Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Brent olie

Investeringsidee: Brent olie

De olieprijzen zaten de afgelopen maanden in de lift dankzij met name de OPEC-deal om de productie terug te schroeven. Deze deal kan echter binnenkort aflopen, wat in combinatie met renteverhogingen door de Fed en de verkiezingen in Europa de olieprijzen onder druk kunnen zetten.

De veertien landen aangesloten bij de Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) kondigden op 30 november een overeenkomst aan om de olieproductie per januari 2017 te verlagen. Dit betekende de eerste productieverlaging sinds 2008.

Kort na de OPEC maakte ook Rusland bekend zijn olieproductie terug te schroeven. De maatregelen kunnen ertoe leiden dat de olieprijzen stijgen. Als gevolg van de ophanden zijnde deal steeg de olieprijs van een vat Brent-olie eind november met ongeveer 8% tot boven de 50 dollar per vat.

Sindsdien is de OPEC er echter niet in geslaagd om de olieprijzen richting de gewenste 60 dollar op te stuwen. Dit kan wellicht deels worden verklaard door de gestegen Amerikaanse schaliegasproductie.

Boven het gemiddelde

De US Energy Information Administration verwacht dat de productie in 2017 toeneemt met 300.000 vaten tot 9,2 miljoen vaten per dag, om vervolgens in 2018 met nog eens 500.000 vaten per dag te stijgen. De OPEC-deal verloopt in juni en de vraag is of die wordt verlengd.

Analisten zouden dit graag zien, omdat het aanbod van olie nog altijd hoger ligt dan de vraag. Ondanks de verbeterende economische omstandigheden wereldwijd rekent het International Energy Agency (IEA) erop dat de vraag in 2017 op jaarbasis daalt van 1,6 miljoen vaten naar 1,4 miljoen vaten per dag.

Verder stelt de IEA dat de wereldwijde olievoorraad in februari 286 miljoen vaten bedroeg, wat boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar lag. Daarbovenop verwacht het IEA dat de voorraad aan het einde van het eerste halfjaar nog altijd boven dit gemiddelde ligt.

Renteverhogingen

Recent kondigde de Federal Reserve aan zijn rente met een kwart procentpunt te verhogen. Daarnaast hield de koepel van Amerikaanse centrale banken vast aan de verwachting dat er in 2017 in totaal drie rentestappen worden doorgevoerd.

Een van de effecten van een hogere rente in de Verenigde Staten kan een sterker wordende Amerikaanse dollar zijn, zo heeft het verleden meermaals uitgewezen. Het gevolg is echter dat de olieprijzen in dat geval waarschijnlijk dalen, omdat die normaal gesproken in tegenovergestelde richting van de dollar bewegen.

De recent aangekondigde renteverhoging was echter al ingeprijsd door beleggers in de koers van de Amerikaanse dollar, terwijl de Federal Reserve een terughoudende raming af gaf over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. 

Zodoende daalde de Amerikaanse dollar zelfs in waarde en stegen de olieprijzen.

Nederlandse verkiezingen

Ook de uitslag van de Nederlandse verkiezingen had zijn uitwerking op de olieprijzen. De winst van de VVD voorkwam dat de PVV de grootste politieke partij werd, en dat leidde tot opluchting op de markt. Het anti-Europese geluid lijkt hiermee voorlopig verstomd en een Nexit niet aan de orde.

Dit leidde tot een stijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Voor de komende maanden zien analisten echter nog altijd risico’s voor de eurozone. De wijdverbreide ontevredenheid onder Europeanen kan bij de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland namelijk weer opleven en de euro wellicht weer onder druk zetten.

Investeringsidee Brent:

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links