Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

"Groei niet boven alles"

Beleggingsstrategie BNP Paribas Obam

De opkomende middenklasse geeft consumptie een boost. Een belangrijke uitdaging is om ook in de snel groeiende landen duurzaamheid niet uit het oog te verliezen, vindt BNP Paribas Obam.

De Chinese overheid had jarenlang maar één speerpunt: economische groei. Dat zorgt immers voor meer welvaart en minder sociale onrust. Maar de inmiddels sterk vervuilde lucht drijft hoogopgeleide inwoners – diegenen die het zich kunnen veroorloven – het land uit.

“Het is op sommige plekken bijna onleefbaar geworden,” vertelt fondsbeheerder Roeland Tso, die er regelmatig bedrijven bezoekt. “De overheid ziet nu in dat groei boven alles niet de juiste strategie is en neemt langzaam stappen om de vervuiling tegen te gaan.”

Zo moet op termijn de 10% meest vervuilende bedrijven binnen de staal- en cementsector sluiten.

Bedrijven zien het licht

In westerse landen is het voor veel bedrijven inmiddels een speerpunt, maar in hoeverre speelt duurzaamheid ook in de opkomende landen?

De grootste vervuilers zijn natuurlijk bedrijven. “In het verleden werd duurzaamheid vaak gezien als een kostenpost,” vertelt Tso. “Maar nu zien bedrijven in dat goed risicobeheer bijvoorbeeld een olielek of een boete kan voorkomen.”

Een aantal bedrijven in opkomende markten houdt er dan ook een geavanceerd beleid op na.

Positief voor het rendement

Binnen het selectieproces van Obam worden ESG-criteria (Environmental, Social and Governance) meegenomen. BNP Paribas Investment Partners, de vermogensbeheerder waarbinnen Obam opereert, houdt zich in alle gevallen aan de Principles for Responsible Investment onder het UN Global Compact.

Bedrijven die zich bijvoorbeeld met clusterbommen bezighouden, staan op de uitsluitingslijst. “Ik verwacht dat steeds meer beleggers op dit soort zaken gaan letten,” zegt Tso. “Het hoeft het rendement niet aan te tasten, sterker nog, het kan juist positief werken.”

Bij de bedrijven waar Obam zich op richt komen niet snel grote problemen naar boven. “Wij richten ons op de grootste spelers van hoge kwaliteit. Die voeren vaak al een gedegen beleid.”

Meer Beleggingsideeën
van BNP Paribas OBAM

Roeland Tso is fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links