 2017 nog werd uitgegaan van een groei van 1,6% is dit bijgesteld naar 1,9%.

Volgens het ministerie is dit te danken aan zowel hogere consumentenbestedingen als bedrijfsinvesteringen. De inflatie in Duitsland komt volgens het ministerie over 2017 uit op 1,8% en in 2018 op 1,6%.

Maar er worden ook zorgen geuit over de Duitse economie. De Duitse topeconoom Marcel Fratzscher stelde bijvoorbeeld eerder dit jaar in Die Welt dat Duitsland misschien over zijn economisch hoogtepunt heen is. In een recent interview met Het Financieele Dagblad stelde Fratzscher verder dat de kloof tussen rijk en arm in Duitsland steeds groter wordt, waarbij hij zich vooral zorgen maakt over de komende vijftien jaar.

Duitsland moet volgens de econoom minder investeren in de industrie en industriële producten en juist meer in communicatie, informatie en technologie. Afgewacht moet worden welke plannen de nieuwe regering zal ontvouwen.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee: DAX

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links