Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

TA: AEX stopt zijn rebound

TA: AEX stopt zijn rebound

Na de recente coronapaniekbodem op 389+ volgde een prima opluchtingsrally richting de 480-zone. Maar deze rebound droogt op, dus nu luidt de vraag wat de volgende stap van de markt zal zijn. Terug naar de paniekbodem of een hogere bodem als extra aanloop? Ik zal beide opties voor u duiden.

Opluchting

We hebben allemaal meegemaakt hoe de AEX in een korte tijd fors onderuit werd gehaald van 630+ naar 389+. Ik hoef hier verder geen toelichting op te geven, lijkt mij. Het was veel belangrijker om in te schatten wanneer er een reactie zou komen uit het stierenkamp.

Welnu, die kwam vrij snel toen op 389+ een groene steunstreep verscheen, samen met een OS-UP-cross in de RSI en de kleine groene staafjes op de NBTrade Indicator. Bovendien had de swingteller zijn downswing helemaal afgerond met een stand -9. Kortom, tijd voor een rebound.

Fibo retracement

In dergelijke situaties teken ik direct de Fibogrid in om vast te stellen tot waar de rebound kan aanhouden. Welnu, de rode stippellijnen indiceerden een mogelijke opleving tot afgerond 455, 477 of 495. Merkwaardigerwijs wordt dan veelal de 50%-Fibolijn opgezocht, in dit geval 477, met een uitschietertje naar 483.

De tweede zwarte candle is inmiddels in de maak, dus we kunnen aannemen dat de rebound opdroogt, de opluchtingsrally is klaar. Maar hoe nu verder?

Twee opties

Formeel gesproken wordt de daily downtrend hervat, getuige de zwarte candles, de swingteller die op moment van schrijven naar een verse -1 stand gaat en de RSI die afbuigt nipt onder de 50-lijn. Wat gaat de markt doen? Er zijn in eerste instantie twee opties.

De eerste optie is het plaatsen van een hogere bodem boven de 389+ groene streep om daarmee de dalende trend af te zwakken. Het proces van lagere toppen en lagere bodems wordt hiermee immers onderbroken. Ook hier zet ik Fibo in, in dit geval in het groen om aan te geven dat die hogere bodem rond 447 tot 425 geplaatst zou kunnen worden. Gezien het verloop van de indicatoren gaat mijn voorkeur uit naar deze optie.

De tweede optie is het opzoeken van de 389+ bodem om daar voor de tweede maal te bodemen en als zodanig een dubbele bodem te plaatsen, hetgeen ook als een verzwakking van de downtrend mag worden gezien. Daarna kan een rally starten naar de rode streep op 483.

Formeel moet ik ook een derde optie melden, te weten het wegzakken naar en wegslaan van de 389-bodem. Laten we daar nog even niet aan denken.

Klik om te vergroten

Turbo's

BNP Paribas AEX Turbo Long

BNP Paribas AEX Turbo Short


Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare