Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ArcelorMittal

Investeringsidee: ArcelorMittal

ArcelorMittal is een van de grootste staalconcerns ter wereld en positief over de vooruitzichten voor 2017. De afgelopen periode zijn echter door problemen in China de ijzerertsprijzen onder druk komen te staan.

ArcelorMittal presenteerde op 10 februari zijn jaarcijfers over heel 2016. Het staalconcern zag de omzet op jaarbasis dalen met 11% tot 56,8 miljard dollar, terwijl de ebitda met circa 20% steeg tot 6,3 miljard dollar. De nettowinst kwam over 2016 uit op 1,8 miljard dollar, terwijl over 2015 nog een nettoverlies werd geleden van 7,9 miljard dollar.

Verwachting 2017

Voor 2017 rekent ArcelorMittal erop dat de staalconsumptie op jaarbasis met 0,5 - 1,5% toeneemt en hoopt het staalconcern te profiteren van de geplande infrastructuuruitgaven in de Verenigde Staten. Vooralsnog is echter onduidelijk hoeveel de Amerikaanse president Donald Trump exact gaat investeren in de binnenlandse infrastructuur.

Verder heeft de Europese Unie begin april importheffingen opgelegd op bepaalde Chinese staalproducten. Op deze manier moet het dumpen van goedkoop staal op de Europese markt worden tegengegaan en producenten zoals ArcelorMittal worden beschermd.

Kredietbeoordelaars zijn positiever geworden over het staalconcern. Eind februari verhoogde Moody’s de kredietwaardigheid van ArcelorMittal van Ba2 naar Ba1, waarbij de outlook stabiel is. Fitch volgde halverwege april door de outlook van negatief naar stabiel te verhogen, waarbij de rating werd gehandhaafd op BB+.

Staalprijzen

IJzererts is de belangrijkste grondstof voor staal en ArcelorMittal exploiteert eigen ijzerertsmijnen, waardoor het aandeel gevoelig is voor de prijsontwikkeling van de grondstof. De afgelopen maanden daalde de ijzerertsprijs tot circa 74 dollar per ton, het laagste niveau sinds 30 november 2016.

China is goed voor 50% van de wereldwijde staalproductie en de hiervoor benodigde ijzererts wordt voor een groot gedeelte geïmporteerd. De recente prijsdaling is volgens analisten het gevolg van een afnemende vraag vanuit China. De huizenmarkt daar raakt oververhit en de Chinese overheid neemt volgens de Britse zakenkrant Financial Times inmiddels maatregelen.

Er zijn ook zorgen dat een verdere toename van de mijnvoorraden in Brazilië, Australië en China de prijzen verder onder druk gaan zetten. Onder meer de Australische overheid heeft aangegeven dat de voorradengroei in het restant van 2017 de vraag zal overtreffen.

Stijgen of dalen

Analisten gepolst door Bloomberg verwachten dat de ijzerertsprijs dit jaar kan dalen tot 60 dollar per ton. Over heel 2016 jaar steeg de ijzerertsprijs met meer dan 80% en ondanks de recente daling staat deze nog altijd ruim 30% boven het niveau van twaalf maanden geleden. Andere marktvorsers verwachten dat de ijzerertsprijs zich later dit jaar zal herstellen tot richting de 80 dollar per ton.

Als gevolg van de stijgende ijzerertsprijs over 2016 en positieve resultaten verdubbelde de koers van ArcelorMittal het afgelopen jaar. Sinds de staalmarkt in februari onder druk is komen te staan is de koers echter licht gedaald. Het blijft afwachten of de genomen maatregelen wereldwijd om de staalprijzen te ondersteunen het gewenste effect gaan hebben.

Investeringsidee ArcelorMittal

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links