Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Personalized medicine gevaar voor grote farmaceuten

Obam: rechtstreekse exposure naar personalized healthcare.

Grote veranderingen binnen de gezondheidszorg. Personalized medicine maakt de behandeling van kanker vele malen efficiënter. BNP Paribas Obam koos er daarom voor haar beleggingen binnen de healthcare-sector bij te stellen.

“Op dit moment blijkt bij 75% van de kankerpatiënten het toegediende medicijn niet effectief te zijn,” vertelt senior fondsbeheerder Siegfried Kok (bron: Morgan Stanley, 8 september 2014). Dat betekent dat patiënten minder snel genezen en dat de kosten van behandeling hoger zijn dan nodig.

Er is niet één type kanker en het verschilt per persoon hoe men reageert op een medicijn.

Genetisch patroon leidend

Nieuwe apparatuur maakt het mogelijk om door middel van een bloedmonster een persoonlijk DNA-profiel op te stellen. Daarmee kan in een vroeg stadium vastgesteld worden met welk type kanker de patiënt te maken heeft. Op basis van het genetisch patroon kunnen dan de juiste medicijnen worden geselecteerd.

De kosten van zo’n analyse zijn recent sterk gedaald; van 10.000 naar slechts 1.000 euro. Patiënten en artsten vinden zo sneller het juiste medicijn en hoeven niet langer verschillende behandelingen te proberen, waardoor uiteindelijk veel geld wordt bespaard.

Impact op industrie

“Ik verwacht dat personalized healthcare binnen drie tot vijf jaar een belangrijke rol inneemt,” zegt fondsbeheerder Siegfried Kok. “Dat zal een grote impact hebben op de farmaceutische industrie.”

Op dit moment is Roche marktleider op het gebied van kankermedicijnen. Wanneer artsen gerichter medicijnen gaan selecteren, zal dit een grote negatieve impact hebben op het bedrijf. “Je zult zien dat steeds meer kleinere medicijnen een rol gaan spelen,” zegt Kok.

Dat geldt overigens niet voor alle medicijnen; bijvoorbeeld een middel voor depressie heeft voor bijna iedere patiënt een vergelijkbare werking. De techniek kan naast de behandeling van kanker bijvoorbeeld ook worden gebruikt in de prenatale zorg.

In plaats van de risicovolle vlokkentest om te bepalen of een kindje het Downsyndroom heeft, kan gebruik worden gemaakt van een bloedtest. Ook binnen forensisch onderzoek zijn er diverse toepassingen.

In een keer juist

Op dit moment werken academische ziekenhuizen in de Verenigde Staten al met personalized medicine. In de komende paar jaar wordt de techniek verder uitgerold. De farmaceutische industrie zegt zich geen zorgen te maken, omdat de persoonlijke aanpak en snellere genezing hogere prijzen rechtvaardigen.

Maar, zegt Kok: “De medicijnen zijn er al. In plaats van een proces waarin vijf verschillende medicijnen de revue passeren, kan men nu in een keer de juiste behandeling starten.”

In het vooruitzicht daarop bouwde Obam de positie in Roche al flink af. Het bedrijf probeert overigens wel in te spelen op de ontwikkeling door bedrijven te kopen die de benodigde apparatuur produceren.

Obam koos voor een rechtstreekse exposure naar personalized healthcare via een bedrijf dat de benodigde apparatuur produceert, maar beleggers kunnen nog steeds profiteren van de overname-activiteit binnen de farmaceutische sector.

Ook worden er sinds twee tot drie jaar weer nieuwe medicijnen ontwikkeld en vermindert de druk van generieke kopieën. “Daar komt bij dat de regels om een nieuw medicijn op de markt te brengen door de toezichthouders weer wat zijn versoepeld,” vertelt Kok.

“Ook wordt het proces versneld voor onbehandelbare ziektes, zoals we recentelijk zagen bij ebola. Bij een dergelijke break through therapy worden de risico’s voor lief genomen, omdat de patiënten anders geen overlevingskans hebben.”

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas OBAM

Siegfried Kok is senior fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links