Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: USD/JPY

Investeringsidee: USD/JPY

De Japanse economie lijkt de afgelopen maanden aan de beterende hand, terwijl de economische groei in de Verenigde Staten onder druk staat.

De afgelopen maanden was de JPY wereldwijd een van de best presterende valuta’s. Volgens analisten komt dit enerzijds doordat het nominale en reële renteverschil tussen de Verenigde Staten en Japan is afgenomen, maar anderzijds ook doordat het sentiment werd gedrukt door de aandelenmarkten.

Over heel 2016 liet Japan een economische groei van 1% zien, terwijl deze voor de Verenigde Staten op 1,6% uit kwam. De afgelopen maanden lijkt het economische sentiment voor beide landen echter gekeerd.

Bank of Japan voorzichtig positief

De Bank of Japan maakte eind april namelijk bekend positiever te zijn geworden over de binnenlandse economie. Er is volgens de centrale bank sprake van een ‘bescheiden groei’, een term die door hen voor het laatst werd gebruikt vóór de financiële crisis in 2008.

De economische groei komt van Japan dit jaar naar verwachting uit op 1,6%, waar eerder nog werd gerekend op 1,5%. Voor volgend jaar is de prognose van de economische groei door de centrale bank verhoogd van 1,1% naar 1,3%.

Tegelijkertijd kondigde de Bank of Japan aan voorlopig vast te houden aan het monetaire beleid en kwantitatieve stimuleringsprogramma dat in 2013 werd geïntroduceerd. De centrale bank blijft daarom waarschijnlijk jaarlijks tachtig biljoen Yen aan obligaties opkopen.

Daarnaast verlaagde de Bank of Japan zijn inflatieverwachting voor het lopende fiscale boekjaar, dat in april is begonnen, van 1,5% naar 1,4%. De verwachting van de centrale bank is dat deze doelstelling rond april 2018 wordt bereikt. Voor het jaar daarna is de inflatieverwachting gehandhaafd op 1,7%.

Zorgen over monetair beleid

De afgelopen periode ontstonden er in de markt zorgen over het monetaire beleid van Japan, maar volgens Haruhiko Kuroda van de Bank of Japan staan de G20 en het Internationaal Monetair Fonds achter het beleid om de inflatiedoelstelling van 2% te realiseren. De consumentenbestedingen zijn echter nog laag, waardoor bedrijven minder snel geneigd kunnen zijn om hun prijzen te verhogen.

Ondertussen heeft Japan in april gesprekken met de Verenigde Staten gevoerd over het versterken van de economische relaties. President Donald Trump heeft aangekondigd diverse infrastructuurprojecten uit te willen voeren en Japanse bedrijven hopen hiervan te profiteren.

Tegelijkertijd verwacht Japan dat een economische samenwerking ertoe leidt dat eisen van de VS rondom het valutabeleid en handelsbeperkingen worden afgezwakt en weggenomen. De toekomstige ontwikkelingen moeten echter worden afgewacht.

Dollar onder druk

Vooralsnog is er veel onduidelijk over de economische plannen van Trump en mede daardoor houden Amerikaanse consumenten de hand meer op de knip. Dit was terug te zien in de economische data die de Federal Reserve Committee begin mei naar buiten bracht.

De Amerikaanse consumentenuitgaven stegen over het eerste kwartaal met 0,3%, de laagste groei sinds het vierde kwartaal van 2009. De personal consumption expenditures (PCE) prijsindex exclusief voedsel en energie daalde in maart met 0,1%. Op jaarbasis steeg de PCE prijsindex zodoende met 1,6%, terwijl de Federal Reserve 2% als doelstelling heeft.

Wanneer in de komende maanden Amerikaanse economische data zwak blijven, verwachten analisten enerzijds dat de Federal Reserve zijn verwachtingen voor de economie gaat bijstellen en anderzijds dat het ook renteverhogingen gaat uitstellen.

Het economische sentiment kan in de VS verbeteren wanneer Trump zijn economische hervormingen weet door te voeren. Eind april presenteerde hij zijn langverwachte belastingvoorstel. Deze bestaat voornamelijk uit verlagingen en zal weliswaar waarschijnlijk de economische groei stimuleren, maar tegelijkertijd ook de staatsschuld van de VS opdrijven.

Investeringsidee USD/JPY

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links