Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Euro Stoxx 50

Investeringsidee: Euro Stoxx 50

De Euro Stoxx 50® heeft de afgelopen tijd geleden onder de stijging van de euro, maar dit biedt ook kansen voor beleggers.

De Euro Stoxx 50® is in 1998 opgezet door Stoxx Ltd, een dochteronderneming van Deutsche Börse AG, en bestaat uit de vijftig belangrijkste aandelen uit landen binnen de eurozone. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die op dit moment zijn opgenomen in de Euro Stoxx 50® zijn Ahold Delhaize, ASML, ING, Philips en Unilever.

Begin mei stond de Euro Stoxx 50® op een voorlopig hoogtepunt van 3,659 punten. Sindsdien is de index gedaald, wat vooral het gevolg is geweest van een stijging van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar volgens Bloomberg. Voor exporterende bedrijven die hun goederen en diensten ook buiten Europa aanbieden drukt een duurdere euro namelijk op de resultaten.

Positief of negatief sentiment

Analisten van Société Générale stellen dat beleggers vanwege de duurdere euro hun Europese aandelenportefeuille eens onder de loep dienen te nemen om het rendement te optimaliseren.

De Franse zakenbank wijst er daarbij op dat beleggers vooral inzicht moeten krijgen welke aandelen in onder andere de Euro Stoxx 50® onnodig hebben geleden onder het negatieve sentiment. In de index staan namelijk een aantal bedrijven genoteerd die hun volledige omzet in de eurozone realiseren, zoals de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo.

Tegelijkertijd wijst Société Générale erop dat onder meer ASML, Unilever en Philips veel van hun omzet buiten de eurozone realiseren en daardoor kunnen wegen op de prestaties van de Euro Stoxx 50®.

Economische groei

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is een van de steunpilaren voor de Euro Stoxx 50®. Eind augustus stond deze weer op het niveau van vóór de uitbraak van de financiële crisis.

Uit de meest recente data van Eurostat blijkt dat de economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal op kwartaalbasis uitkwam op 0.6%, terwijl er op jaarbasis sprake was van een stijging van 2.3%.

Daarnaast is de werkloosheid binnen de eurozone gedaald tot 9.1%, het laagste niveau sinds 2009 aldus Eurostat. Ondertussen heeft kredietbeoordelaar Moody’s zijn verwachtingen voor de economische groei van de eurozone voor 2017 verhoogd naar 2.1% en voor 2018 naar 1.9%.

Zorgen

Wel zijn er nog een aantal zorgen over de eurozone, omdat landen die tijdens de financiële crisis in de problemen kwamen nog een lange weg te gaan hebben richting herstel. Zo gaan Portugal en Griekenland nog altijd gebukt onder een hoge schuldenlast, terwijl het economische herstel van Ierland afhankelijk is van een aantal grote bedrijven.

Verder heeft Spanje met 17% nog altijd een van de hoogste werkloosheidspercentages van de eurozone, terwijl Italië onlangs de oudste bank van het land van de ondergang moest redden en in 2018 wordt geconfronteerd met nieuwe verkiezingen.

Hoewel de Euro Stoxx 50® heeft geprofiteerd van de economische groei binnen de Eurozone, zijn er nog steeds een aantal Europese landen die een lange weg naar herstel voor de boeg hebben. Dit zou de index kunnen drukken. Afgewacht moet worden of de index in de komende periode weer zal pieken.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee: Euro Stoxx 50

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links