Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Unilever

Investeringsidee: Unilever

Unilever is een van de grootste levensmiddelenbedrijven ter wereld en kent een rijke geschiedenis. Op 1 januari 1930 ontstond Unilever nadat het Nederlandse Margarine Unie fuseerde met de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. Mede als gevolg daarvan heeft Unilever een beursnotering aan zowel de AEX in Amsterdam als de FTSE in Londen.

Mislukte overnamepoging

Eerder dit jaar was Unilever nog een overnameprooi van Kraft Heinz. De Amerikanen deden op 17 februari een bod van 143 miljard dollar, wat neerkwam op 50 dollar per aandeel en een premie van 18% bovenop de slotkoers van Unilever de dag daarvoor. Het nieuws leidde vervolgens dezelfde dag nog tot een koersstijging van ruim 13%.

Het bijzondere aan de overname was dat Kraft Heinz qua omzet de helft kleiner is dan Unilever. Over 2016 realiseerde Unilever nog een omzet van ruim 53 miljard dollar, terwijl Kraft Heinz niet verder kwam dan omgerekend 26 miljard dollar. De Amerikanen hadden echter de nodige financiële slagkracht dankzij aandeelhouders 3G uit Brazilië en Warren Buffett.

Bijna direct wees Unilever het bod echter af en stelde dat het zowel financieel als strategisch geen voordeel zag voor zijn aandeelhouders.

Aandeelhouders belonen

De afgelopen maanden werd wel duidelijk dat de Kraft Heinz’s overnamepoging Unilever aan het denken heeft gezet. Onder topman Paul Polman zette Unilever de afgelopen in op een duurzame, langzame groei.

Het levensmiddelenconcern wilde zich onderscheiden door het productportefeuille te verduurzamen, maar Kraft Heinz heeft ertoe geleid dat deze strategie deels overboord is gezet en de focus net als bij de concurrenten meer komt te liggen op winstgevendheid. (bron: The Guardian)

Begin april presenteerde Unilever een reeks plannen om aandeelhouders tegemoet te komen. Unilever heeft voorgesteld om het dividend te verhogen met 12% tot 0,3585 euro per aandeel en gaat voor 5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Dit programma is op 18 mei van start gegaan.

Om deze zaken te financieren heeft Unilever de margarinetak in de etalage gezet. De voorkeur gaat uit naar een verkoop van de divisie, al wordt een beursnotering ook niet uitgesloten wanneer de geboden prijzen als te laag worden beoordeeld door Unilever. (bron: Unilever persbericht)

Kracht bij zetten

Een aantal weken later presenteerde Unilever de eerstekwartaalcijfers. De totale omzet nam op jaarbasis met 6% toe tot 13,3 miljard euro. Wanneer wisselkoerseffecten en veranderingen in het productaanbod niet worden meegenomen bedroeg de groei 2,9%.

Om de zelfstandigheid kracht bij te zetten kan Unilever blijven kijken naar kansrijke overnames. Analisten denken niet dat Unilever een grote overname van bijvoorbeeld sectorgenoot Colgate-Palmolive zal proberen te realiseren. In mei maakte het Amerikaanse levensmiddelenconcern bekend bereid te zijn zichzelf te verkopen voor 100 dollar per aandeel, toen de koers nog rond 71 dollar stond.

Het afketsen van de overnamepoging van Kraft Heinz leidde voor Unilever op 20 februari tot een koersdaling van 5,4%. Al snel daarna herstelde de koers zich weer en is deze opgaande lijn in de afgelopen maanden doorgetrokken tot rond de 50 euro.

Analisten zijn overwegend positief over het aandeel, terwijl afgegeven koersdoelen in een bandbreedte liggen van 38 euro tot 57 euro. De toekomstige ontwikkelingen moeten echter afgewacht worden.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Unilever

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links