Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Precisielandbouw: hogere opbrengst, lagere kosten

Beleggen in precisielandbouw.

Binnen de landbouw is weer oog voor detail. Gestandaardiseerde landbouwpraktijken worden preciezer gemaakt door de uiteenlopende condities op een plantage te meten en daar op in te spelen. Daarmee kan de opbrengst worden geoptimaliseerd.

“Een hogere opbrengst en lagere kosten: dat is natuurlijk wat iedere landbouwer wil,” zegt Edwin Simon, fondsbeheerder bij BNP Paribas Obam. En dat is nou juist wat precisielandbouw doet: aan de hand van geavanceerde meettechnieken exact aangeven hoeveel gewassen er per vierkante meter kunnen worden geplant, hoeveel kunstmest er nodig is en in hoeverre er gebruik moet worden gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat gebeurt bijvoorbeeld aan de hand van de bodemstructuur. De boer kan met behulp van een app op zijn tablet bepalen hoeveel hij moet zaaien. Zijn tractor is GPS-gestuurd. “Bepaalde bedrijven lopen hierin voorop; met name in de Verenigde Staten,” vertelt Simon.

Rijdende computers

“Zij brengen nog meer unieke details in kaart.” Het gaat dan bijvoorbeeld om welke gewassen in voorgaande jaren werden geteeld en wat er in volgende jaren gebeurt, om de voedingsstoffen die zich reeds in de bodem bevinden, en om wetenschappelijke informatie over het weer aan de hand van lokale weerstations.

Simon: “Deze bedrijven bouwen een database van lokale weerspatronen. Daarmee zijn ze beter in staat te voorspellen wanneer het gaat regenen, of hoeveel de zon schijnt." Voor een belegger als Obam kan deze ontwikkeling terugkomen in een aantal soorten bedrijven die hier direct op inspelen.

Zaadveredelingsbedrijven hebben bijvoorbeeld overnames gedaan in dit segment. Producenten in bestrijdingsmiddelen, maar ook producenten van landbouwmachines integreren de nieuwe technieken. “Het worden een soort rijdende computers,” zegt Simon.

Niet te vroeg

“Het is een winner-takes-all-scenario,” legt hij uit. “Degene met de beste databases, wint.” Ondanks dat de techniek nog in de kinderschoenen staat, denkt hij niet te vroeg te zijn met het beleggen in deze ontwikkeling.

De pilots werken goed, en uiteindelijk wordt deze baanbrekende techniek steeds meer ingeprijsd in de koersen. “Een aantal bedrijven loopt hierin echt voorop,” besluit Simon.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas OBAM

Edwin Simon is fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links