Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Brent olie

Investeringsidee: Brent olie

Eind maart schreven wij nog dat de olieprijzen in de lift zaten dankzij vooral de gesloten OPEC-deal, maar dat er nog de nodige onzekerheden in de markt aanwezig waren. Waar deze onzekerheden naar de achtergrond lijken verdwenen zijn er ook nieuwe ontstaan.

De afgelopen maanden hebben olieprijzen de stijgende lijn doorgezet en tikte de prijs van een vat Brent olie eind september bijna 60 dollar per vat aan, het hoogste niveau in twee jaar tijd.

Kort daarna lieten de olieprijzen begin oktober weer een daling zien, wat volgens onder meer de analisten van Citigroup het gevolg is van winstnemingen door beleggers als gevolg van de prijsstijging. Een vat WTI olie daalde naar 50 dollar, terwijl Brent tot onder 56 dollar uitkwam.

Verwachtingen

Citigroup verwacht dat de olieprijzen in het vierde kwartaal weer de opgaande lijn zullen doortrekken. Voor een vat WTI olie schat de Amerikaanse bank de prijs voor het einde van dit jaar op 54 dollar en voor een vat Brent olie op 58 dollar. Dit zou een opvallende ontwikkeling betekenen, omdat CNBC op basis van historische data erop wijst dat olieprijzen in de laatste drie maanden van het jaar meestal juist een daling laten zien.

De verwachte prijsstijgingen lijken ingegeven door de huidige olievoorraden die dalen richting het vijfjaars gemiddelde. Dit is het gevolg van de productiebeperkingen die de OPEC zichzelf heeft opgelegd.

Ondertussen sprak het International Energy Agency (IEA) eind september de verwachting uit dat de olieprijzen aan het einde van dit decennium weer hard zullen stijgen. De IEA baseert zich op de stijgende vraag naar olie, waarvan de verwachting voor 2017 opwaarts is bijgesteld naar 1.6 miljoen vaten per dag.

Olieoverschotten

Wanneer deze vraag ook in de komende jaren doorzet voorziet de IEA volgens Oilprice.com dat de huidige grote olieoverschotten op de markt worden opgeslokt. Wellicht ook omdat in de afgelopen jaren als gevolg van de relatief lage olieprijzen weinig is geïnvesteerd in onder meer het ontdekken van nieuwe olievelden.

Wel waarschuwt de IEA dat de olieprijzen volatieler kunnen worden wanneer de OPEC-landen op een gegeven moment besluiten om de productiebeperkingen weer op te heffen. Marktvorsers verwachten dat de huidige deal, die loopt tot maart 2018, in ieder geval verlengd zal worden.

Verder rapporteerde Bloomberg dat begin deze maand Libië weer is gestart met de productie op zijn grootste olieveld, nadat deze gesloten werd als gevolg van gewapend geweld. Dit heeft geleid tot een kortstondig oponthoud in de olieproductie en het mag niet worden uitgesloten dat dit in de nabije toekomst wederom zal plaatsvinden.

Stijging?

Volgens Reuters anticiperen sommige beleggers erop dat de olieprijzen eind 2018 zelfs rond 100 dollar staan. Dit zou kunnen gebeuren wanneer de geopolitieke spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten verder oplopen of zelfs escaleren. Toekomstige ontwikkelingen moeten echter afgewacht worden.

Analisten van Wood Mackenzie waarschuwden recent dat een dergelijk militair conflict meer dan een derde van de op zee geboorde olie in Noord Azië de handel kan verstoren. Daarnaast is circa 65% van de Aziatische olieraffinagecapaciteit gevestigd in China, Japan en Zuid-Korea, waardoor een militair conflict tussen Noord-Korea en de VS ook op langere termijn grote gevolgen kan hebben voor de olieprijzen. De uitkomst van dit nog altijd lopende conflict is momenteel moeilijk te voorspellen.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee: Brent olie

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links